Obavijesti

News

Komentari 77

Berlin šalje Ukrajini novu pošiljku oružja od 500 milijuna eura, dio stiže u 2023. godini

Berlin šalje Ukrajini novu pošiljku oružja od 500 milijuna eura, dio stiže u 2023. godini
2

Šest mjeseci nakon što su ruske snage pokrenule invaziju na Ukrajinu nadajući se 'blitzkriegu', sukob je prerastao u opsežan i nemilosrdan rat sa svakodnevnim zračnim napadima i borbama kojima se ne nazire kraj

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.31

Dodik najavio da će se žaliti Putinu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će tijekom posjeta Moskvi u rujnu prenijeti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su se "zapadnjaci raspojasali u BiH" i da misle da je to njihova kuća.

23.09

Zagreb: Održan Ukrajinski hod

>>> Više pročitajte OVDJE...

22.27

Berlin šalje Ukrajini novu pošiljku oružja od 500 milijuna eura, dio stiže u 2023.

Njemačka će poslati Ukrajini novu pomoć u oružju vrijednu oko 500 milijuna eura, koje će dio stići u 2023., rekao je u utorak glasnogovornik njemačke vlade.

Isporuke obuhvaćaju tri protuzračna obrambena sustava Iris-T, "desetak tenkova za izvlačenje, 20 raketnih bacača postavljenih na laki kamion" te "precizno streljivo i protudronsko oružje", pobrojio je glasnogovornik u izjavi za AFP.

Ovaj novi paket vojne pomoći vrijedan je oko 500 milijuna eura, rekao je glasnogovornik, dodajući da će se veći dio dopremiti u 2023.

Kancelar Olaf Scholz i njegova vlada, koji su odlučili uložiti 100 milijarda eura u modernizaciju njemačke vojske koja je u zabrinjavajućem stanju, već su šest mjeseci na meti kritike, napose ukrajinskih vlasti, zbog toga što navodno oklijevaju da Kijevu šalju oružje.

Berlin je još početkom lipnja najavio isporuku sustava protuzračne obrane Iris-T njemačkog proizvođača Diehla koji je sposoban, ističe Scholz, "veliki grad u cijelosti zaštititi od ruskih zračnih udara".

22.08

Erdogan: Krim pripada Ukrajini

Na Krimskoj platformi Ukrajina je pokušala mobilizirati međunarodnu potporu kako bi vratila Krimski poluotok koji je Rusija anektirala 2014. “Krim je bio i jest dio Ukrajine, kao što su Gdanjsk ili Lublin dio Poljske, kao što je Nica dio Francuske, Köln dio Njemačke, a Rotterdam dio Nizozemske”, rekao je Duda.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, čija zemlja ima dobre odnose i s Rusijom, također je rekao da Krim pripada Ukrajini. “Vraćanje Krima Ukrajini, čiji je neodvojivi dio, suštinska je potreba sa aspekta međunarodnog prava”, rekao je on u videoporuci na Drugom samitu Krimske platforme.

21.02

Poljski predsjednik poziva na ukidanje Sjevernog toka 2

Poljski predsjednik Andrzej Duda pozvao je u posjetu Kijevu na ukidanje baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku.

Ne može biti povratka u normalu u odnosima s Moskvom, rekao je Duda u utorak na samitu Krimska platforma.

Zbog toga je potrebna nova politika koja će ukloniti Sjeverni tok 2, istaknuo je Duda, prenosi poljska novinska agencija PAP.

24sata

Poljska i druge istočne članice EU-a dugo su kritizirale rusko-njemački projekt, ističući da njime Kremlj dobiva dodatni utjecaj u Europi u vrijeme kada se dovodi u pitanje energetska sigurnost EU-a.

Njemačka vlada odbila je u veljači pustiti plinovod u promet zbog ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, u Berlinu i dalje postoje zagovornici Sjevernog toka 2.

Na Krimskoj platformi Ukrajina je pokušala mobilizirati međunarodnu potporu kako bi vratila Krimski poluotok koji je Rusija anektirala 2014.

“Krim je bio i jest dio Ukrajine, kao što su Gdanjsk ili Lublin dio Poljske, kao što je Nica dio Francuske, Köln dio Njemačke, a Rotterdam dio Nizozemske”, rekao je Duda.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, čija zemlja ima dobre odnose i s Rusijom, također je rekao da Krim jasno pripada Ukrajini.

Komentari 77