Obavijesti

News

Komentari 83

Tomašević šokirao: Grad Zagreb duguje 8,2 milijarde kuna

Tomašević šokirao:  Grad Zagreb duguje 8,2 milijarde kuna
3

Izvještaj o gradskom proračunu spominjat će se na 5. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba. Radi se o proračunu za prvu polovicu godine...

VIDEO

Na 5. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba u Staroj gradskoj vijećnici bit će izvještaj o gradskom proračunu za prvu polovicu godine, prijedlog o zaduživanju Grada Zagreba, kao i brojne druge teme.

14.30 Brzo usvajanje točaka i manje rasprave obilježile su ostatak sjednice sve do pauze koja je bila zakazana za 14.30 sati. 

Nakon toga, bez rasprave usvojile su se točke tri, četiri, pet i šest većinom glasova.

13.40 Nakon rasprave o točki dva koja se odnosila na zaduživanje grada Zagreba kreditom pod istim uvjetima kao i prošle godine, točka je usvojena. 

13.00 Skupština nije usvojila prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna grada Zagreba. 

12.00 PRATITE UŽIVO: Izjava Tomaševića

11.40 Tomašević je otkrio kako grad Zagreb ima 860 milijuna kuna neplaćenih računa, dok je ukupni dug grada Zagreba 8,2 milijarde kuna.

11.30 Gradonačelnik Tomašević obratio se te kazao kako je Trpimir Goluža iznio niz neistina, među kojima je i da je on rekao da nikada neće više uzeti tvrtku Pripuza.  

- Niz neistina ste iznijeli. Prvo da sam rekao da nikada Pripuz neće dobiti posao. Ja to nikad nisam rekao, rekao sam samo da ćemo revidirati ugovore, a one poslove koje još uvijek ne može raditi Grad Zagreb, tu ćemo raspisati natječaje jer se mislim držati zakona. Spomenuli ste i da smo rekli da ćemo sve Nadzorne odbore birati na natječajima, ja ni to nisam rekao - rekao je.
 

11.20 Počeo je aktualni sat, zastupnik Marijan Tomuradpitao je Tomaševića do kad misli držati glomazni otpad u skladištu Unije Nove u Sesvetskom kraljevcu, jer 30. listopada istječe ugovor za privremeno skladištenje.  

Gradonačelnik je rekao da se skladište prazni i da bi trebalo biti ispražnjeno u roku od 75 dana, kako je i dogovoreno. 

10.55 Oporbeni zastupnici sad raspravljaju o taktici zato što nije prošao njihov prijedlog. Jedna od opcija je da traže česte pazue kako bi točke o Holdingu stigle na dnevni red sutra ujutro. Svaki klub ima pravo na jednu pauzu po točki.

10.20 U novoj pauzi od 30 minuta, zastupnici iz stranke MOST održali su svoju izvanrednu sjednicu.

- Upravo je usvojen dnevni red dok je kompletna oporba bila je protiv predloženog dnevnog reda. Smatramo da je ovaj dnevni red izraz iznimnog nepoštovanja prema građanima grada Zagreba. Danas je postalo bjelodano da Gradsku skupštinu grada Zagreba vodi najveći uhljeb ovog grada - gradonačelnik. On je sam reko da on sastavlja dnevni red što je apsolutno neprihvatljivo - rekao je Goluža i dodao: 

- Donijela se jedna kontroverzna odluka, a to je da su svim pročelnicima primanja umanjena za 30 posto, a predsjedniku Gradske skupštine samo za 9 posto. Predložili smo da se i njemu smanje primanja za 30 posto, ali se to nije dogodilo. Ovaj dnevni red je izraz krajnjeg nepoštovanja prema građanima te se pokazalo da je predsjednik gradske skupštine samo marioneta - rekao je.


Dodali su da je modus operandi HDZ-a u Saboru jednak Možemo u Gradskoj skupštini, zbog čega nisu zadovoljni.

Iza njih sjednicu su sazvali i predstavnici Domovinskog pokreta. 

- Pridružujemo se ostatku opozicije. Naš klub se oštro protivi situaciji u koju su nas doveli vladajući. Mi smo zbog interesa građana načelno protiv toga i iskoristit ćemo sve mogućnosti koje možemo da obranimo dignitet građana grada Zagreba. Smatramo to skandaloznim i bezobraznim i na nama je da građanima kažemo da se s time ne slažemo - rekao je Igor Peternel.

Nakon 30-minutne stanke Gradska skupština je nastavila s dnevnim redom. 

10.00 Gradska skupština na izglasavanju odlučila je da se neće izmijeniti dnevni red Skupštine te da će točke o Zagrebačkom holdingu ipak ići prema redoslijedu i to sa 16 glasova za izmjenu dnevnog reda te ostale protiv. 

Skupština je usvojila dnevni red sa većinom glasova.

9.30 Klub HDZ-a i HSLS-a održao je izvanrednu sjednicu u 30-minutnoj stanci sjednice Gradske skupštine, ispred koje je govorio Mislav Herman. 

- Mislimo da nije uredu da točke o Zagrebačkom holdingu budu na kraju dnevnog reda i zato smo tražili stanku od 30 minuta - rekao je. 

Osvrnuo se i na stanje u gradskim školama i vrtićima kao i mnogim dugovanjima koje grad Zagreb nije ispunio prema njima zbog čega neke od škola nisu u mogućnosti platiti grijanje i obroke za djecu. 



- Građani su izabrali novu vlast, aktiviste bez dana radnog staža i dobili su ovo. I mi mislimo da su prevareni ovime. Sjetite se da nikada nije bilo ovakvih natpisa u medijima niti se itko žalio prije, ovo je sada sve krivica nove vlasti - rekao je Herman. 

Upozoren je da je 31. svibnja situacija s neplaćenim računima bila gora te da je nova vlast neke od računa uspjela podmiriti, na što je Herman odgovorio kako je situacija ipak sada gora nego tada zbog natpisa koje je vidio. 

Također, upozoren je na to da je i bivši gradonačelnik Bandić za pojedine škole u svome mandatu rekao da ako nemaju sapuna, učenici  ruke peru pepelom, na što je Herman rekao kako je to bila situacija na početku pandemije dok bi sada nova vlast trebala bolje. 
- To su aktivisti koji ne znaju što rade i zato je situacija ovakva. Oni svaljuju sve na bivši vlast no kad ste čuli premijera Plenkovića da ikada išta svaljuje na prošlu vlast. Problema je gomila u gradu, nikada ih nije bilo toliko što jasno upućuje na to tko je kriv - rekao je. 

9.00 Sjednica gradske skupštine grada Zagreba započela je dopunskim izborom još jedne osobe srpske nacionalne manjine u Gradsku skupštinu na čije je mjesto izabran Nikola Vukobratović.

Također, za zamjenika gradske zastupnice Jelene Pavičić Vukičević izabran je Nenad Predovan te su obojica položili prisege.

Na sam kraj dnevnog reda stavljene su točke dnevnog reda rasprave o Zagrebačkom holdingu s čime oporba nije bila zadovoljna.

- Prikupljen je dovoljan broj potpisa, njih 16, za sazivanjem izvanredne sjednice Gradske skupštine s jednom jedinom temom, a to je situacija o Zagrebačkom Holdingu. Od sjednice nije bilo ništa i sada točka koja bi trebala predstavljati zamjenu za izvanrednu sjednicu se stavlja na sam kraj dnevnog reda. Imam dojam da nešto skrivate kada ne bude medija i mislim da ste licemjerni - rekao je potpredsjednik gradske skupštine, Mislav Herman.

- Je li fer ovo danas. Od 47 predloženih točaka, da ona za koju je prikupljen dovoljni broj potpisa, je stavljena na broj 38. Mi ćemo istinu istjerati na čistac. Mi nećemo s ovim stati.
Ono što ja ispred 16 oporbenih zastupnika predlažem je  da točka 38 postane nova točka jedan dnevnog reda. Neka sve maske padnu - rekao je. 

I drugi oporbeni zastupnici izrazili su svoje nezadovoljstvo. 

- Predlažem da se kompletna rasprava o Zagrebačkom holdingu po svim točkama dnevnog reda, uvrsti u dnevni red da te točke budu prva, druga, treća i četvrta točka dnevnog reda. Ovakav red pokazuje neodgovornost prema građanima grada Zagreba i one moraju biti prve - rekao je zastupnik Goluža.

- Klub Domovinskog pokreta također smatra da ta točka mora ići kao prva. Vi iz Možemo biste trebali građanima ponuditi ono što ste im i obećali, a sada to ne radite. Nije to korektno, to je možda vaše pravo, ali to nije uredu prema građanima - rekao je Igor Peternel.

Tomašević je obranio odluku dnevnog reda. Rekao je da se dnevni red slagao prema redu kako je uvijek bilo te da nije istinito da nova vlast uvodi gore prakse od vlasti prije.

- Vi dobro znate da su sve točke prije Zagrebačkog holdinga nekontroverzne točke i da ćemo brzo doći do točaka o Zagrebačkom holdingu na kojima ćemo se zadržati - rekao je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu