News

Komentari 10

Sindikat sanitetskog prijevoza štrajkat će diljem Hrvatske

Sindikat sanitetskog prijevoza štrajkat će diljem Hrvatske

Svaki sindikat u dogovoru s članovima, a sukladno organizaciji rada u djelatnosti u domovima zdravlja, obustavit će rad na način da neće obavljati prijevoz pacijenata osim kroničnih koji moraju biti zbrinuti

Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza (HSSP) najavio je u utorak da će se, zbog nezadovoljstva koeficijentima i plaćama zaposlenih u sanitetu, od srijede diljem Hrvatske početi održavati štrajkovi solidarnosti zaposlenih na sanitetskom prijevozu.

- Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza sa svojim podružnicama, te u suradnji s drugim sindikatima koji imaju članove koji su zaposleni na sanitetskom prijevozu, organizirali su štrajkove solidarnosti po županijama - stoji u priopćenju HSSP-a koje je potpisao član predsjedništva sindikata Ratko Sović.

Kako se ističe, svaki sindikat u dogovoru s članovima, a sukladno organizaciji rada u djelatnosti u domovima zdravlja, obustavit će rad na način da neće obavljati prijevoz pacijenata osim kroničnih koji moraju biti svakodnevno zbrinuti, "a to su dijalizirani, onkološki te 'hitni prijevoz' u određenom vremenu".

- Na ovaj način iskazuju solidarnost s inicijativom HSSP-a, kako bismo zajedničkim nastupom ukazali na nužnu i što hitniju izmjenu uredbe o koeficijentima, te uvrštavanjem radnog mjesta, vozač i medicinska sestra/tehničar u spomenutu uredbu, jer od nesretne podjele djelatnosti ova radna mjesta pod tim nazivom ne postoje - napominju iz tog sindikata.

Ističu kako tzv. "hitni prijevoz", koji će nastaviti obavljati, po domeni spada u hitnu medicinsku pomoć te bi takav prijevoz trebali obavljati vozači i medicinska sestra/tehničar tima 1 ili tima 2, a za što se umjesto toga koriste timovi sanitetskog prijevoza.

- Odredbama pravilnika o organizaciji i načinu obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza navedeno je da se u djelatnosti sanitetskog prijevoza ne smiju obavljati poslovi iz područja hitne medicinske pomoći - upozorava HSSP.

Nastavno na to, napominju dalje u priopćenju, pravilnikom o izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj pomoći određeno je da hitni medicinski prijevoz između dvije bolničke zdravstvene ustanove obavlja ugovorni subjekt HZZO-a, koji obavlja djelatnost sanitetskog prijevoza prema sjedištu zdravstvene ustanove koja je zatražila prijevoz pacijenata i u pratnji doktora medicine i s opremom zdravstvene ustanove koja je zatražila prijevoz i utvrdila potrebu.

Kako je navedene pravilnike donijelo ministarstvo zdravstva uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, proizlazi da su mjerodavne institucije koje su sudjelovale u izradi pravilnika u koliziji, s obzirom da radnici koji su te dvije djelatnosti obavljali u svojim ustanovama prije reforme to čine i danas, upozoravaju iz HSSP-a.

- Mišljenje sindikata je da se u djelatnosti sanitetskog prijevoza moraju vratiti nepravedno umanjeni koeficijenti i zato je pokrenut štrajk u Zagrebu, pa tako i ostali štrajkovi solidarnosti, koji počinju danas u ostalim županijama diljem RH - napominju.

Žele, kako ističu, "prekinuti pravno nasilje koje se vrši niz godina", jer su određeni zavodi koji obavljaju sanitetski prijevoz, odnosno, obje djelatnosti, zadržali koeficijente, dok resorno ministarstvo i vlada "ne pokazuju volju da se izjednači koeficijent s kolegama vozačima i medicinskim sestrama/tehničarima u djelatnosti HMP-a".

- Sindikat će u svojoj borbi iskoristiti sve pravne zakonske normative kako bi se ostvarilo načelo 'isti koeficijent za rad jednake vrijednosti - najavili su iz HSSP-a, te poručili: "Jer mi nismo radnici drugog reda".

Sindikat zagrebačkog sanitetskog prijevoza pokrenuo je štrajk 5. veljače tražeći veće plaće. Traže da se u koeficijentima i plaćama radnici sanitetskog prijevoza izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna.

Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je u ponedjeljak presudio da je štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza nelegalan. Štrajkaški odbor nakon toga je donio odluku da će djelatnici sanitetskog prijevoza u zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu od srijede nastaviti s redovnim radom, iako se formalno štrajk nastavlja do pravomoćnosti presude o zabrani štrajka.

Najčitaniji članci