Obavijesti

News

Komentari 1

Sindikat poziva na prosvjed protiv nasilja nad nastavnicima

Sindikat poziva na prosvjed protiv nasilja nad nastavnicima
2

Sindikat zaposlenih u srednjim školama pozvao je sve profesore na prosvjed, odnosno da u četvrtak prvi sat jutarnje i poslijepodnevne smjene provedu u zbornici, umjesto u učionici

VIDEO

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pozvao je zaposlene u hrvatskim srednjoškolskim ustanovama da u znak prosvjeda protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima u četvrtak, 4. listopada, uoči Svjetskog dana učitelja, u vrijeme prvog sata jutarnje i poslijepodnevne smjene ne ulaze u razrede već u zbornicama održe prosvjedne skupove radnika.

Sindikat u priopćenju poziva ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da im se pridruži kako bi zajedno započeli stvarnu borbu protiv svih oblika nasilja u srednjim školama.

Sindikalci podsjećaju da je u ponedjeljak, 1. listopada, u varaždinskoj Elektrostrojarskoj školi učenik napao nastavnika na satu.

Izbacit će ga iz škole: Učenik udario profesora iz vjeronauka
Izbacit će ga iz škole: Učenik udario profesora iz vjeronauka

Škola je promptno reagirala i isključila učenika te obavijestila mjerodavne službe, no izostale su reakcije Ministarstva znanosti i obrazovanja i javnosti. Stoga sindikat postavlja pitanje je li to zato što je žrtva vjeroučitelj i kakva se time poruka šalje nastavnicima uoči Svjetskog dana učitelja.

Sindikat oštro osuđuje nasilni čin i nasilnika, a napadnutom kolegi omogućit će pružanje sve potrebne pomoći, ističe se u priopćenju.

Nasilje nad nastavnicima u srednjoškolskim ustanovama postala je gotovo uobičajena vijest, koja se doduše objavi, no nakon nje nema nikakve reakcije, kako Ministarstva, tako ni medija, tvrdi sindikat.

Nasilnici ne snose nikakve ozbiljne sankcije, a žrtve nasilja ostaju zaboravljene, upozorava sindikat dodajući da je zanimanje nastavnika postalo najugroženije, najobezvrjeđenije i najmanje plaćeno radno mjesto s visokoškolskim obrazovanjem u Hrvatskoj.

Radost poučavanja polako prerasta u borbu preživljavanja i opstanak, a nagrada za izdržljivost preživjelima je mirovina od koje mogu nastaviti s preživljavanjem, stoji u priopćenju.

Divjak: Takvo ponašanje je nedopustivo 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da je zaprepaštena nasrtajem učenika na profesora u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, dodavši da je Ministarstvo na raspolaganju školi i profesorima za svu potrebnu pomoć.

"Zaprepaštena sam događajem u Elektrostrojarskoj školi Varaždin i takvo ponašanje je apsolutno nedopustivo. Škola je mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja, a pogotovo grubo fizičko nasilje", istaknula je ministrica Divjak.

Ministarstvo poziva nadležna tijela da utvrde sve okolnosti te poduzmu odgovarajuće mjere, a školu da postupi sukladno propisima, dodala je poručivši da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja na raspolaganju za svu potrebnu pomoć školi i profesorima.

Učenik Elektrostrojarske škole Varaždin, kako prenose mediji, u ponedjeljak je nasrnuo na vjeroučitelja, kada se nakon razgovora sa školskim psihologom na kojemu su bili i njegovi roditelji i razrednica, vratio na nastavu. Razgovor s psihologom održan je zbog učenikova problematičnog ponašanja, a nakon napada na vjeroučitelja učenik je isključen iz škole.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor