Obavijesti

News

Komentari 70

'Nećemo ograničavati slobodu govora, treba dokazati tvrdnje'

'Nećemo ograničavati slobodu govora, treba dokazati tvrdnje'
1

Kaznenim zakonom u segmentu sramoćenja više ne ograničavamo slobodu govora, treba dokazati istinitost iznesenog u javnom interesu, objasnio je ministar Miljenić

VIDEO

Na samom početku sjednice Vlade, premijer Zoran Milanović zaželio je potpuni oporavak ministru Ranku Ostojiću u svoje ime i u ime Vlade. Naglasio je kako je za vikend njegovo stanje bilo kritično, ali sada se oporavlja.

- Sada je na doktorima da se potpuno oporavi i vrati na posao, ali prvenstveno da se oporavi i bude potpuno zdrav čovjek - rekao je premijer.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić predstavio je Strategiju pomorskog razvitka i integralne pomorske politike RH od 2014. do 2020. godine. Objasnio je kako je cilj povećanje bruto tonaže hrvatske flote za konkurentnost drugim zemljama i podizanje udjela pomorskog prometa.

Vlada mijenja Kazneni zakon

U Kaznenom zakonu ostat će odredba o sramoćenju. Međutim, prihvaćene su izmjene koje bi trebale spriječiti neopravdane osude te olakšati obranu novinarima i javnim osobama koji se nađu na sudu zbog sramoćenja. 

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić objasnio je kako se Kaznenim zakonom u segmentu sramoćenja više ne ograničava sloboda govora, ali treba dokazati istinitost iznesenog u javnom interesu. 

-  Imali smo zahtjeve da kazneno djelo sramoćenja ukinemo, ali i da ništa ne diramo. Odlučili smo da sramoćenje ostaje u kaznenoj sferi, ali mičemo mogućnost da se kazneni zakon zbog nepreciznog teksta iz 2011. koristi kao oblik ograničenja javne riječi. Sramoćenja nema ako netko dokaže istinitost, a ako se radi o posebnim kategorijama poput novinara, onda se podrazumijeva da nema kaznenog djela ako je nešto izrečeno u javnom interesu - rekao je Miljenić. 

Novost je i da neće biti zastare u slučajevima teškog ubojstva, ali to će se odnositi samo 'pro futuro'. Sve što je do sada otišlo u zastaru ne može se goniti bez promjene Ustava. 

Reforma zajedničke poljoprivredne politike

Reforma Zajedničke poljoprivredne politike EU počinje od siječnja 2015. i donosi tri nova elementa. 

To su program osnovnog plaćanja, 'zelena' plaćanja i plaćanja za mlade poljoprivrednike. Na osnovna plaćanja otpada 41 posto financijske omotnice ili godišnje 1,3 milijarde kuna, dok će kroz 'zelene' potpore biti isplaćeno 964 milijuna kuna, odnosno 30 posto od ukupnih sredstava. Za dodatne potpore namijenjene mladim poljoprivrednicima bit će izdvojeno dva posto, odnosno 64 milijuna kuna.

Osigurali novac za sufinanciranje udžbenika

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar istaknuo je kako u proračunu osigurano 21,7 milijuna kuna za sufinanciranje udžbenika učenicima osnovnih i srednjih škola.

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača kojem je prva zadaća izrada nacionalnog programa za zaštitu potrošača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik