Obavijesti

News

Komentari 12

Sila je jaka u Sisku: U centru za svemirsku tehnologiju rade na štitu protiv svemirskog zračenja

Sila je jaka u Sisku: U centru za svemirsku tehnologiju rade na štitu protiv svemirskog zračenja
1

Nakon što su više od godinu dana zapeli u crnoj rupi hrvatske birokracije, Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju u Sisku je spreman započeti s radom

VIDEO

Sisak... Posljednja granica. Ovo su putovanja svemirskog centra u Sisku. Njegova misija je istraživati neobične, nove projekte, tražiti nove načine za borbu protiv svemirskog zračenja, hrabro ići gdje još nijedan Siščanin nije išao.

Sisačko-moslavačka županija, ruku na srce, nije najprosperitetniji komad Hrvatske. Štoviše, prilično je sigurno reći da su mjesta kao što su Glina, Petrinja ili Hrvatska Kostajnica jedni od najzapostavljenijih i najsiromašnijih dijelova zemlje. I zato je popriličnu buru u javnosti podigla prošlogodišnja odluka Županijske skupštine o osnivanju mjesnog Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju. Prijedlog je nabacio HDZ-ov župan Ivo Žinić i ostatak je, kako vidimo, povijest. 

Inače, ovo nije prvi put da se u Hrvatskoj pokušava sagraditi svemirski centar. Još prije nekoliko godina najavljivalo se građenje svemirske luke u Lici, ali projekt je neslavno propao. Direktor i osnivač firme koja je trebala zakotrljati priču prijavio je da je otet i zapaljen, a projekt je stopiran. Ipak, Sila u Sisku je jaka i njihovo kozmičko čedo ide dalje. 

Sisačke staze: Nova generacija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Porazgovarali smo s Darjanom Vlahovom, županijskim pročelnikom i privremenim ravnateljem Centra, kako bismo doznali do koje su dionice sisačkih zvjezdanih staza stigli. Nažalost, projekt je zapeo više od godinu dana i to na prvoj, administrativnoj stepenici. Svemir je možda savladiv, ali hrvatska birokracija je neumoljiva. 

- Nakon stupanja odluke na snagu pristupilo se registraciji ustanove na Trgovačkom sudu. Trgovački sud je završio postupak tek u lipnju 2020. godine. Kako se radi o ustanovi koja nema uobičajeni opis aktivnosti, trebalo je malo više vremena i objašnjenja za njenu registraciju. Nakon toga se pristupilo ostalim administrativno tehničkim poslovima kao što je izrada Statuta, razvrstavanje subjekta prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, otvaranje žiro-računa, izrada pečata, ugovaranje računovodstvenog servisa i slično - informira nas Vlahov i dodaje da je njegova uloga samo sređivanje papirologije dok se ne odabere stručno vodstvo. 

Naglašava kako županija nije samostalno došla na ideju pokretanja Centra, već je ona plod suradnje različitih zainteresiranih sudionika. Osim toga, kaže kako im je potporu dalo više znanstvenih i poslovnih institucija s kojima se sada pregovara o suradnji na projektima. 

Centar u prostoru bivše Domobranske vojarne

Kakvim projektima, zanima nas. Odakle se financiraju, povlače li novac iz EU fondova? 

Vlahov kaže da se još pregovara oko financijskog okvira, a nažalost, zbog dugotrajne procedure osnivanja su propustili natječaj na koji su se planirali javiti. Dobili su, dodaje, tri milijuna kuna od Europe za područje svemirskih i inovativnih tehnologija.

Dobro, a tko tu radi? Što se tu radi? Gdje rade? Kako izgleda taj svemirski centar?

Pročelnik nam kaže da su tek formalno osnovani i ponovno razgovaraju s mladim inovatorima. Kad su onomad, prije godinu dana krenuli s osnivanjem Centra, već se okupila grupa zainteresiranih, ali dio njih je odustao zbog administrativne zavrzlame. Centar je, pojašnjava Vlahov, samo dio regionalnog centra kompetentnosti koji se gradi u prostoru nekadašnje Domobranske vojarne u sisačkoj Lađarskoj ulici, a dio od gotovo 10 tisuća kvadrata rezerviran je za svemir. Dok se taj prostor ne sredi, ekipa iz Centra radi u zgradi Metalurškog fakulteta i Tehničke škole. Prije desetak dana su, kaže, održali razgovor sa zainteresiranim znanstvenicima i inovatorima i definirali plan za iduću godinu. Analizirali su aktualne projekte, natječaje i potencijalna partnerstva. 

Štit protiv svemirskog zračenja

Ipak, ne žele izlaziti u javnost s projektima jer su još u fazi pregovora, ali ustupili su nam dio svog rada na razvoju štita protiv svemirskog zračenja. 

- Mladi kolege su taj projekt osmislili kao dio svojih doktorskih disertacija i nastavit će ga razvijati u Centru. Kako i na koji način, tek se razgovara. Svoj dosadašnji rad na razvoju štita su prezentirali na konferenciji MIPRO u Opatiji prošle godine - pojašnjava Vlahov.

Projekt štita možete pogledati ovdje. 

Po njemu, najveći problemi svemirskog centra već su savladani i već formiraju tim za rad.

- Iznenađujući je broj ljudi, znanstvenika, voditelja cetara izvrsnosti, instituta i fakulteta koji su se javili u zadnjih godinu dana i čekaju početak rada Centra kako bi svoja znanja, vještine i kontakte kroz Centar vratili svom gradu, županiji i državi. Samo s područja Grada Siska postoje dva izuzetno značajna i vrijedna znanstvenika koji su svoje karijere ostvarili u inozemstvu i zainteresirani su postati dio Centra, ne obavezno kao njegovi zaposlenici već kao vanjski suradnici, volonteri ili mentor - naglašava ponosni pročelnik. 

Siščanine, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda

Sisak i svemir neupućenima izgledaju kao dva pojma udaljena svjetlosnim godinama, ali Vlahov očekuje da će razuvjeriti i takve sumnjičavce. 

- Kad je prije nekoliko godina županija kao svoju stratešku odrednicu pokretala projekt sjedišta gaming industrije, tada su skeptici bili nevjerni prema toj ideji, a danas se u Novskoj nalazi inkubator s više desetaka mladih poduzetnika, uređene su zgrade, kupljena je oprema kakva ne postoji u širem okruženju. Pokrenuti su u dvije škole, a naš projekt Gaming kampusa u Novskoj postao je strateški projekt Republike Hrvatske te će sigurno biti dio financijske omotnice za iduće proračunsko razdoblje Europske unije. Na isti takav način postoje skeptici i oko našeg Centra za svemirske i inovativne tehnologije, ali u kontekstu strateških odrednica Europske unije u kojoj su inovacije smještene visoko na listi prioriteta, očekujemo kako ćemo ih razuvjeriti, kao što smo to s projektom gaming industrije u Sisačko – moslavačkoj županiji - poručuje Darjan Vlahov. 

Iz njegovih izjava može se zaključiti da vjeruje da je sisački svemirski centar spreman za lansiranje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)