Obavijesti

News

Komentari 18

Selak Raspudić Bačiću: 'Osjećam susramlje jer o Zakonu o obnovi razgovaramo već četvrti put'

Selak Raspudić Bačiću: 'Osjećam susramlje jer o Zakonu o obnovi razgovaramo već četvrti put'

Ministar Branko Bačić na saborskom Odboru predstavio je novi Zakon o obnovi, a oporba kritizirala Vladu što su izgubili toliko vremena umjesto da su odmah, kao što su sad, prihvatili njihove prijedloge

VIDEO

Odmah nakon potvrđivanja u Saboru mene kao novog ministra krenuli smo u izmjenu Zakona o obnovi, no obzirom na doista veliki broj članaka postojećeg Zakona koji bi se trebali mijenjati napisali smo novi, istaknuo je ministar graditeljstva Branko Bačić predstavljajući na saborskom Odboru novi Zakon o obnovi kojeg će zastupnici raspraviti sutra na plenarnoj sjednici Sabora, a izglasati u petak. 

Podsjetio je kako će od sad cjelokupni proces obnove voditi jedno tijelo umjesto dosadašnja tri, a to će biti njegovo Ministarstvo, kojem se pripajaju Fond za obnovu i Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje. 

- Ovo Ministarstvo se bavi i državnom imovinom i u procesu je izmjena Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojima ćemo jedan dio koji se odnosi na udjele i vlasništvo RH u pojedinim trgovačkim društvima prepustiti Ministarstvu financija jer po meni to nije posao ovog Ministarstva, koje je stručno, tehničko, prostorno-plansko, inženjersko i koje se bavi građevinom - najavio je još Bačić.

Vlada predložila novi Zakon o obnovi: Evo što će sve mijenjati
Vlada predložila novi Zakon o obnovi: Evo što će sve mijenjati

Novosti u obnovi

Vezano za obnovu, ministar je naveo kako nalazi o naljepnicama koje označavaju stupanj oštećenosti objekta, postaju pretpostavka za donošenje rješenja, što je do sada bilo obrnuto.

- Sada to pojednostavljujemo da će svako rješenje biti napisano na način da će ono biti utemeljeno na nalazu pa neće biti šetanja s odlukama i razgovorima s ovlaštenim strankama, inženjerima... Dakle, idemo u upravni postupak koji će podrazumijevati mogućnost žalbe, a do tada ćemo mi rješavati one predmete koji su nesporni - rekao je naglasivši kako ovim Zakonom potpuno mijenjaju pristup modelu samoobnove.

- Sutra ću vam dati malu brošuru koju smo napravili i na nekoliko tribina ćemo idući tjedan u Sisku, Petrinji i Glini predstaviti što znači ovaj novi model samoobnove. A on znači da ćemo u startu svakome tko je zainteresiran da sam krene u samoobnovu isplatimo sredstva na račun. Kad on ugovori izvođača radova, zahtjev za isplatom svakog pojedinog troška će pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potpisati izvođač radova i nadzorni inženjer, a nakon toga će poseban tim u Ministarstvu prije potpisivanja isplate sredstava to pratiti, što će biti svojevrsni filter kako ne bi došlo do nenamjenskog trošenja sredstava - kazao je Bačić, koji smatra da će se ovim modelom obnova privatnih kuća uvelike ubrzati. 

Proširuje se i krug korisnika za samoobnovu, dodao je. 

- Do sada se samoobnova omogućavala vlasnicima kuća i korisnicima njihovih kuća u prvom vertikalnom nasljedstvu, a sada to proširujemo i na braću i sestre, životne, neformalne životne partnere, izvanbračne drugove - naveo je.

Ukida se elaborat postojećeg stanja za obiteljske kuće, što će, naglašava Bačić, još dodatno ubrzati proces obnove.

- Po nama je to nepotrebno, samo je kočilo i usporavalo obnovu. Za višestambene zgrade to ostaje, tj ukinut ćemo ga, ali on postaje sastavni dio nalaza projekta - rekao je.

Bačić od Banije: Branko se uoči izbora razbacao po terenu da se vidi kako on nešto radi
Bačić od Banije: Branko se uoči izbora razbacao po terenu da se vidi kako on nešto radi

Ukida se i obveza izrade projekta uklanjanja obiteljske kuće, kao i tehničko-financijska kontrola, a koja je bila rađena za svaki projekt.

- No, obzirom da ta tehničko-financijska kontrola u nekim slučajevima obrađuje predmete od milijun eura, ako se radi o velikim zgradama, tu ćemo napraviti jedan tim u Ministarstvu koji će takve velike projekte ipak pratiti da ne bi došlo do zlouporabe - dodao je Bačić naglasivši da se ukida i ishođenje posebnih uvjeta od strane konzervatora, pogotovo na zgradama koje nisu zaštićeno kulturno dobro unatoč tome što se nalaze u kulturno-povijesnim cjelinama.

Za one objekte koji zahtijevaju značajnu konstrukcijsku obnovu, a vlasnik ima donatora, uvodi se i ta mogućnost u smislu da država sruši objekt i napravi temelje.

- Omogućit ćemo da se i njima kuća sruši i naprave temelji o trošku države, a onda će donatori naše tipske projekte za koje ne treba građevinska dozvola koristiti i na taj način ćemo isto ubrzati proces - naveo je. 

Oni koji žele sami ići u izgradnju zamjenskih kuća mogu koristiti tri vrste tipskih kuća, kazao je Bačić.

- Olakšavamo i utvrđivanje prava korisnika na obnovu kroz drugačiji pristup utvrđivanja prava vlasništva, koje se može dokazivati osim zemljišno-knjižnim izvadcima. Primjerice, ako netko plaća 10-15 godina HEP-u ili komunalnu naknadu nadležnoj lokalnoj jedinici, dugi niz godina tamo živi, onda ima upis u katastar, mi omogućujemo ovim Zakonom to - rekao je. 

Naglasio je kako se obnova višestambenih zgrada provodi na način vraćanja u prvobitno stanje, što znači i vraćanja stana u prvobitno stanje, no u tom slučaju se stan gradi do faze roh bau.

- Uvodimo APN u cijeli proces obnove, koja je u 20 godina napravila 8000 stanova u Hrvatskoj - dodao je istaknuvši kako će graditi novih 30 višestambenih zgrada na Banovini, najviše u Sisku, zatim Petrinji i Glini,  na lokacijama gdje ih prije nije bilo, a s ciljem revitalizacije Banovine.

- Uključili smo i Državne nekretnine, uspjeli smo prikupiti 216 stanova koji su bili neuporabljivi i već sada je počela njihova obnova i uređenje, kako bismo do kraja ljeta u njih smjestili građane kojima ne može odmah biti napravljena obnova pa da nisu u kontejnerima. Ako to oni žele jer je 90 posto tih stanova na području Grada Zagreba - istaknuo je Bačić naglasivši kako se uvode i montažne, energetski učinkovite kuće za privremeni smještaj. 

- Nabavit ćemo ih oko 500-tinjak. Tu je utrka s vremenom jer ako hoćemo da nam to plati Fond solidarnosti EU moramo te kuće nabaviti do 1. srpnja, no da bismo ih nabavili, potrebno je napraviti trijažu svih sugrađana koji su u kontejnerima i to sada radimo - naveo je ministar.

Izradit će se i mrežna aplikacija putem koje će se moći pratiti cjelokupni proces obnove.

VIDEO 'Danonoćno radimo na izdavanju odluka o obnovi, i noćas smo, ali nam fali još ljudi'
VIDEO 'Danonoćno radimo na izdavanju odluka o obnovi, i noćas smo, ali nam fali još ljudi'

- Značajan broj građana nema pravo na obnovu, dio njih neće imati pravo, ali ako su u kontejnerima, mi ćemo im osigurati privremeni smještaj - naglasio je.

'Neugodno mi je jer s trećim ministrom razgovaramo četvrti put o Zakonu o obnovi'

Nakon njegova prilično dugačkog izlaganja, Mostova Marija Selak Raspudić konstatirala je kako joj je neugodno te da osjeća susramlje što s trećim ministrom četvrti put razgovaraju o Zakonu o obnovi.

- Rekli ste da je 60 posto toga trebalo mijenjati u prethodnom Zakonu, s obzirom da niste preko noći postali operativac, a tek ste postali ministar, vi ste očito znali da Zakon ne valja i da su prethodna zakonska rješenja, oprostite, smeće - poručila je upitavši zašto je kao saborski zastupnik podržavao ta zakonska rješenja te je li na terenu pronašao iti jednu odgovornu osobu za one zgrade koje su se urušile, a nisu trebale.

- Možda biste mogli otići na Banovinu pa biste vidjeli da se obnavlja jako puno toga. Nisam utvrdio niti sam pokrenuo proceduru bilo čije kaznene odgovornosti, nisam se time bavio. Ako bi utvrdili nečiju kaznenu odgovornost za to što se nečija kuća urušila, ja bih potpisao takvu prijavu - poručio je Bačić. 

SDP-ova Sanja Radolović podsjetila je kako je i on sam svog prethodnika Ivana Paladinu hvalio na istom ovom Odboru. Pozdravila je centralizaciju procesu obnove i isplatu predujma za samoobnovu, što je, naglasila je, predlagala i oporba.

- Imat ćemo neke amandmane i duboko se nadam da nećete slušati premijera nego da ćete one konstruktivne prihvatiti, kao što ste prihvatili sad niz onih koje smo raniji predlagali - kazala je, a Bačić poručio da će vrlo rado prihvatiti sve što bude u prilog bržoj obnovi. 

VIDEO Zagrepčanin verbalno napao Bačića: Jel bi vi i Plenki živjeli u kontejneru 2 mjeseca?
VIDEO Zagrepčanin verbalno napao Bačića: Jel bi vi i Plenki živjeli u kontejneru 2 mjeseca?

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Urša Raukar Gamulin također je istaknula kako je, nažalost, puno vremena izgubljeno, a tek sad se prihvatilo mnogo onoga što je oporba od prvog Zakona predlagala.

- Struka upozorava na urbanu obnovu dijelova naselja koji nisu kulturno-povijesna cjelina, kao i mogućnost izgradnje većeg broja zamjenskih građevina na istoj, a posebno na zamjenskim lokacijama gdje je potrebno cjelovito sagledavanje naselja - istaknula je i podsjetila kako je Komora arhitekata još u ožujku 2021. izradila dokument preobrazbe prostora Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. 

- Danas još uvijek na Baniji postoje ljudi u uredskim kontejnerima i nisu dobili čak ni ove stambene, koji većinom prokišnjavanju - upozorila je.

SDP-ov Arsen Bauk istaknuo je kako je jedna udruga s otoka Brača htjela darovati kuću obitelji na Banovini, ali ne može jer se radi o kući lokalne jedinice te apelirao na ministra da se to riješi. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...