Obavijesti

News

Komentari 0

Seizmolog Andrija Mohorovičić dobio svoj spomenik u Zagrebu

Seizmolog Andrija Mohorovičić dobio svoj spomenik u Zagrebu

Do otkrivanja spomenika došlo je 15 godina nakon inicijative koju je pokrenuo Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

VIDEO

U parku Grič na Gornjem gradu u petak je otkriven spomenik hrvatskom geofizičaru i seizmologu Andriji Mohorovičiću, po kojemu je nazvana granica između Zemljine kore i plašta.

Spomenik, rad akademskog kipara Nikole Džaje, postavljen je u parku Grič, ispred bivše zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda, u kojoj je Mohorovičić nekad radio, a danas se tu nalazi Hrvatski povijesni muzej.

Do otkrivanja spomenika došlo je 15 godina nakon inicijative koju je pokrenuo Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ustvrdio je kako je ovim činom, na Dan planeta Zemlje, ispravljena povijesna nepravda.

„U Zagrebu ima puno spomenika zaslužnim građanima, međutim, oni su uglavnom iz političkog života, povijesti i kulture, a nemamo puno spomenika znanstvenicima“, rekao je.

Zagreb: Svečanost otkrivanja spomenika Andriji Mohorovičiću u Parku Grič

Poručio je pritom kako nam treba što više znanstvenika, meteorologa, geofizičara i seizmologa, kako bi što bolje razumjeli Zemljine procese.

Andrija Mohorovičić bio je svjetski poznati znanstvenik čije ime nosi jedan krater na Mjesecu, asteroid u području između Marsa i Jupitera te granica između Zemljine kore i plašta, koja se naziva Mohorovičićev diskontinuitet ili skraćeno Moho.

„Mohorovičić je u rangu svega nekoliko znanstvenika podrijetlom iz Hrvatske kao što su Bošković, Tesla, Ružička i Prelog. No, on je jedini od svih njih radio u Hrvatskoj, upravo u ovoj zgradi“, rekao je akademik Mirko Orlić, predsjednik Odbora za podizanje spomenika.

Predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt, istaknuo je kako je Mohorovičićevo najveće postignuće otkriće zakonitosti širenja potresnih valova.

„Potresi koji su nas pogodili 2020.godine podsjetili su nas na aktualnost njegovih otkrića. On je prije više od stotinu godina upozoravao na nužnost pridržavanja posebnih propisa pri gradnji zgrada u potresnim područjima“, rekao je Neidhardt.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović sazvao Sabor, sutra će dati mandat Plenkoviću
IZBORI 2024.

Milanović sazvao Sabor, sutra će dati mandat Plenkoviću

Andrej Plenković objavio je kako su u četvrtak sakupili potrebnih 76 potpisa za formiranje nove Vlade

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece
Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku