Obavijesti

News

Komentari 8

Sjednica prekinuta, tražit će sve Sessine imovinske kartice

Sjednica prekinuta, tražit će sve Sessine imovinske kartice

Predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić kritizirao je što se o izboru za predsjednika Vrhovnog suda, tako važnoj funkciji, raspravlja u zadnji tren te je to zamjerio predsjednici Grabar-Kitarović

VIDEO

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je u Hrvatski sabor uputila prijedlog da sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa bude predsjednik Vrhovnog suda umjesto Branka Hrvatina kojemu 19. srpnja istječe mandat.

Sessa je u srijedu stigao u Sabor na sjednicu Odbora za pravosuđe kako bi se članovima predstavio, no naposljetku je sjednica prekinuta i odgođena za četvrtak, što je zatražio SDP kojemu je sporna Sessina imovinska kartica.

Na početku sjednice predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić kritizirao je što se o izboru za predsjednika Vrhovnog suda, tako važnoj funkciji, raspravlja u zadnji tren te je to zamjerio predsjednici Grabar-Kitarović. Osim toga spočitnuo je i što na sjednicu nije došao nitko od predlagatelja, a i SDP-ov Peđa Grbin također je utvrdio kako je ovakav način izbora predsjednika Vrhovnog suda potpuno neprimjeren.  

- To je obezvređivanje Sabora i Vrhovnog suda. Ove nema veze s vama i ne želim vas opterećivati time, ali poslani ste u ralje javnosti bez da vas prati onaj tko vas predlaže. Mi smo dobili samo vaš životopis od jedne ili dvije strane i to je to, bez programa rada i ikakvog obrazloženja - rekao je Miljenić.

Sessa se potom kratko predstavio i iznio svoja stajališta o Vrhovnom sudu.

- Uloga predsjednika Vrhovnog suda je dvojaka. Prva je da je predstavnik sudbene vlasti, a druga da je i predsjednik jednog suda - počeo je Sessa.

Istaknuo je kako je naš pravosudni sustav na zdravim temeljima, ali da je sami Vrhovni sud u teškoj situaciji i ne može izvršavati svoju ulogu zbog velikog priljeva predmeta.

- Na Vrhovni sud dolazi četiri puta više predmeta nego 2008. ili 2009. godine - poručio je Sessa dodavši i kako je Vrhovni sud na margini i po pitanju sredstava te da bi to trebalo riješiti.

Nakon predstavljanja, SDP-ovog Peđu Grbina zanimalo je zašto u imovinskoj kartici nije prijavio prihod od pola milijuna kuna od prodaje nekretnine Agrokoru prije 10-tak godina.
 
- U medijima se pojavila informacija koja se tiče vaše imovinske kartice. Prije 10-ak god prodali ste nekretninu koja je bila 1/4 u vašem vlasništvu Agrokoru za dva milijuna kuna. Ono što je bitno za javnost i da razriješimo je činjenica da vi niste prihod od te prodaje u iznosu pola milijuna kuna prijavili u imovinskoj kartici - rekao je Grbin.

Sessa je pojasnio kako je Agrokor 2003. samo otkupio prava njegove obitelji na povrat nekretnine. Novce koje je dobio nije upisao u imovinsku karticu jer tada nije bilo obveze podnošenja kartice, a kasnije je novce uložio u stan kojeg nije odmah preuzeo.
 
- U imovinskoj kartici nije bilo rubrike u kojoj bi se upisivala potraživanja pa nisam odmah to mogao upisati. Od tih novaca sam kupio stan koji nisam odmah dobio pa nisam imao ni stan ni novce. A kada mi je predan stan, odmah sam to upisao u karticu - rekao je Sessa. 

Grbin je poručio kako je odgovor smislen i da ga prihvaća, ali da bi ipak volio to vidjeti crno na bijelo, a ne odlučivati o njemu samo na riječ.

Stoga je predložio da se sjednica prekine te da Odbor od DSV-a zatraži sve Sessine imovinske kartice. 

- Ja ne mogu glasati za predsjednika Vrhovnog suda bez da se ovo razriješi, a ne mogu dobiti kartice od DSV-a. Ali zato može Odbor stoga predlažem da Odbor uputi zahtjev za dobivanjem svih imovinskih kartica kako bi riješili ove nelogičnosti i kako bi mogli nakon toga nastaviti sa sjednicom - rekao je Grbin. 

HDZ-ov Marko Šimić prvo se usprotivio tom prijedlogu te poručio kako su sve kartice dužnosnika javno dostupne te da su ih mogli provjeriti ranije.

- Stav HDZ-a je da su ispunjeni svi uvjeti - rekao je Šimić. 

No, Miljenić mu je napomenuo da sudačke kartice nisu javno dostupne.

Nakon toga se Šimić ipak složio i podržao prijedlog da se od DSV-a zatraže kartice i prekine sjednica, no njegovi stranački kolege o tom prijedlogu ipak su glasali suprotno od njega. Bili su suzdržani. No, prevladala je većina oporbe pa je sjednica odgođena do sutra. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku
Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...