Obavijesti

News

Komentari 4

Sessa: Izbori će se ponoviti na 18 mjesta, izbornu šutnju treba maknuti ili poraditi na kaznama

Sessa: Izbori će se ponoviti na 18 mjesta, izbornu šutnju treba maknuti ili poraditi na kaznama

Po pitanju izborne šutnje, ili je treba maknuti ili treba dosta ozbiljno poraditi na posljedicama kršenja izborne šutnje jer ova sredina ne pomaže nikome, rekao je predsjednik DIP-a Đuro Sessa

VIDEO

Zbog utvrđenih nepravilnosti, kao što je višak listića u kutiji u odnosu na broj birača koji je izašao na izbore, izbori će se sljedeće nedjelje (23. svibnja) ponoviti na 18 biračkih mjesta. U Kneževim vinogradima će se ponoviti izbori za Općinsko vijeće (za dva tjedna kad je i drugi krug) zbog tehničke greške u sadržaju glasačkog listića koja je mogla zbuniti birače prilikom glasanja, rekao je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, Đuro Sessa, nakon jučerašnjih održanih lokalnih izbora. 

POGLEDAJTE VIDEO

Za neke je izborna utakmica završila već jučer, a u 14 županija i Gradu Zagrebu, koji ima status županije, 55 gradova i 87 općina ide se u drugi krug  za dva tjedna. Bit će i 87 dopunskih izbora za predstavnike manjina u predstavničkim tijelima jer se zakon promijenio i nisu izabrani u dovoljnom broju u pojedinim lokalnim jedinicama i oni će se vjerojatno održati krajem rujna ili početkom listopada, dodao je Sessa. Izbori na svih 6500 biračkih mjesta, istaknuo je, prošli su u redu.

- Bilo je nekih manjih incidenata koji su vjerojatno uzrokovani time da su lokalni izbori uglavnom nabijeni nekom strašću nego što je to na državnim izborima, ali ništa što bi odudaralo ili bilo u većem broju nego do sada. Tako da možemo biti zadovoljni što su prošli mirno, u demokratskoj atmosferi. Naročito nam je drago da su u Sisačko-moslavačkoj županiji prošli, također, u redu, a tamo je izlaznost čak veća nego što je bila 2017. - istaknuo je predsjednik DIP-a.

'Nadamo se da rezultat neće biti identičan u drugom krugu, kao što smo imali dva puta. Onda bi se moralo ponovno ići na izbore'

Podsjetio je kako ovo još nisu konačni i službeni rezultati jer iduća dva dana teku rokovi za žalbe, a onda još 48 sati povjerenstva imaju rok da riješe prigovore pa još dva dana za dodatnu žalbu koja se može podnijeti na Ustavnom sudu. 

- Ja ne očekujem da će biti nekih prigovora, za sad nemamo nikakvih naznaka da bi se to dogodilo, ali to su rokovi koji se moraju ispuniti i isteći da bi se mogli utvrditi konačni rezultati izbora - poručio je. 

U drugom krugu koji će se održati za dva tjedna, birači će birati između dva kandidata, a prvi na listiću će biti onaj tko je dobio više glasova u prvom krugu, dodao je. Stoga će se i rezultati brže obrađivati pa će DIP prve neslužbene tada početi objavljivati od 20 sati, a ne od 21 kako je bilo u prvom krugu, a koje će osvježavati svakih 15 minuta. 

- Nadamo se da rezultat neće biti identičan, što se do sada dva put dogodilo - u Bistrici i Starom Gradu na Hvaru. Onda bi se moralo ponovno ići na izbore - istaknuo je.

'Oni koji su završili izbornu utakmicu u prvom krugu svoja konačna financijska izvješća moraju predati do 15. lipnja'

Članica DIP-a, Vesna Fabijančić Križanić, podsjetila je sve one koji su izbornu utakmicu završili u prvom krugu da svoja konačna financijska izvješća moraju predati do 15. lipnja u ponoć.

- Izborna promidžba u drugom krugu počinje sljedeći radni dan od objave potpunih rezultata izbora i mogu se ponovno prikupljati donacije i sedam dana prije drugog kruga se moraju podnijeti privremena financijska izvješća, kao i za prvi krug - istaknula je. 

A potpune rezultate će DIP objaviti danas u 19 sati. Konačna financijska izvješća nakon drugog kruga svi moraju dostaviti do 29. lipnja. 

Što se tiče kršenja epidemioloških mjera po izbornim stožerima, Sessa je rekao kako DIP nije nadležan za ponašanje stranaka iza 19 sati već za rad u biračkim odborima. A tamo je, istaknuo je, sve prošlo u redu i da su se birači i članovi odbora pridržavali preporuka HZJZ-a.

Sessa je komentirao i kršenja izborne šutnje te je rekao da će kazne izdati prekršajni sudovi.

- Po pitanju izborne šutnje, to je vrlo otvoreno pitanje koje se ponavlja iz jednih u druge izbore. I po našem mišljenju tu zaista treba nešto učiniti. Ili je treba maknuti ili treba dosta ozbiljno poraditi na posljedicama kršenja izborne šutnje jer ova sredina, jedna limbo zona u kojoj se sada nalazimo, ne pomaže nikome - rekao je i dodao da ima čvrstih argumenata da se ona ukine, ali i da se ostavi.

- Ja u ovom trenutku smatram da ju treba maknuti jer bi to bilo praktičnije, a s druge strane ne znam u kojoj mjeri bi se otvorila Pandorina kutija i što bi se sve događalo da je nema - istaknuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.