Obavijesti

News

Komentari 2

Selak Raspudić tvrdi: Umjesto korupcije, ljevicu zanimaju jedino ideološke teme

Selak Raspudić tvrdi: Umjesto korupcije, ljevicu zanimaju jedino ideološke teme

Zastupnica Kluba Mosta Marija Selak Raspudić poručila je u srijedu da su ljevicu, SDP i Možemo, istjerali na čistac jer ih, umjesto borbe protiv korupcije i razvoja društva, zanimaju isključivo ideološke teme

VIDEO

„Razgovorom u javnom prostoru o mogućoj suradnji sa SDP-om i Možemo, mi smo zapravo ljevicu istjerali na čistac jer se iskristaliziralo ono što je nama odavno poznato", rekla je.

A to je, objasnila je, da ne desnicu nego ljevicu zanimaju isključivo ideološke teme dok je nama u prvom planu borba protiv korupcije i raščišćavanje hrvatskog političkog prostora od koruptivnih aktivnosti da bismo onda mogli dalje nastaviti s razvojem društva u svim drugim smjerovima,.

Do sada ozbiljnih razgovora, pregovora ili dogovora o suradnji uopće nije bilo, (...) već je to bio odgovor na načelno pitanje s obzirom na postotke i moguće suradnje, pojasnila je Selak Raspudić kako se ta tema pojavila u eteru.

Dodala je da bi isti odgovor bio za bilo što ako se razgovara o temeljnim problemima u Hrvatskoj.

Odbor za financije podržao Ćorića za viceguvernera HNB-a
Odbor za financije podržao Ćorića za viceguvernera HNB-a

„Ključno je da smo ovime ljevicu istjerali na čistac, a to je da im jedino bitno bojanje klupa od problema korupcije u Hrvatskoj”, ustvrdila je.

Na upit o pozivanju ministra zdravstva na saslušanje u Saboru, odgovorila je da ga iz Mosta odavno na to pozivaju jer je prvo pitanje koje mu treba postaviti kada će konačno nabavu medicinske opreme maknuti od tajnosti i podvesti pod Zakon o javnoj nabavi kako bi se razotkrile sve koruptivne aktivnosti tijekom korone.

„Svakako podržavamo da ministar Beroš dođe u Hrvatski sabor, a što se tiče ljevice i onoga zbog čega ga konkretno zove, moram reći da bi ljevica, da ima imalo obraza, barem privremeno utišala izigravanje moralne vertikale u priči oko pobačaja s obzirom na promašeni, nestručni i diletantski prijedlog Zakona o pobačaju koji je uputila u proceduru”, poručila je.

Taj prijedlog nikada ne bi mogao proći test zakonitosti i time su zapravo pokazali da ih ne zanima razračunavanje s ministrom Berošem, rad institucija i uređivanje Zakona o pobačaju nego signaliziranje vrline i političko profitiranje na teškom slučaju koji je pogodio jednu obitelj, zaključila je Selak Raspudić.

Sabor: Podrška poticanju ulaganja, obuhvatiti cijelo gospodarstvo i područja

Saborski zastupnici u srijedu su podržali poticanje ulaganja u gospodarstvo, naročito mjere usmjerene na ublažavanja negativnih posljedica covida, no dio oporbe smatra da se preveliki naglasak stavlja na turistički sektor a ostatak gospodarstava zanemaruje.

Potpredsjednik sabora Željko Reiner novi je član Europske akademije znanosti i umjetnosti
Potpredsjednik sabora Željko Reiner novi je član Europske akademije znanosti i umjetnosti

Premalo je ulaganja u proizvodnju, u stvaranje dodatne vrijednosti u našem društvu, to nedostaje, nedostaje proizvodnja, kazao je Emil Daus (IDS) u raspravi o prijedlogu zakona o poticanju ulaganja.

Nije problem u turizmu koliko je jak nego je problem u tome što ostatak gospodarstva nije dovoljno snažan, naveo je Damir Bajs (Damir Bajs NL).

Anka Mrak Taritaš (GLAS) navela je kako je premalo ulaganja u graditeljstvo koje je pokretač razvoja, te čini samo 3,3 posto ukupnih ulaganja . Smatra i kako nema pomaka u aktiviranju državne imovine.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman priznaje da se značajan dio poticaja odnosi na turizam no ističe kako je riječ o projektima visoke dodane vrijednosti, primjerice povećanje kategorizacije hotelskog smještaja i nova ulaganja.

Po broju prijavljenih projekata 14,6 posto prijavljeno je u turizmu i njihova vrijednost čini nešto više od 35 posto poticaja, navela je i dodala da pritom brownfield investicije nisu isključene.

Naglasila je i kako se neke mjere, kao što su potpore za kapitalna ulaganja, isključivo odnose na proizvodno prerađivačku djelatnost.

Što se tiče korištenja državne imovine, kazala je Mikuš Žigman, problem su neriješena zemljišno pravna pitanja. Stoga, dodala je, ne može se na raspolaganje investitoru dati imovina koja je opterećena takvim pitanjem.

Gong priopćio: 'Nakon dvije godine, je li i dalje nužno zatvaranje Markova trga?'
Gong priopćio: 'Nakon dvije godine, je li i dalje nužno zatvaranje Markova trga?'

Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) zanimalo je  kako se misle smanjiti razlike u gospodarskoj razvijenosti kada većina tvrtki koje su temeljem zakona koristile poticaje dolaze iz najrazvijenijih područja, Zagreba, Varaždinske te Međimurske županije.

Po novoj karti regionalnih potpora, odgovorila je državna tajnica, značajno se podižu intenziteti potpora upravo u regijama koje su slabije po svom prosjeku razvijenosti u odnosu na nacionalni prosjek.

Prijedlogom zakona o poticanju ulaganja korisnicima državnih potpora za poticanje ulaganja omogućavaju se neke poštede zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom u realizaciju projekata.

Covid je uzet u obzir u odredbama ovog prijedloga zakona jer želimo potaknuti daljnju investicijsku aktivnost. Brojke u smislu izravnih stranih ulaganja su pozitivne i u 2021. bilježimo porast od 300 posto u direktnim stranim investicijama u odnosu na 2020., što je dijelom zahvaljujući i odredbama ovog zakona, kazala je Mikuš Žigman.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C