Obavijesti

News

Komentari 172

Sijeku stabla zbog siromaštva: Napali lugare, došla i policija...

Hladno vrijeme i duga zima iz kuća su izvukli siromašnije koji odlaze u privatne i državne šume gdje sijeku i odvoze drva. Ako ih u krađi zateknu lugari, znaju ih i napasti...

VIDEO

Hladno vrijeme i duga zima iz kuća su izvukli siromašnije ljude koji sve češće odlaze u privatne i državne šume gdje sijeku i odvoze drva. Ako ih u krađi zateknu lugari, znaju ih i napasti kako bi izbjegli kazne.

Zadnje primjere policija je zabilježila u petak i subotu u mjestu Ćosine Laze južno od Požege. Radnici Šumarije Požega prijavili su prvo da im je netko posjekao nekoliko stabala hrasta i bukve. Šumarima je to bio znak na kojem mjestu trebaju dežurati. Tako su već u subotu u istoj šumi zatekli muškarca (58) i ženu (53). Kradljivac je motornom pilom posjekao bagreme, ispilio ih te utovario u prikolicu. Kad su do njih došli mještanin i radnica Hrvatskih šuma, počeli su ih vrijeđati. U pomoć im je došla policija te su paru ispisali kaznenu i prekršajne prijave.

Nekoliko sati poslije patrola je u istom mjestu zaustavila 48-godišnjaka koji je u prikolici vozio drva. Nije imao nikakve papire te je priznao da ih je kupio bez računa. Policajci su u 2016. najviše takvih prijava dobili u Ličko-senjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Isto su nam potvrdili iz Hrvatskih šuma gdje su primijetili da se najviše krade u područjima gdje je standard života niži.

- Počinitelji su uglavnom lošijeg imovinskog stanja, bez zaposlenja i slično, tako da su mnogi od počinitelja osobe koje to rade iz nužde, odnosno kradu ogrjev za vlastite potrebe - kažu iz Hrvatskih šuma. Profesionalni kradljivci pak kradu puno češće i jako paze da šteta ne prelazi 2000 kuna. Tako, ako ih i uhvate, dobiju manju kaznu. Neslužbeno doznajemo da većina takvih kradljivaca redovito ponavlja nedjela.

U Petrinji je tako početkom veljače šumar zatekao dva muškarca nakon što su ispilili bukvu i kesten. Nekima ne smeta što je šuma zaštićena. Tako su krajem prosinca policajci priveli 33-godišnjaka i 44-godišnjaka koji su krali iz Parka prirode Lonjsko polje. Sumnjiče ih da su ukrali 64 stabla graba, bukve i hrasta. No puno je više primjera gdje ih nikad ne nađu. Tako je lopov prošle zime kraj Sunje posjekao 100 hrastova, a drugi je kraj Slunja ukrao hrastove vrijedne oko 40.000 kuna. Jedan od najvećih slučajeva šumske krađe razriješila je 2015. policija iz Orahovice.

Uhitili su 32-godišnjaka koji je, najvjerojatnije uz poomoć drugih, srušio 50 hrastova i sedam jasenova starosti oko 100 godina. Šteta je bila viša od 800.000 kuna, a trupci su završili na crnom tržištu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C