'Širenje teorija zavjere i panike nije prihvatljivo, stvara se zbrka i nered, a to nam ne treba...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 34

'Širenje teorija zavjere i panike nije prihvatljivo, stvara se zbrka i nered, a to nam ne treba...'

'Širenje teorija zavjere i panike nije prihvatljivo, stvara se zbrka i nered, a to nam ne treba...'
1

Komisija HBK Iustitia et Pax poručila je da javnost ima pravo preispitivati odluke nadležnih, no da širenje teorija zavjere, panike, negiranje osobne odgovornosti i zanemarivanje prava i zdravlja drugih nije prihvatljivo

VIDEO

"Papa Franjo je u više svojih govora jasno istaknuo da nas je iskustvo pandemije naučilo da se nitko ne spašava sam", poručila je Komisija HBK u izjavi u kojoj se osvrnula na pandemiju koronavirusa, istaknvuši da je to ispit solidarnosti i bratstva.

Smatraju da je epidemija koronavirusa otvorila brojna etička i pravna pitanja, a da su izvanredne mjere koje su uvele zemlje u zaštiti zdravlja, ograničavale neka ljudska prava. Međutim, naglašavaju da prava koja su (bila) ograničena, nisu apsolutna, odnosno da ih država ima pravo ograničiti radi zaštite nekih drugih prava.

"Razvidno je, dakle, da zaštita zdravlja pučanstva preteže nad neograničenošću slobodâ i nekih drugih prava pojedinaca", poručili su pozvavši se na Ustav te Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava.

'Ne postoje apsolutne slobode u pravom smislu'

Ističu i da su u Hrvatskoj ograničenja prava podvrgnuta ocjeni Ustavnog suda, koji je 14. rujna odlučio da su sve odluke, osim one o ograničavanju rada nedjeljom, bile u skladu s Ustavom, a da je Hrvatski sabor postupao u granicama svojih ovlasti.

Smatraju da su stajališta Ustavnog suda iznimno važna u kontekstu daljnjeg smjera djelovanja nadležnih tijela, te da je taj sud potvrdio i činjenicu da pravni propisi određuju granice etičke i pravne odgovornosti građana.

HBK: Zbog informatike u školama se dijele upitnici o ispisu učenika s vjeronauka
HBK: Zbog informatike u školama se dijele upitnici o ispisu učenika s vjeronauka

"Ne samo da ne postoje apsolutne slobode u pravnomu smislu, već one mogu biti i u etičkomu smislu ograničene", kažu i dodaju da je sloboda pojedinca uvijek ograničena slobodom drugih.

"Javnost, dakako, ima pravo znati i preispitivati odluke i mjere nadležnih državnih tijela. To je u srži demokratskog pluralizma i različitosti koja obogaćuje društvo", poručuju.

Apel za javnu podršku radu i dostojanstvu Stožera

Međutim, tvrde da širenje teorija zavjere, panike, negiranje osobne odgovornosti i zanemarivanje prava i zdravlja drugih, te ignoriranje ne samo znanstvenih spoznaja već i vidljive stvarnosti oko nas nije prihvatljivo, jer pridonosi zbrci i neredu koji su nam svima najmanje potrebni.

Apelirali su na javnu podršku radu i dostojanstvu Stožera civilne zaštite, kako nacionalnog tako i lokalnih, kao i svih zdravstvenih djelatnika.

Kardinal Bozanić: Nepovjerenje otvara prostor za manipulaciju
Kardinal Bozanić: Nepovjerenje otvara prostor za manipulaciju

"Držimo važnim i poticanje daljnje argumentirane znanstvene rasprave, posebice putem, za u tu svrhu osnovanoga, Znanstvenoga savjeta Vlade Republike Hrvatske za suzbijanje koronavirusa, u kojem su okupljeni vrhunski hrvatski znanstvenici", poručila je Komisija Hrvatske biskupske konferencije.

Smatraju da je zbog toga važno inzistirati na odgovornosti pojedinaca, ne samo u smislu samozaštite već i zaštite drugih od bolesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 34

VIDEO

FOTO Ovo su muškarci koje sumnjiče da su mučili hrvatske vojnike, jednom pronašli bombe
PRIVELI IH NA SUD

FOTO Ovo su muškarci koje sumnjiče da su mučili hrvatske vojnike, jednom pronašli bombe

Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage doma i drugih prostorija, kao i pretrage pokretnih stvari te su kod 72-godišnjeg osumnjičenika pronašli eksplozivna sredstva