Obavijesti

News

Komentari 65

Čobanković postigao dogovor, seljaci deblokirali prometnice

Čobanković postigao dogovor, seljaci deblokirali prometnice
18

Iako seljaci nisu sasvim zadovoljni postignutim dogovorom, pristali su na kompromis. Ministar Petar Čobanković kaže kako su ostvarili 88 posto zahtjeva

VIDEO

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković tri i pol sata je pregovarao sa čelnicima seljačkih udruga (požeško-slavonske, bjelovarsko-bilogarske i varaždinske). U srijedu kasno navečer postigli su dogovor i prekinuli prosvjede seljaka i deblokirali prometnice. Seljaci nisu u potpunosti zadovoljni, ali su pristali na kompromis. Prema Čobankoviću, to je ostvarenje 88 posto zahtjeva, piše Večernji list. Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije rekao je za HRT kako su se izborili za 2000 kuna poticaja te poticaje za krmače od 700 kuna. Rekao je i kako će se legalizirati postojeći objekti, smanjit će se cijena zakupa poljoprivrednog zemljišta, a prihvaćeni su zahtjevi seljaka vezani za duhan i plavi dizel. 

Seljaci se traktorima približili Zagrebu, dio nije odustajao

Seljaci nisu bili zadovoljni dogovorom između ministra Čobankovića i dijela udruga koje su u utorak bile pozvane na sastanak u Zagreb. Na Zagrebačkoj ulici u Velikoj Gorici prema Zagrebu sedam traktora zauzelo je jednu traku. Tijekom dana i četvrtka ujutro očekivalo ih se još.

Seljaci Požeško-slavonske županije tri dana su prosvjedovali i u Ferovcu nadomak Kutjeva držali u blokadi županijsku cestu Požega- Našice, Kutjevo-Pleternica. Njih stotinjak s oko 80 traktora provelo je još jednu noć na otvorenom. 

- Ne odustajemo od svojih zahtjeva i nećemo se maknuti sve dok ministar Petar Čobanković ne dođe ovdje. Seljaci su spremni prihvatiti neke od njegovih prijedloga, ali žele to čuti od njega ovdje u Ferovcu. Očekujemo da ćemo se tijekom dana s njim dogovoriti da dođe. Što se tiče razgovora s nekim od seljaka koji su bili u utorak u Zagrebu smatramo da pojedinci ne mogu zastupati interese većine. Ti su ljudi napravili više štete, oduzeli su vrijeme umjesto da su ministra nagovorili da dođe ovdje - rekao je Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje. Dukić je najavio proširenje blokade cesta u istočnom dijelu Hrvatske, na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a obavljeni su razgovori i sa seljacima Brodsko-posavske županije koji se još uvijek drže po strani. Prosvjednici svake godine plasiraju po jednu pjesmu koja postane službena himna prosvjeda. „Ori samo ori i po noći i po zori. Novi traktor, novi plug uzeo sam ja na dug…" refren je ovogodišnje seljačke himne. 

Seljaci u Varaždinskoj županiji i dalje blokiraju promet

Više od 70 poljoprivrednika i u srijedu su blokirali traktorima ceste u Poljancu kod Ludbrega te u Gornjem Vratnu u blizini granice sa Slovenijom. Očekuju da će im se tijekom dana pridružiti i nekoliko seljaka iz Zagorja. Kažu kako se neće maknuti s ceste dok ih netko iz Ministarstva poljoprivrede ne primi na sastanak. 

Ceste zatvorene zbog prosvjeda

HAK je iza 14.30 objavio kako su zbog prosvjeda zatvorene sljedeće ceste: 

- D 1 u mjestu Mokrice ( obilazak preko Velikog Trgovišća) 

- D 2 u mjestu Poljanec ( obilazak je Ludbreg-Sveti Đurđ-Hrastovljan-Donji Martijanec), Donje Vratno i Petrijanec  

- D 45 Kutina-Garešnica (obilazak: Banova Jaruga-Međurić-Garešnica) i  

- D 51 Gradište-Požega u mjestu Ferovac, a jednim trakom, propuštanjem vozila naizmjence, teče na sjevernoj bjelovarskoj obilaznici (D 524), kod mjesta Predavac. 

Dio seljaka se dogovorio sa Čobankovićem

Dok Ferovčani ne odustaju od prosvjeda, u utorak navečer najbrojnije udruge seljaka su se dogovorile s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem te su obećale da više neće prosvjedovati. Čobanković je izvijestio u utorak navečer kako je Vlada pristala isplatiti 1950 kuna poticaja po hektaru do kraja travnja, što je 87 posto od 2250 kuna što su tražili seljaci. 

Čobanković je u srijedu rekao na Hrvatskom radiju kako seljaci energiju i snagu trebaju trošiti na polju, a ne na prosvjedima. Rekao je i kako ulazimo u značajno bolje vrijeme za poljoprivredu. Osvrnuo se i na nove cijene derivata te je rekao da, ako cijena derivata bude još rasla, Vlada više neće moći intervenirati.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 65

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak