Obavijesti

News

Komentari 23

Sinj, Petrinja i Samobor su najsigurniji hrvatski gradovi

Sinj, Petrinja i Samobor su najsigurniji hrvatski gradovi
1

Kao i do sada, u obzir su uzeli nasilna kaznena djela (protiv života i tijela – ubojstva i pokušaji ubojstva, silovanja i pokušaji silovanja, teške tjelesne ozljede), imovinska kaznena djela...

VIDEO

U utorak  je u hotelu Kolovare u Zadru otvorena 8. međunarodna konferencija Sigurnost gradova. Konferencija se održava u organizaciji Hrvatskog foruma za urbanu sigurnost i časopisa Zaštita tvrtke Tectus, a pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Grada Zagreba. 

Časopis Zaštita već sedam godina u suradnji s institucijama za društvena istraživanja provodi i istraživanje o sigurnosti hrvatskih gradova. Novo istraživanje sigurnosti provedeno je u suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb na temelju podataka MUP-a. Istraživanjem su obuhvaćeni gradovi iznad 20.000 stanovnika, a takvih je gradova u Hrvatskoj 29. Iako smo proveli analizu svih 29 gradova, ove godine smo se odlučili istaknuti samo deset najsigurnijih gradova. 

Kao i do sada, u obzir su uzeli nasilna kaznena djela (protiv života i tijela – ubojstva i pokušaji ubojstva, silovanja i pokušaji silovanja, teške tjelesne ozljede), imovinska kaznena djela što podrazumijeva razbojništva, provalne krađe, teške krađe, razbojničke krađe i krađe, potom žrtve u prometu (poginule i ozlijeđene osobe) te učestalost zloporabe opojnih droga. 

Ove su godine prilikom analize uzeli u obzir i tzv. sezonalnost odnosno činjenicu da određene gradove posjećuje veći broj turista pa se temeljem broja evidentiranih noćenja i ta brojka uračunala u broj stanovnika pojedinog grada što je dakako pridonijelo porastu broja stanovnika u određenim gradovima koji su turistima posebno atraktivni. 

Najmanje nasilnih kaznenih djela u Velikoj Gorici, Samoboru i Solinu

Kada su u pitanju nasilna kaznena djela, istraživanje pokazuje da najmanje nasilnih kaznenih djela po stopi stanovnika ima u Velikoj Gorici, Samoboru i Solinu. Slijede Sinj, Zaprešić, Požega, Sisak, Vinkovci, Virovitica i Split. 

S provalama, krađama i razbojstvima najmanje problema u 2015. imali su stanovnici Požege, Sinja i Dubrovnika, jer upravo takve podatke pokazuje istraživanje o stopi imovinskih kaznenih djela. Visoko na ljestvici su i Koprivnica, Vukovar, Đakovo... 

Najmanje zabilježenih slučajeva zloporabe droge u 2015. bilježi se u Petrinji, Karlovcu i Velikoj Gorici. Prometno najsigurniji gradovi po stopi stanovnika u Hrvatskoj su Petrinja, Đakovo i Sinj. U tim je gradovima najmanji broj teško stradalih i smrtno stradalih u prometu. 

Kada je riječ o ljestvici koja otkriva podložnost kriminalitetu najmanje je na meti kriminala Sinj sa stopom od 1,12, Požega s 1,19 i Samobor s 1,41. 

Ukupno, najsigurniji grad u Hrvatskoj je - Sinj

Prema svim promatranim pokazateljima, Sinj je najsigurniji hrvatski grad sa stopom od 1,51 kada se gleda ukupna sigurnost. Na ljestvici najsigurnijih na drugo mjesto zasjela je Petrinja sa stopom 1,75 a na treće Samobor s 1,79. Slijede Požega, Đakovo, Dubrovnik, Sisak, Vukovar, Solin i Split. Riječ je, dakle o deset najsigurnijih gradova u Hrvatskoj. 

Među najsigurnijim gradovima na ljestvicu su u prvih deset 2015. u odnosu na godinu ranije ušli gradovi Sisak, Dubrovnik i Vukovar, no oni su ionako i u 2014. bili vrlo blizu top deset jer su se nalazili na 12., 13. i 14. mjestu. Iz prvih deset ispali su Virovitica, Velika Gorica i Kaštela no samo su se neznatno pomakli na listi ispod deset najsigurnijih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca