News

Komentari 19

Šikić: Nove mjere u Zagrebu donijet ćemo do kraja tjedna

Šikić: Nove mjere u Zagrebu donijet ćemo do kraja tjedna

Ono što smanjuje paniku, odnosno nema mjesta za paniku je što smo epidemiološku situaciju stavili pod kontrolu u smislu da nema zaostataka u epidemiološkoj obradi, rekla je zamjenica ravnatelja NZJZ

Zamjenica ravnatelja nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar Sandra Šikić komentirala je nove mjere i epidemiološku situaciju u Zagrebu koji je danas zabilježio više od 600 novozaraženih.

Jedan od kriterija za nove mjere je i visok postotak broja pozitivnih testova od ukupnog broja testiranih. 

POGLEDAJTE VIDEO

U Zagrebu je više od 30 posto pozitivnih testova što epidemiolozima daje znak za pojačan oprez. 

S velikim udjelom pozitivnih, sigurno raste i broj neotkrivenih slučajeva. 

'Do kraja tjedna će se donijeti neke mjere'

- Treba naglasiti da se intenzivno prate trendovi, odnosno kretanje broja oboljelih. Pratimo i na tjednoj bazi. Uspoređujući podatke ovog tjedna s prošlim svakako će se do kraja tjedna donijeti neke mjere, do petka ćemo imati neke nove informacije - kaže Sandra Šikić.

Zamjenica objašnjava kako situacija nije alarmantna te da se vidi stagnacija u dnevnom broju novih slučajeva no, tjedno su još uvijek visoki brojevi. 

- Ono što smanjuje paniku, odnosno nema mjesta za paniku je što smo epidemiološku situaciju stavili pod kontrolu u smislu da nema zaostataka u epidemiološkoj obradi, i to zbog dva razloga - jedan je to što smo dobili pomoć u mladim liječnicima pa stignemo više pozitivnih slučajeva obraditi, a isto tako, posebno moram zahvaliti liječnicima obiteljske medicine koji su se itekako dobro uključili u praćenje kontakata i pozitivnih osoba i na taj način stavili situaciju pod kontrolu - kaže Šikić i dodaje kako se na poziv epidemiologa sada čeka do 24 sata.

Brza antigenska testiranja u Gradu Zagrebu planiraju se, kako kaže, u COVID ambulantama u domovima zdravlja. 

- Intenzivno se rade validacije, a kliničke validacije su jedan značajan i dugotrajan posao i potrebno je sagledati sa više strana da bismo bili sigurni u pouzdanost tih testova - rekla je Šikić.

Najčitaniji članci