Obavijesti

News

Komentari 1

Sindikat znanosti mora platiti Hrvatskim studijima 15.000 kn

Sindikat znanosti mora  platiti Hrvatskim studijima 15.000 kn

Kako se ističe u nepravomoćnoj presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja štrajkom je nanio štetu Hrvatskim studijima

VIDEO

Štrajkom koji nije organiziran i poduzet u skladu s odredbama zakona, Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja nanio je štetu Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te mora u roku od osam dana isplatiti 15 tisuća kuna odštete Hrvatskim studijima i devet i pol tisuća kuna parničnih troškova.

Kako se ističe u presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu od 19. travnja 2018., Sud je u cijelosti usvojio tužbeni zahtjev Hrvatskih studija, uz obrazloženje kako je štrajk na Hrvatskim studijima od 3. do 10. travnja 2017. već pravomoćno utvrđen nezakonitim presudama Županijskoga suda u Zagrebu od 10. travnja 2017. i Vrhovnoga suda RH 27. travnja 2017.

Presuda je nepravomoćna, a Sindikat se ima pravo žaliti u roku od osam dana.

Vilim Ribić i Tomislav Janović u nizu javnih istupa, kao dužnosnici Sindikata u njegovo su ime povrijedili pravo na ugled, dobar glas, čast i ime Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, pri čemu se Sindikat nikad nije ogradio od takvih njihovih izjava, stoji u obrazloženju presude.

Djelovanje i rad Hrvatskih studija ti su sindikalni predstavnici u medijskim istupima okarakterizirali nezakonitim, nemoralnim i nasilnim. Sud je utvrdio kako izjave sindikalnih predstavnika o narušavanju akademskih sloboda i autonomije sveučilišta, vršenju odmazde i provođenja institucionalnoga nasilja, bez dokaza u prilog tomu, izravno vrijeđaju ugled Hrvatskih studija, negativno mijenjaju percepciju javnosti o visokom učilištu, posebno u odnosu na poštovanje i očuvanje temeljnih načela i vrijednosti radi kojih je osnovano.

Sud je također ustanovio da Sindikat u postupku nije dokazao da bi izjave koje je za vrijeme organiziranja i poduzimanja štrajka iznosio u javnosti bile točne. Stoga je zaključio da Sindikat nije imao nakanu javnosti plasirati točne, potpune i istinite izjave, nego diskreditirati Hrvatske studije u očima javnosti.

Sud je mišljenja da se iznošenjem neistinitih izjava u medijima, kojima je namjera bila prikazati Sveučilište u Zagrebu kao pravnu osobu koja djeluje nezakonito, Sindikat nedobronamjerno, neodgovorno i nesavjesno služio pravom na slobodu izražavanja misli, a u svojim izjavama nije ukazao ni na jedan konkretan gospodarski ili socijalni interes radnika koji Hrvatski studiji možebitno ugrožavaju, a zbog zaštite kojih prava upravo sindikat ima pravo organizirati i provoditi zakoniti štrajk.

Za povredu ugleda Sud je, procijenivši da težina povrede i okolnosti slučaja to opravdavaju, dosudio pravičnu novčanu naknadu, zaključuje se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.