Obavijesti

News

Komentari 44

Šef srbijanskog MUP-a: Ukoliko Kosovo uđe u NATO, to je Srbiji prijetnja ratom. Odgovorit ćemo

Šef srbijanskog MUP-a: Ukoliko Kosovo uđe u NATO, to je Srbiji prijetnja ratom. Odgovorit ćemo

Hoćete da od Kosova napravite članicu NATO bez da je ispunjen ijedan standard, a put za NATO je kompliciraniji nego za Europsku uniju, rekao je Aleksandar Vulin

VIDEO

Prijem Kosova u NATO bio bi izravna prijetnja Srbiji oružanim sukobom. Time bi bila prekršena Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN), te povelja Sjevernoatlantskog saveza.

POGLEDAJTE VIDEO:  Povjesničar Hrvoje Klasić u emisiji 24sata

Pokretanje videa...

Klasić VIDEO

Reakcija je to srbijanskog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina nakon što je parlament Kosova usvojio rezoluciju kojom poziva vladu na pokretanje pregovora o članstvu u NATO-u. Naime, Priština strahuje od moguće destabilizacije na sjeveru Kosova, gdje žive većinski Srbi. 

Kosovo je pod zaštitom međunarodnih snaga (KFOR) od 1999. nakon završetka krvavog rata između Kosovara i srbijanskih snaga, te povlačenja srpske vojske i policije. S druge strane, službeni Beograd inzistira na poštivanju Rezolucije 1244 VS UN-a koja Srbiji priznaje teritorijalni integritet na Kosovu. 

- Hoćete da od Kosova napravite članicu NATO bez da je ispunjen ijedan standard, a put za NATO je kompliciraniji nego za Europsku uniju. Ako sve to preskočite vi Kosovo samo pripremate da im date mogućnost da napadnu Srbe, da provociraju državu Srbiju do granice da ona ne može, a da ne odgovori - dodao je Vulin za srbijanske medije i dodao da po "5. članku Povelje NATO članica tog saveza mora biti zaštićena, što bi otvorilo mogućnost da se bombardira Srbija". 

- Osim toga ne bi bilo drugog razloga da se Kosovo primi u NATO - zaključio je Vulin. Zbog krize u Ukrajini oglasio se i sam vladar Srbije Aleksandar Vučić, koji strahuje od sličnog scenarija za Kosovo. 

- Vidjeli ste da su Albanci podnijeli zahtjev da postanu punopravna članica NATO-a. Vidjeli ste da će sljedeći korak biti isključenje Rusije iz Ujedinjenih naroda. To govorim zbog onoga što nama slijedi. Albanci sa Kosova planiraju da na osnovu člana 6 Povelje UN-a predlože izbacivanje Rusije iz UN-a. Nakon toga je u planu pritisak na Kinu da se izmijeni Rezolucija 1244 i ako se to dogodi mi više nećemo moći da se pozivamo na međunarodno pravo, pa će onda svi koji to nisu uradili priznati Kosovo - rekao je Vučić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...