Obavijesti

News

Komentari 53

Vlada proglasila kraj epidemije, ukida se nošenje maski: 'Važno je da izvučemo pouke iz krize'

Vlada proglasila kraj epidemije, ukida se nošenje maski: 'Važno je da izvučemo pouke iz krize'

Odluka Vlade slijedi nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložilo ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije

VIDEO

Danas smo pripremili važne odluke, donosimo odluku o kraju epidemije korona virusa slijedom odluke WHO-a, koja i dalje poziva na oprez, važno je da iz ove velike zdravstvene ugroze, najveće pandemije u zadnjih 100 godina, izvućemo pouke u daljnjim suočavanjima s potencijalnim krizama toga tipa, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, na kojoj su ministri i usvojili odluku o proglašenju kraja epidemije. 

Odluka Vlade slijedi nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložilo ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo utemeljenim. Prijedlog HZJZ-a uslijedio je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila da koronavirus više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu. Na dnevnom je redu i informacija o korištenju sredstava prikupljenih od dodatnog poreza na dobit.

Sukladno procjeni HZJZ-a, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš, i dosadašnjim spoznajama o bolesti Covid-19, ista će najvjerojatnije biti trajno prisutna u populaciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Očekuje se da će nove podvarijante virusa moguće biti zaraznije, ali i manje virulentne te će se praćenje epidemiološke situacije nastaviti istim kapacitetima i intenzitetom. WHO je 5. svibnja objavila da se bolest Covid-19 više ne smatra javnozdravstvenom opasnošću, koja izaziva međunarodnu zabrinutost, a proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj temelji se na, do danas, stečenim spoznajama o virusu, virulenciji, posljedicama bolesti te mogućnostima zaštite populacije, tako da u ovom trenutku nema više potrebe za mjerama - poručio je.

U roku 30 dana građani moraju podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice ukoliko je istekla

Ministar unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović podsjetio je kako je Stožer u ovom razdoblju epidemije donio ukupno 530 mjera, a s današnjim danom, kojom se donosi i 531 odluka, a to je proglašenje kraja epidemije, ukida se i ona posljednja mjera - nošenje maski za lice. 

- Stožer je cijelo vrijeme održavao sastanke s predstavnicima različitih tijela kako bi mjere koje su se uvodile bile adekvatne samoj situaciji, a istovremeno omogućile nužno odvijanje gospodarskih djelatnosti. Sada kada je došao kraj najveće zdravstvene ugroze, želio bih se zahvaliti svim županijskim i lokalnim stožerima, sustavu Civilne zaštite, policiji, inspektorima, državnim tijelima i institucijama, pravnim osobama i pojedincima koji su pružali pomoć u radu Stožera, svim zdravstvenim djelatnicima i građanima bez čijeg bi odgovornog ponašanja sve uvedene mjere bile uzaludne - poručio je pa zahvalio i premijeru i svim članovima Vlade na bezrezervnoj podršci u radu Stožera. 

- U travnju 2020. Sabor je izmijenio zakone o osobnoj iskaznici, putnim ispravama, sigurnosti prometa na cestama i nabavi i posjedovanju oružja, čime su svi ti dokumenti smatrani valjanima, a proglašenjem prestanka epidemije građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku 30 dana, preciznije, u roku 30 dana moraju podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava i tu je važno napomenuti da je jedina obvezna iskaznica osobna iskaznica - naglasio je.

I premijer Plenković je zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima, svim službama, Civilnoj zaštiti... 

- Još jednom izražavam žaljenje zbog gubitka više od 18.000 naših sugrađana i upućujemo izraze sućuti njihovim obiteljima - poručio je.

Od dodatnog porezna na dobit prikupljeno nešto više od 230 milijuna eura

Ministar financija Marko Primorac izvijestio je o prikupljenim sredstvima od dodatnog poreza na dobit, uvedenog krajem prošle godine. 

- Uvođenje je, prije svega, bilo potkrijepljeno činjenicom kako je zbog nepovoljnih gospodarskih okolnosti veliki dio subjekata, prvenstveno kućanstava, bio u nezavidnom položaju i ova Vlada je u nekoliko navrata donosila pakete zakona i pomoći, kojima je nastojala sanirati negativne posljedice krize, a vodili smo se činjenicom kako je svatko u skladu sa svojim mogućnostima i gospodarskom snagom  dužan pridonijeti saniranju negativnih posljedica krize - kazao je. 

Podsjetio je kako se Vlada obvezala da će sredstva od tog poreza iskoristiti isključivo za pomoć onim skupinama građana kojima je pomoć najpotrebnija - umirovljenicima, osobama koje primaju dječji doplatak, minimalnu zajamčenu naknadu...

- Poslovni subjekti, uglavnom u RH, su bili u obvezi do kraja travnja podnijeti poreznu prijavu i u skladu s tim uplatiti iznos u proračun. Do 8. svibnja zaprimljene su 353 prijave o dodatnom porezu na dobit, a iskazana obveza iznosi 236 milijuna eura. Na dan 5. svibnja ukupno je na ime dodatnog poreza na dobit u državni proračun uplaćeno 213 milijuna eura, nešto malo više - istaknuo je Primorac i napomenuo kako ovo nisu konačni brojevi jer postoje poslovni subjekti čija se fiskalna godina ne podudara s kalendarskom.

- Pa će se taj iznos neznatno i povećati pa u načelu možemo reći da je prikupljeno nešto više od 230 milijuna eura - kazao je. 

Objasnio je i tko je pridonosio ovom prikupljanju sredstava - prije svega su to, naveo je, subjekti iz prerađivačke industrije, njih 41 u ukupnom iznosu 103 milijuna eura, trgovina na veliko i malo, 69 subjekata u iznosu gotovo 35 milijuna eura, subjekti koji se bave opskrbom električnom energijom, plinom, parom, osam subjekata u iznosu 16 milijuna eura te financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, njih šest u iznosu 23 milijuna eura.

- Mi smo ova sredstva, nešto više od 102 milijuna eura, već djelomično rasporedili u travnju kako su pristizali ovi prihodi - dodao je.

Nešto više od 130 milijuna eura, naveo je, ostalo je još za raspodjelu u sljedećim paketima mjera.

U javno savjetovanje se upućuje Zakon o socijalnoj skrbi

Premijer je najavio kako će Vlada u javno savjetovanje uputiti Zakon o socijalnoj skrbi. 

- Povećavamo naknade za roditelje njegovatelje koji njeguju jedno dijete s 530 na 663 eura, za one koji njeguju jedno dijete, koje se radi zdravstvenog stanja ne može uključiti u programe u zajednici s 597 na 796 eura, koji samostalno njeguju dvoje ili više djece sa 796 na 995 eura, a novim prijedlogom proširujemo pravo i na osobe s poremećajima autističnog spektra četvrtog stupnja. Do sada roditelji njegovatelji nisu smjeli raditi, sada im se daje ta mogućnost putem ugovora o djelu ili autorskih ugovora plus pravo primanja naknade će trajati još 10 mjeseci nakon smrti djeteta - naveo je dodavši kako se ukida institut zabilježbe, ne samo s jedine nego sa svih nekretnina na povrat isplaćenih iznosa od nasljednika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje