News

Komentari 0

Sirija nakon razornog potresa zatražila pomoć Europske unije

Sirija nakon razornog potresa zatražila pomoć Europske unije

Zemlje mogu zatražiti pomoć kroz Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kada razmjeri katastrofe premašuju kapacitete dotične zemlje da se nosi s izvanrednom situacijom

Sirija je u srijedu, dva dana nakon razornog potresa koji je pogodio tu zemlju i susjednu Tursku, zatražila pomoć Europske unije, potvrdila je Europska komisija.

- Jutros smo primili molbu sirijske vlade za pomoć putem mehanizma civilne zaštite- rekao je europski povjerenik za upravljanje kriznim stanjima Janez Lenarčič.

Potičemo zemlje članice da daju svoj doprinos traženoj pomoći, dodao je Lenarčič.

Zemlje mogu zatražiti pomoć kroz Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kada razmjeri katastrofe premašuju kapacitete dotične zemlje da se nosi s izvanrednom situacijom.

Jednom kada se taj mehanizam aktivira, Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije koordinira i financira pomoć koju pružaju zemlje članice i osam dodatnih zemalja koje sudjeluju u ERCC-u.

ERCC je operativno središte Mehanizma za civilnu zaštitu. Centar neprekidno prati događaje u svijetu i koordinira napore EU-a u pogledu odgovora na katastrofe.

Operacije civilne zaštite podupiru se i satelitskim kartama koje se izrađuju u okviru usluga upravljanja kriznim situacijama programa Copernicus.

Dan ranije je sirijski Crveni križ pozvao Europsku uniju da ukine sankcije protiv Damaska.

Sirija, na čijem je čelu predsjednik Bašar al-Asad, pod međunarodnim je sankcijama od početka rata 2011., zbog čega je trgovinska razmjena s ostatkom svijeta značajno smanjena.

Damask ističe da je gospodarska kriza u zemlji izravna posljedica međunarodnih sankcija. Te su mjere protiv Damaska uvedene nakon gušenja prodemokratskih prosvjeda, da bi zemlja potom potonula u građanski rat koji ju je opustošio.

Građanski rat koji traje više od jedanaest godina uvelike je iscrpio kapacitete zemlje da se sama nosi s takvom prirodnom katastrofom.

Sirijska vojska i dalje se slabijim intenzitetom sukobljava s raznim pobunjeničkim skupinama, uključujući terorističke organizacije poput Al Nusre i Islamske države.

 

 

Najčitaniji članci