News

Komentari 23

Sindikat liječnika: 'U velikom smo problemu, mladi doktori nam odlaze, a kandidata nema'

Sindikat liječnika: 'U velikom smo problemu, mladi doktori nam odlaze, a kandidata nema'

Prema najnovijim podacima, nedostaje pedijatara, ginekologa, dječjih psihijatara. Uskoro gotovo 800 liječnika obiteljske medicine ide u mirovinu, a samo je 200 specijalizanata

Ne postoji čarobni štapić, cijeli taj sustav moramo unaprjeđivati, a zbog onih koji rade, odnosno zbog pacijenata, rekla je na početku emisije Otvoreno državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš.

Problemi u zdravstvu redovna su tema proteklih tjedana, a upravo se o tome razgovaralo u večerašnjoj emisiji. 

- Poboljšanja se postižu mukotrpnim i predanim radom, na osobnoj te na sustavnoj razini - dodala je Bubaš.

Prema najnovijim podacima, nedostaje pedijatara, ginekologa, dječjih psihijatara. Uskoro gotovo 800 liječnika obiteljske medicine ide u mirovinu, a samo je 200 specijalizanata.

- U jako smo velikom problemu. Stalno upozoravamo što će se događati. Odlaze nam mladi liječnici, a kandidati su sve manje zainteresirani. Radimo ogroman broj prekovremenih, mnogi odlaze u privatnike te u potpuno druga područja van medicine. To su starije generacije liječnika, ne mogu ovako raditi te odlaze u prijevremenu mirovinu - poručila je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata

Naredbe mentora

Ističe da su specijalizanti prisiljeni dolaziti u subotu jer je takva naredba mentora.

- Taj će mu mentor potpisati da je položio specijalistički ispit. Nitko ne upisuje sate koje specijalizant odradi, a kamoli da mu se plati - dodala je.

O situaciji Opće bolnice Pula, osvrnula se njihova ravnateljica Irena Hrstić.

- Kroz godine raste broj pacijenata. Imate prosjek od 1.500 do 3.000 ljudi tijekom ljeta prođe kroz Hitni prijem. Dostižemo i brojku od oko pet do šest tisuća operativnih zahvata tijekom mjeseca, ističe, dodajući da je ipak financijska situacija u OB Pula solidna te da su godinu završili pozitivno - kazala je i dodala da su prošle godine upogonili novu bolnicu.


 

Najčitaniji članci