Obavijesti

News

Komentari 75

Šeks: Bilo bi nevjerojatno da Sabor ne posluša Ustavni sud

Šeks: Bilo bi nevjerojatno da Sabor ne posluša Ustavni sud
4

Ustavni sud izdao je upozorenje Saboru kojim ga izvještava da odluka na referendumu ima trenutačni pravni učinak. Vladimiru Šeksu upozorenje je očekivano

VIDEO

Ustavni sud izdao je upozorenje Saboru kojim ga izvještava da odluka na referendumu ima trenutačni pravni učinak, odnosno da je Ustav promijenjen na dan održavanja referenduma, ako se građani na njemu pozitivno izjasne oko pitanja da je brak zajednica žene i muškarca. 

Laburist Dragutin Lesar upozorenje smatra dobrodošlim te napominje da je svojom intervencijom Ustavni sud spriječio odnosno preventivno djelovao da se Hrvatska ne nađe u ustavnoj krizi. Naime, vladajući članovi Odbora na čelu s predsjednikom Peđom Grbinom (SDP) Saboru su predložili da se referendum, koji je inicirala građanska inicijativa 'U ime obitelji' raspiše 1. prosinca, a navedenom odlukom traži se raspisivanje referenduma radi promjene Ustava kako bi se u Ustav unijela definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca. 

Šeksu upozorenje očekivano

Na neustavnost ove odredbe upozoravala je oporba, ustavni stručnjaci koji sjede u odboru, ali i predstavnici GONG-a. Vladimir Šeks (HDZ) ponovio je da je za njega upozorenje Ustavnog suda očekivano. Podsjetio je da je i predsjednica Ustavnog suda ustvrdila da je odluka na referendumu obvezujuća, a njezin stav potvrdilo je u zajedničkoj izjavi i jedanaest ustavno-pravnih stručnjaka, a sada je potvrda stigla i od samog Ustavnog suda.

- Bilo bi nevjerojatno kada Sabor ne bi poslušao upozorenje Ustavnog suda i kada bi prihvatio odluku Odbora za Ustav iz koje proizlazi da se nakon provedenog referenduma ne mora poštovati volja izražena na referendumu i da Sabor može promijeniti tu odluku. Kada bi parlament mogao promijeniti odluku na referendumu to bi opći institut referenduma učinilo besmislenim - kazao je Šeks.

'Grbin će imati priliku definiciju vlastoručno ugraditi u Ustav'

Koja je bila namjera SDP-a kada su donijeli odluku, Šeks ne može dokučiti, a čelniku odbora Peđi Grbinu (SDP) ostavlja da to obrazloži. Postavilo se i pitanje tko će, ako ishod referenduma bude pozitivan, definiciju braka kao životne zajednice upisati u Ustav. Šeks napominje da je to tehničko pitanje:

- U skladu s poslovnikom Sabora to veliko zadovoljstvo imat će predsjednik Odbora kolega Peđa Grbin da vlastoručno ugradi u Ustav da je brak životna zajednica muškarca i žene - kazao je.

Šeks se nada da vladajući neće izigrati odluku Ustavnog suda

Napomenuo je da će o tome vjerojatno biti potrebno glasovati na matičnom odboru za Ustav, a nada se da, ako do toga dođe, vladajuća većina i čelnik odbora neće priuštiti Hrvatskoj "još jedno takvo veliko zadovoljstvo da glasovanjem izigra odluku Ustavnog suda i odluku na referendumu". Upitan je li moguće da vladajući ipak izvedu neki manevar da se odluka izigra, Šeks odgovara:

- Moguće je napraviti neki salto mortale, ali to obično završava skokom tako da onaj koji ga izvodi slomi vrat - zaključio je.

Za razliku od Šeksa, laburist Lesar kaže da ne postoji regulativa tko proglašava ustavne promjene nakon provedenog ustavotvornog referenduma. Kazao je da je i Ustavni sud u svom dokumentu ukazao na manjkavu regulativu. Za njega to je razlog više da u procesu ustavnih promjena vladajuća većina ozbiljno shvati što je Ustavni sud napisao i da se to popravi kako ubuduće ne bi imali više nejasnoća.

Grbin se u Saboru nije pojavio

Iako se iščekivala reakcija čelnika Odbora za Ustav Peđe Grbina (SDP) na upozorenje Ustavnog suda, on se u Saboru nije pojavio. No, upozorenje je prokomentirao nezavisni zastupnik Josip Kregar koji pripada kvoti SDP-a.

- Upozorenje Ustavnog suda treba smatrati vrlo ozbiljnim. Odluka se ne može ignorirati, ne treba se komentirati nego se treba primijeniti. Autoritet i vjerodostojnost Ustavnog suda zavisi od toga s koliko ćemo ozbiljnosti shvatiti upozorenje. Ono nije puke tehničke naravi, ne radi se o glasovanju ni tko će biti jači, nego se brane same osnove našeg ustavnog sistema. Ustavni sud je spreman zauzeti aktivnu ulogu u obrani onoga što su ideje i napisani tekst Ustava - kazao je Kregar.

>>> Ustavni sud tvrdi: Građani će promijeniti Ustav, a ne Sabor

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca