Obavijesti

News

Komentari 307

Sirobuja opet kontra pameti - don Jozo hostije dijelio u usta

Sirobuja opet kontra pameti - don Jozo hostije dijelio u usta
1

Nakon stanke od mjesec i pol zbog korona virusa, u crkvama diljem Hrvatske jučer su služene mise prema novim epidemiološkim pravilima. I dok se su nove mjere poštovale u većini crkava, don Josip Delaš opet je prkosio nadređenima u Katoličkoj crkvi

VIDEO

U crkvu sv. Leopolda Mandića na Sirobuji, splitskom istočnom predgrađu, stiglo je između 50 i 60 vjernika. Don Josip je iznio svoje tumačenje Božje riječi. Poslanica je bila o stadu ovaca koje slijedi svoga gospodara, no svećenik je pokušao rastumačiti pastvi kako je Isus često koristio takve prispodobe, usporedbe.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: Don Jozo protiv svih

Pokretanje videa...

01:18

- Pokušajmo razmišljati. Bog nas je stvorio da imamo svoju glavu. Strašne stvari su se događale čovječanstvu kroz prošlost, svašta se radilo, komunizam, sto milijuna ubijenih. Protiv istine, savjesti, Boga, dobrote i naroda, samo radi sebe. A mnogi ih slijede. To se protivi nauku vjere. Ili ovo što Zoki govori. To su strašne stvari koje mi danas živimo, u uvjetima koje proživljavamo. Treba slijediti svoju savjest... - između ostalog je zborio don Josip Delaš s propovjedaonice.

Kako će sutra izgledati mise: Bit će kraće, nema zborova...
Kako će sutra izgledati mise: Bit će kraće, nema zborova...

Na misi u Dubrovniku svećenik je hostije vjernicima stavljao u ruku. Misno slavlje u župi Sv. Križa u Vodicama služeno je prema novim napucima Stožera civilne zaštite. Jutarnja misa u osječkoj katedrali, na kojoj su vjernici bili udaljeni dva metra zbog korona virusa. Župa bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko organizirala je misno slavlje na otvorenom, na livadi kraj križanja Zagrebačke avenije i Zagrebačke ceste.

POGLEDAJTE VIDEO: Mise u Hrvatskoj

Pokretanje videa...

Prve mise nakon 44 dana 01:42

Uslijedilo je primanje svete pričesti. Vjernici su stali u red, jedan iza drugoga, te se lagano kretali prema oltaru, gdje je don Josip Delaš dijelio “tijelo Kristovo”. Pritom je hladno ignorirao ključnu mjeru koja bi trebala smanjiti mogućnost zaraze i, kao da je u zemlji najnormalnije stanje, golemoj većini izravno je stavljao hostiju u usta, tek ponekom vjerniku u ruke. Zatim se nastavila misa “po programu”, uz jednu neobičnu “prazninu” - svećenik nije rekao: “Pružite znak mira jedni drugima”, signal okupljenima da se rukuju s najbližim vjernicima. 

Tek poneki su pružili ruku, ostali su uglavnom ostali na svojim mjestima u klupama. Naime, prema odredbama četvorice biskupa Splitske metropolije, ali i prema preporukama Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), “podjela svete pričesti neka bude isključivo na ruku”.

Nadbiskup Marin Barišić te ostali biskupi posebno su naglasili da vjernici ostanu na svojim mjestima u crkvi, a svećenik treba doći do njih, podijeliti svetu pričest isključivo na ruke, a “ciborij neka drži većim dijelom prekriven i pazi da se ciborij ne približava previše vjernicima da oni ne bi kapljično kontaminirali druge hostije”.

Nema svete vode: Mise se opet služe, ali pod strogim pravilima
Nema svete vode: Mise  se opet služe, ali pod strogim pravilima

Ništa od toga, sveta pričest direktno se dijelila u usta vjernicima, bez ikakvog dezinficiranja ruku, bez zaštite. Sjedala, naravno, nisu bila označena kako bi se održavao fizički razmak iako je velik dio vjernika pokušavao održati nekakvu udaljenost, za razliku od crkvenog zbora. Nije bilo nikakvih redara koji su trebali obavljati dezinfekciju ruku vjernika na ulazu, zaštitne maske u cijeloj crkvi nosilo je dvoje vjernika, a svi su se lijepo nagomilali prema oltaru čekajući svetu pričest.

Iako biskupi Splitske metropolije to nisu naglasili u svojim odredbama, nego samo HZJZ, liturgijske svečanosti bilo je potrebno skratiti koliko je to moguće. HZJZ je također preporučio izostanak zborskog pjevanja, dok su biskupi preporučili da se pjevački zborovi svedu na nekolicinu. Franjevci u splitskoj crkvi Gospe od zdravlja odustali od propovijedi, a misa je trajala koju minutu dulje od pola sata.

Don Josipu Delašu na pamet nije palo takvo nešto. Sat vremena ponekad traju mise tijekom najvećih kršćanskih blagdana, a na Sirobuji su najdulje mise u doba korone. Unatoč zabrani služenja misa don Josip Delaš za Uskrs i nakon Uskrsa služio je mise u crkvi na Sirobuji u Splitu.

Na Cvjetnicu je izvrijeđao policajce i zazivao Božju kaznu nad njima jer su ga došli upozoriti da, služeći mise s narodom, krši jasne propise. Izvrijeđao je i novinare koji su došli pratiti mise. Katolička crkva, koja je svećenicima uoči Uskrsa dala upute da ne služe mise, zasad ga nije sankcionirala zbog kršenja pravila. Samo su ga upozorili da to više ne radi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 307
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...