Obavijesti

News

Komentari 0

Sindikati poručili Fuchsu: Važno je da odmah provjere koliko su učenici propustili u online školi

Sindikati poručili Fuchsu: Važno je da odmah provjere koliko su učenici propustili u online školi
1

Ministar djeluje kao da je spreman za suradnju, no je li iskren, vidjet će se već u prvih nekoliko tjedana škole. Važno je zakonski regulirati školu na daljinu, kaže predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić

VIDEO

Nakon nastavničkih grupa, ministar znanosti i obrazovanja primio je i predstavnike prosvjetnih sindikata. Kako su izvijestili iz Preporoda, Radovan Fuchs najavio je kako će učiniti sve što je potrebno da se nastavni proces u školama ne prekida u cijelosti. Nastava na daljinu odvijala bi se samo u područjima zahvaćenim pandemijom. Sindikat traži da se napravi ozbiljna analiza nastave na daljinu. 

- Novi je ministar izrazio spremnost da prihvati sugestije i pomoć sviju onih koji žele i mogu pomoći novoj prosvjetnoj administraciji. Sastanci, prvo s nastavničkim grupama, a potom i školskim sindikatima, na tome su tragu.  Učinit će se sve što je potrebno, istaknuo je ministar, da se nastavni proces u školama ne prekida u cijelosti. Ako i dođe do nastave na daljinu, ona će se odvijati u pojedinim  županijama ili gradovima koji će biti najviše zahvaćeni pandemijom.  Razmišlja se o okupljanju različitih struka, poput epidemiologa, infektologa, psihologa,  IT-stručnjaka, svih koji mogu pomoći u ovoj situaciji. Moguće je da se, pri kabinetu Ministara, angažira epidemiolog koji će koordinirati rad županijskih epidemiologa  u dijelu koji se odnosi na funkcioniranje škola priopćili su iz sindikata Preporod.

Razišli se oko spremačica

Ovaj sindikat, što su kazali i ministru, smatra kako je za sljedeću školsku godinu najvažnije napraviti temeljitu procjenu protekle školske godine i "sanaciju nedostatnog učinka virtualne nastave". Kako tumače, važno je odmah procijeniti što su sve učenici propustili tijekom prošle godine od gradiva, te pripremiti nastavnike kako da nadoknade propušteno. 

- Anketiranjem učitelja i nastavnika, kao i provođenjem inicijalnih testova među učenicima, saznao bi se stvaran učinak nastave u prošloj godini. Za provođenje jednog i drugog trebalo bi zadužiti agencije - predlažu u Preporodu, a što se tiče nastave na daljinu, smatraju da je važno zakonski standardizirati takve oblike nastave. To se posebno odnosi na dnevno opterećenje učenika, vrednovanje, pedagoške mjere, rad subotom i vikendom, ujednačavanje uvjeta učenicima i nastavnicima.

Predstavnici Preporoda Gordana Kovač Bluha i Željko Stipić ministru i njegovom pomoćniku Stipi Mamiću ukazali su i na problem nedostatka nenastavnog osoblja u školama, posebice spremačica. I dok u Preporodu tvrde kako na jednu spremačicu dolazi i do 800 četvornih metara, Mamić je kazao kako nema tako velikih škola u Hrvatskoj.

Kao i predstavnicima nastavničkih grupa, i sindikatima je ministar Fuchs dao u zadatak da sastave što više prijedloga i ideja za kvalitetnu organizaciju i provedbu nastave, te da ih šalju čim prije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.