Obavijesti

News

Komentari 151

Kajin: Radnicima nikada neće biti kao što im je bilo do 1990.

Kajin: Radnicima nikada neće biti kao što im je bilo do 1990.
4

Rasprava o izmjenama Zakona o radu u četvrtak bila je prilika da se saborski zastupnici ponovno prisjete prošlih vremena što je na noge diglo pojedine HDZ-ovce

VIDEO

Rasprava o izmjenama Zakona o radu u četvrtak bila je prilika da se saborski zastupnici ponovno prisjete prošlih vremena što je na noge diglo pojedine HDZ-ovce. Naime, nezavisni Damir Kajin prisjetio se bivše države.

- Ne smatram se jugonostalgičarom ni anacionalnim tipom ni nekim tko misli da je onaj sustav do '90. bio idealan ali nikada sirotinji, seljaku, radniku neće biti bolje nego što mu je bilo do '90. godine. Govorilo se da radnik nema ništa, a imao je gospodo iz HDZ-a puno. Dobio je društveni stan, dobio je neki posao, to se podrazumijevalo, zdravstvo, školstvo kao i danas. Istina i tada i danas ljudi su napuštali Hrvatsku, ali jedino je tada bilo moguće dobiti posao, društveni stan i graditi vikendicu - pobrojao je Kajin.

"Zašto su svi seljaci pobjegli?"

Ipak, priznao je da to nisu mogli svi, ali velika većina je, koja kaže, sjedi možda i s njegove desne strane. Uzvratio mu je Dujomir Marasović (HDZ).

- Da je seljaku bilo najbolje u bivšoj Jugoslaviji? Pa zašto su svi seljaci pobjegli sa sela i zašto je selo propalo? A radniku, da su svi dobivali stanove? U mojoj obitelji četiri brata su radila za državu, a jedan protiv jer je bio svećenik i nitko nije dobio stan. Pa znade se koji su dobivali stanove. A zašto su onda svi oni brodovima bježali iz Jugoslavije, pa se topili do Italije dok su došli? Pa Tito je pobio 200 tisuća momaka, a one koje nije pobio nakon recimo 5, 10 godina kada je došao u krizu nezaposlenih, potjerao ih je van u Njemačku. Da ih nije pustio van kao kanibali bi pojeli jedne druge, bili bi bez posla' uz sve ovo što je bilo pogodno vrijeme za zapošljavanje - kazao je Marasović. Spreman odgovor imao je i Kajin:

- Što nisu i tvoji Dujo bili u partizanima? A? Pa jesu? Bili su, bili. I šta sada? Da li su i oni činili te zločine? Da li su i oni protjerivali ljude iz ondašnje države, iz tvoje Dalmacije ili moje Istre? - upitao je.

"Neoliberalni kapitalizam uništava dostojanstvo radnika"

Kada je u pitanju položaj radnika s Kajinom se složio laburist Branko Vukšić. Iako ne smatra da je ideološki bilo bolje do '90-te, no kada je u pitanju položaj radnika, uvjeren je da je bio zaštićeniji nego danas. Ustvrdio je da se danas u neoliberalnom kapitalizmu uništava humanost i dostojanstvo radnika.

- Radnici kopaju po kantama za smeće, nitko ne vodi računa. Danas da slučajno netko od radnika dođe poslodavcu da mu pomogne bio bi ismijan i nogom izbačen van iz kancelarije. Tko danas štiti radnika ovakvim labavim zakonima, sve više labavijim zakonima - pitao se Vukšić.

Đuro Popijač (HDZ) kaže da je riječ o kozmetičkim izmjenama zakona koji između ostalog propisuje maksimalno osam prekovremenih sati tjedno te smanjenje minimalnog odmora između smjena, ali i da se i dalje ne nadzire namjera Vlade da napravi veliku reformu radnog zakonodavstva. Izmjene mu izgledaju kao da u Hrvatskoj pada nezaposlenost i da gospodarstvo raste pa Vlada ima sve vrijeme ovoga svijeta. Popijač je napomenuo da je i sam ministar rekao da se ovim zakonom ništa bitno ne rješava.

- Ne rješavaju se problemi, ali dobro je povremeno doći s nekakvim izmjenama i dopunama zakona i tako stvarati dojam da se ustvari nešto radi. Reklo bi se brod tone, a orkestar svira - kazao je. Replicirao mu je laburist Vukšić, koji je uvjeren da ima više odgovornih za potonuće.

- Aludirali ste na Titanik, no kapetan tog broda kad je brod udario u santu leda je bio šef vaše stranke. Znači, ako ste aludirali na Titanik sad taj Titanik treba spašavati neka druga stranka. Međutim, ni ta druga stranka ne spašava na pravi način - izjavio je.

Izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama

Pred zastupnicima su se našle i izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama, a njime se stvaraju uvjeti da od pristupanja Europskoj Uniji koji će hrvatskim građanima kada putuju u države članice Unije omogućiti nove, bitno niže cijene komunikacijskih usluga u roamingu i to odlaznih i dolaznih telefonskih poziva, SMS poruka i prijenosa podataka. Isto će se od 1. srpnja primjenjivati i na državljane članice EU koji dolaze u Hrvatsku. Laburist Branko Vukšić kazao je da sada treba uzeti olovku ili kalkulator u ruke i izračunati koliko su hrvatski građani zapravo opljačkani svih ovih godina jer smo plaćali tarife koje su astronomske.

- Zašto se nisu prije smanjile nekoliko puta? Da, nismo bili u EU. Znači, imamo već sada prije nego što smo ušli, prije 1.7. neke koristi od ulaska u EU. Evo uspjeli smo obuzdati moćnike zbog toga što EU ne daje da se ipak na taj način pljačkaju hrvatski građani - rekao je.

HDZ-ov Josip Borić pozdravlja ovaj zakon jer donosi jedan od rijetkih benefita građanima u ovih godinu i pol dana.

- Bilo je u ovih godinu i pol dana zakona i mjera koji isključivo zadirali u džepove građana, samo Zakon o PDV-u od 25% u 4 godine uzeo 20 milijardi kuna više iz džepova građana. Bilo je zakona koji su omogućili nove i više cijene električne energije, grijanja i tu se radi o milijardama. Tako da je zaista ovo blagodat da možemo ajde reći možda ne za sve, ali za one koji putuju u inozemstvo - izjavio je.

Napomenuo je da je upravo roaming dosada bio najveći izvor ekstra profita svih operatera pa je Europska komisija reagirala da zaštiti svoje građane od tih astronomskih cijena. Predložio je i da se razmotri ograničenje mjesečnog roaming računa na 50 eura kao što je to praksa u Uniji, odnosno da kad se dostigne taj limit da su daljnji pozivi onemogućeni, ako prije toga niste s operaterom definirali više limite. Borić je podsjetio da će minuta razgovora sa Srbijom i dalje stajati i preko 20 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke