Obavijesti

News

Komentari 104

Sestre poginule prije 16 godina, a njemu tek sad sude: 'Nisam kriv', rekao je Robert Žaja...

Sestre poginule prije 16 godina, a njemu tek sad sude: 'Nisam kriv', rekao je Robert Žaja...
6

Višnja i Gordana Filipović poginule su 15. prosinca 2006. godine na autocesti kod Rijeke. Na 10. godišnjicu pogiblje policija je uhitila Roberta Žaju. Danas mu je počelo suđenje

VIDEO

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Moje kćeri ništa više neće vratiti, ostala sam sasvim sama, ali evo, smogla sam snage danas doći, kazala je Ljubica Filipović, majka pokojnih Višnje i Gordane, na početku suđenja Robertu Žaji, optuženom da je prije 16 godina, (15. prosinca 2006.), na autocesti kod Rijeke, izazvao prometnu nesreću u kojoj su umrle dvije sestre Filipović.

Rijeka: Dragutin i Ljubica Filipovi? na grobu svojih k?eri koje su poginule u prometnoj nesre?i

Čekajući dugogodišnju pravdu u međuvremenu im je umro i otac te je današenjem početku suđenja prisustvovala samo utučena majka, koja je suznih očiju kazala da će se tijekom postupka izjasniti o eventualnom pokretanju imovinsko pravnog zahtjeva, nakon čega je napustila sudnicu.

- Ne osjećam se krivim - izjasnio se optuženi Robert Žaja (51) iz Mavrinaca na području Gronišćine, uhićen točno na 10. godišnjicu pogibije nesretnih djevojaka u vezi slučaja koji je pobudio veliku pozornost u javnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Osumnjičeni za smrt sestara Filipović izašao je iz pritvora
Osumnjičeni za smrt sestara Filipović izašao je iz pritvora

Naime, punih se deset godina spekuliralo o tome tko je prouzročio nesreću s obzirom na to da su preživjeli iz automobila u kojem su bile sestre Filipović tvrdili da je prema njima u nedozvoljenom smjeru po autocesti išlo vozilo i da je zbog toga vozačica naglo skrenula volanom, a činilo se da se pravog krivca prikriva.

Uhićenje je trebalo biti velik uspjeh tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, koji je za ovaj slučaj formirao specijalni kriminalistički tim.

Rijeka: Početak suđenja Robertu Žaji

DORH je Žaju teretio da je automobilom vozio u suprotnom smjeru prema Rijeci, a Višnja Filipović vozila je Toyotu Yaris, u kojoj su bili njezina sestra i dvojica prijatelja, u smjeru Zagreba. Kada je vidjela da prema njoj ide vozilo, u blagom desnom zavoju prije Inine crpke navodno je naglo skrenula udesno te izgubila kontrolu nad automobilom koji se počeo prevrtati. Ona je ostala na mjestu mrtva, njezina sestra Gordana preminula je u KBC-u Rijeka tijekom noći, a ostali suputnici prošli su s lakšim ozljedama.

Iako je optužnica podignuta do ljeta 2017., uslijedila je pravosudna bitka do konačnog početka suđenja na današnji dan.

U ponedjeljak je ispitano šestero svjedoka, a njih troje, koje tvrde da su vidjeli auto koje je prouzročilo nesreću, su naveli, svak ponaosob, tri različita automobila - kraći Megane, Golf trojku i Renault Clio.

Svo troje navelo je da se radilo o manjem autu tamnije, crne ili tamno plave boje, riječke registracije.

Svi svjedoci naveli su kako su navedenog datuma, između 20 i 21 sat, dok je već bio mrkli mrak, vidjeli auto koji se kreće u suprotnom smjeru od dozvoljenog na autocesti Ri - Zg, tj. prema njima, nedaleko Inine benzinske crpke kod skretanja za Čavle. 

Orepić objasnio kako su riješili slučaj pogibije sestara Filipović
Orepić objasnio kako su riješili slučaj pogibije sestara Filipović

Nadalje, svjedoci supružnici, koji su taj dan vozili iz smjera Zg prema Ri naveli su kako su uočili auto koje se kreće paralelno s njima, tj. u smjeru Rijeke, ali na suprotnoj strani odijeljenoj zaštitnom ogradom.

- Išli smo u Opatiju kada nas je u istom smjeru, ali u suprotnoj traci, u smjeru Ri - Zg, negdje kod restorana "Putnik", "pretekao" auto u zabranjenom smjeru. Odmah smo nazvali 92 i obavijestili nadležne o svemu, a tek kasnije smo doznali za pogibiju dviju djevojaka - kazali su supružnici koji su svjedočili na današnjem, 1. ročištu.

Kada im je Žajin odvjetnik obratio pažnju da se prometna nesreće dogodila tek tri kilometra od mjesta gdje su uočili auto koji ih je "pretekao" te ih upitao da li su potom vidjeli i samu prometnu nesreću, odgovorili su da nisu. Jedan od svjedoka, koji je uočio automobil koji se, naveo je, sporo kretao u suprotnoj smjeru prema njemu, kazao je kako je vozaču odmah zatrubio i blitzao svjetlima kako bih ga upozorio na nedozvoljeno kretanje u njemu zabranjenoj traci, no on nije reagirao.

- Nije se pomaknuo niti me je pogledao. Gledao je točno ispred sebe, vozio kao robot i samo me mimoišao nakon što sam se dao u desni, dupli trak - kazao je svjedok, koji tvrdi da je vozač imao svjetlu, smećkastu boju kose, za razliku od Žajine.

Rijeka: Prometna nesre?a u kojoj su poginule sestre Višnja i Gordana Filipovi?

Svi svjedoci također su rekli kako se nakon toliko godina ne sjećaju više svih detalja te se uglavnom osvrtali na iskaze koje su dali pri ispitivanju na Općinskom sudu prije 6 godina te kako su od nadležnih tijela kontaktirani više puta.

- Ja sam s godinama ostarila, postala sam dementna i ne sjećam se više detalja, ali ono što sam rekla pri ispitivanju je točno. Pa do sad su me ispitali sigurno više od pet puta, ne znam što bi vam više mogla reći osim onog što sam već rekla. Znam samo da sam se čudila kada bi policija nanovo dolazila u kuću i pitala ih čemu toliko pitanja ako sam već nekoliko puta dala iskaz. Oni bi se ispričavali i rekli da samo rade svoj posao kako im je naređeno - kazala je starija svjedokinja.

Suđenje se nastavlja kroz cijeli idući tjedan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.