News

Komentari 55

Uhićeno šestero ljudi, iz dvije tvrtke izvukli 111 milijuna kn

Dvije tvrtke oštećene su za najmanje 81.151.000,00 kuna, a proračun RH za najmanje 30.418.000,00 kuna, objavio je USKOK koji je pokrenuo istragu protiv šestero građana

USKOK j pokrenuo istragu protiv šestoro hrvatskih državljana (1973., 1979., 1963., 1976., 1956., 1961.) zbog sumnje da su se udružili i zlouporabili povjerenje u gospodarskom poslovanju te utajili porez ili carinu i time oštetili dvije tvrtke i državu za više od 111 milijuna kuna.

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao osnivač jednog trgovačkog društva te stvarni voditelj njegovog poslovanja i poslovanja još jednog trgovačkog društva, u Zagrebu, od 2002. do 2015. godine, u zajedničko djelovanje povezao II. okr., kao osnivača jednog od navedenih društva i odgovornu osobu drugog društva, III. okr., kao tajnicu u jednom od društava, i IV. okr., kao odgovornu osobu računovodstvenog servisa zaduženog za vođenje knjigovodstva dvaju društava, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge izvlačenjem sredstava iz navedenih društava angažiranjem više drugih društava koja će izdavati račune za neistinite poslove navedenim društvima na temelju kojih će se sa žiro-računa dvaju društava vršiti neosnovana plaćanja te će se potom uplaćeni iznosi podizati i u gotovini predavati I. okrivljenom. 

U cilju realizacije plana, I. okr. je u ime dvaju društava dogovarao poslove i osiguravao uplate na njihove žiro-račune, potpisivao na temelju neistinite dokumentacije sastavljene ugovore o cesiji s društvima u kojim su V. okr. odgovorna osoba a VI. okr. stvarni voditelj poslovanja, a potom je organizirao isplate tog novca u vlastitu korist te je osobno i u ime dvaju društava ovjeravao dokumentaciju o neistinitim poslovima i neistinitim obračunskim plaćanjima. Nadalje, II. okr. je također u ime jednog od društava ovjeravao dokumentaciju o neistinitim poslovima i neistinitim obračunskim plaćanjima, kao i naloge na temelju kojih je s računa tog društva podizana gotovina. Trećeokrivljenica je, za novčanu naknadu koju je dogovorila s I. okr., sačinjavala dokumentaciju za neistinite poslove i neistinita obračunska plaćanja te je s računa dvaju društava podizala gotovinu, dok je IV. okr., za novčanu naknadu koju je dogovorio s I. okr., pronalazio društva koja će navedenim društvima izdavati račune za neistinite poslove te je potom dogovarao izdavanje računa i odgovornim osobama tih društava dostavljao podatke potrebne za izradu takvih računa. Nakon što su izvršene isplate s računa dvaju društava na račune tih društava, IV. okr. je preuzimao gotovinske iznose koje je predavao I. okrivljenom, objavio je USKOK.

Prvookrivljeni time je 'zaradio' 105.686.000,00 kuna, trećeokrivljena najmanje 791.000,00 kuna, a četvrtookrivljeni najmanje 236.000,00 kuna. Dvije tvrtke oštećene su za najmanje 81.151.000,00 kuna, a proračun RH za najmanje 30.418.000,00 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika i povezanih osoba radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.

Najčitaniji članci