Obavijesti

News

Komentari 145

Sin im je umro od genetske bolesti, drugi se bori za život

Sin im je umro od genetske bolesti, drugi se bori za život
1

Zbog nasljedne plućne bolesti Mirjana Antolčić izgubila je petero braće i najstarijeg sina. Njenog mlađeg sina Ivana (15) može spasiti jedino donor koštane srži

VIDEO

Vjerujem da će se naći davatelj i da ću napokon ozdraviti te da me neće snaći sudbina pokojnog brata, kazao nam je 15-godišnji Ivan Antolčić iz Predavca kraj Bjelovara. On je dva tjedna bio na liječenju u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” te je kasnije pušten na kućnu njegu. Dječak od opake plućne asperglioze, teškoga gljivičnog oboljenja pluća koje se prenosi genski, boluje već 11 godina. 

Od iste bolesti je prije 13 godina umro njegov stariji brat Kristijan (7). Ivan je prepun optimizma i vjeruje kako će se izvući. No njegovi roditelji, otac Ivica (44) i majka Mirjana (43), strahuju jer znaju da se jedino može izliječiti presađivanjem koštane srži. Preminuli Kristijan bio je prvi u Hrvatskoj kojem je dijagnosticirana ta bolest i kako nije postojao registar donora koštane srži, a najbliži članovi obitelji i prijatelji nisu bili odgovarajući donori, nije mu bilo spasa.

- Ivanova bolest je neko vrijeme mirovala, a sad se ponovno rasplamsala. Puno smo nade polagali u jednog donora, ali se na kraju testiranja pokazalo da on ne odgovara potpuno - kaže nam očajni otac.

Ivanova bolest je neko vrijeme mirovala, a sad se ponovno rasplamsala. Puno smo nade polagali u jednog donora, ali se na kraju testiranja pokazalo da on ne odgovara potpuno

Kad su im liječnici pojasnili da je riječ o genskom oboljenju, onda su obitelji stvari postale jasnije. Naime, suprugina majka je pokopala petero sinova koji su umrli u to vrijeme od tajanstvene bolesti. Mirjana smatra da su njezina braća pomrla od bolesti koja je pogodila i njezina dva sina. Treći sin je, nasreću, zdrav. Mirjana je zbog silnog stresa završila u bjelovarskoj Općoj bolnici, gdje je bila nekoliko dana. 

Otac kaže kako je sina pogodila podmukla bolest koju nije lako prepoznati. Ivan se, za razliku od svojih vršnjaka, fizički sporije razvija. Gljivice koje su stalno u organizmu najveći dio vremena miruju, ali kad se aktiviraju, dovode pacijenta u smrtnu opasnost. Nedavno je imao treći napadaj koji se manifestira visokom temperaturom, kašljem i velikom iscrpljenošću organizma. Ako se ne pronađe donor koji može dati matične stanice, Ivanu preostaju najviše dvije godine života.

- Riječ je o prirođenom imunom nedostatku jer granulocita koji stvaraju imunitet nema u dovoljnim količinama kako bi se zaštitio organizam. Zbog toga dolazi često do infekcija poput invazivne plućne asperglioze, od čega Ivan boluje. Obolijevaju muška djeca. Liječiti se može matičnim stanicama. Za Ivana je krajnji čas jer je već treći put obolio od iste bolesti - kazao nam je doc. dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece, Klinike “Fran Mihaljević”.

- Ova situacija nas razdire. Jedva spavamo. Najteže je supruzi, koja stalno traži liječničku pomoć. I sada je zbog svega morala otići u bolnicu jer je shrvana. Sa susjedima uređujem sobu za sina koji će se ovih dana vratiti iz bolnice. Daj Bože da nađemo donora što prije - govori očajni otac.

Patnje roditelja dijele i njihovi susjedi, koji se mole da dječak bude dobro. Nastoje olakšati ocu teške trenutke jer se sada sam skrbi za trećeg sina. Iz Zaklade Ana Rukavina su nam kazali kako su na inicijativu Ivanove majke poslali zamolbu u njegovu školu da se organizira akcija prikupljanja uzoraka krvi kako bi se proširio registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica.

Svi koji žele pomoći obitelji Antolčić mogu novčane donacije uplatiti na tekući račun Mirjane Antolčić otvoren pri Hrvatskoj poštanskoj banci, broj 3290342691.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.