News

Komentari 31

Šef Suverenista traži obavezni vojni rok. On je služio civilno

Šef Suverenista traži obavezni vojni rok. On je služio civilno

Stranka Hrvatski suverenisti, čiji je predsjednik, svesrdno se zalaže za obvezni vojni rok. Iako je bio sposoban za služenje u Hrvatskoj vojsci, Pavliček se, uz priziv savjest, opredijelio se 2007. za civilni rok

U slučaju ratne opasnosti, predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik Marijan Pavliček (42) ne treba strahovati. 

Iako je bio sposoban za služenje u Hrvatskoj vojsci, Pavliček se, uz priziv savjest, opredijelio se 2007. godine da obvezu prema domovini ispuni bez odore i oružja te je odslužio civilni rok, doznaje Telegram.

Stranka Hrvatski suverenisti, čiji je predsjednik, svesrdno se zalaže za obvezni vojni rok.

S obzirom da je bio u civilnoj službi, odnosno da je uložio prigovor savjesti na vojni rok kada je bio obvezan, Pavliček se vodi u evidenciji tzv. civilnih pričuvnika i mora se odazvati samo na pozive civilne zaštite kojima ne upravlja Ministarstvo obrane.

Pavliček se lani u svibnju založio za uvođenje obveznog vojnog roka kada je rekao da je "krajnje vrijeme da se to učini".

'Krajnje je vrijeme'

- Treba aktivirati postojeći Zakon o obrani i Zakon o oružanim snagama koji omogućuje aktiviranje nerazvrstane pričuve. Znači, radi se o mlađim osobama i naraštajima koji nisu išli dobrovoljno služiti vojni rok. Mi smatramo da je krajnje vrijeme da se to učini jer se sigurnosna situacija u Europi drastično promijenila posljednja dva mjeseca - rekao je tada za portal Južni.

- Ne treba ići na uvođenje klasičnog vojnog roka od godine dana, kakav je bio u bivšoj državi ili šest mjeseci nego treba ići na model vojne obuke koja bi trajala maksimalno do osam tjedana za mlađe naraštaje, gdje će se oni učiti rukovati oružjem u slučaju nužde – rekao je Pavliček.

O mogućnosti civilnog služenja roka tada nije rekao - ni riječ. 

Najčitaniji članci