Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
35 komentara

Sever: Do sad smo mogli pred crkvama prikupljati potpise...

Zagrebačka nadbiskupija ne da inicijativi "67 je previše" da pred crkvama i crkvenim objektima skupljaju potpise za raspisivanje referenduma. Od drugih biskupija, kaže nam Krešimir Sever, dobili su dopuštenje

Zagreb: Sindikati prosvjeduju protiv mirovinske reforme
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
35 komentara

Ne bih se osvrtao kome su davali da skupljaju potpise pred crkvama, i nama su do sad redovito davali, ali ova odluka je vezana uz Zagrebačku nadbiskupiju i očito uz samog kardinala.

Kaže nam Krešimir Sever, predsjednik Hrvatskih sindikata, komentirajući odbijenicu Zagrebačke nadbiskupije da ispred crkava i crkveni prostora prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina. Kako ističe, od drugih biskupija dobili su dopuštenje. 

- Čini mi se da kardinal duže vrijeme ima problem sa sindikatima u svom poimanju sindikalnog rada - dodaje.

PLANIRAJTE NA VRIJEME Što mislite, kako ćete živjeti kad plaće više ne bude?  

Naime, iz Zagrebačke nadbiskupije su inicijativi "67 je previše", koju su pokrenuli tri sindikata - Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata - odgovorili kako "ne zauzimajući ničiju stranu, ne mogu dati dopuštenje za prikupljanje potpisa ispred crkava i crkvenih prostora."

- Pitanje mirovinskoga osiguranja treba gledati u širemu okviru i ne može se svesti na pitanje dobi i godina kada netko treba ići u mirovinu. Uvijek je potrebno naglašavati pitanje kakvoće rada i međusobnih odnosa gospodarskih subjekata tijekom radnoga vijeka, što se nužno preslikava i na mirovinski sustav. O tome se priželjkuje bolja osjetljivost i šira rasprava koja ne bi smjela podleći parcijalnim interesima bilo koje strane u političkim odnosima - poručili su im s Kaptola. 

67 JE PREVIŠE? Traži se dostojna mirovina... a evo kako je zapravo sve počelo

Nadalje, pojasnili su, u procesima društvenoga zalaganja u kojima se nešto nastoji postići putem referenduma Crkva podupire razne inicijative, a svoje prostore ispred crkvenih zgrada (liturgijskih prostora, župnih domova i pastoralnih centara) daje na raspolaganje građanskim inicijativama koje nemaju drugih mogućnosti za ostvarivanje zauzetosti za vrednote koje zagovara i Crkva. 

- Za razliku od toga, sindikati su u uređenome odnosu u okviru političkoga života u Republici Hrvatskoj i imaju mogućnosti na redovit način i uz stanovitu financijsku potporu, ostvarivati svoje inicijative - navodi se u objašnjenju tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Sever poručuje kako iz crkve poručuju da imaju razumijevanja, ali da nije dovoljno samo citirati socijalni nauk. 

PAŽLJIVO BIRAJTE Mnogi to ne znaju: Evo kako si možete povećati mirovinu!

- Time su poslali poruku "da, mi to sve znamo, ali nas se to u velikoj mjeri ne tiče." Bilo bi dobro da se spuste među narod, provozaju tramvajem, prošeću i čuju kako taj narod živi, a ne da ih gledaju s kaptolskih visina jer to nije primjereno - poručuje. 

Potpise će diljem Hrvatske prikupljati od sutra do 11. svibnja, a potrebno im je skupiti oko 385.000 potpisa.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message