Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
70 komentara

'Nećemo ograničavati slobodu govora, treba dokazati tvrdnje'

Kaznenim zakonom u segmentu sramoćenja više ne ograničavamo slobodu govora, treba dokazati istinitost iznesenog u javnom interesu, objasnio je ministar Miljenić

Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
70 komentara

Na samom početku sjednice Vlade, premijer Zoran Milanović zaželio je potpuni oporavak ministru Ranku Ostojiću u svoje ime i u ime Vlade. Naglasio je kako je za vikend njegovo stanje bilo kritično, ali sada se oporavlja.

- Sada je na doktorima da se potpuno oporavi i vrati na posao, ali prvenstveno da se oporavi i bude potpuno zdrav čovjek - rekao je premijer.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić predstavio je Strategiju pomorskog razvitka i integralne pomorske politike RH od 2014. do 2020. godine. Objasnio je kako je cilj povećanje bruto tonaže hrvatske flote za konkurentnost drugim zemljama i podizanje udjela pomorskog prometa.

Vlada mijenja Kazneni zakon

U Kaznenom zakonu ostat će odredba o sramoćenju. Međutim, prihvaćene su izmjene koje bi trebale spriječiti neopravdane osude te olakšati obranu novinarima i javnim osobama koji se nađu na sudu zbog sramoćenja. 

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić objasnio je kako se Kaznenim zakonom u segmentu sramoćenja više ne ograničava sloboda govora, ali treba dokazati istinitost iznesenog u javnom interesu. 

-  Imali smo zahtjeve da kazneno djelo sramoćenja ukinemo, ali i da ništa ne diramo. Odlučili smo da sramoćenje ostaje u kaznenoj sferi, ali mičemo mogućnost da se kazneni zakon zbog nepreciznog teksta iz 2011. koristi kao oblik ograničenja javne riječi. Sramoćenja nema ako netko dokaže istinitost, a ako se radi o posebnim kategorijama poput novinara, onda se podrazumijeva da nema kaznenog djela ako je nešto izrečeno u javnom interesu - rekao je Miljenić. 

Novost je i da neće biti zastare u slučajevima teškog ubojstva, ali to će se odnositi samo 'pro futuro'. Sve što je do sada otišlo u zastaru ne može se goniti bez promjene Ustava. 

Reforma zajedničke poljoprivredne politike

Reforma Zajedničke poljoprivredne politike EU počinje od siječnja 2015. i donosi tri nova elementa. 

To su program osnovnog plaćanja, 'zelena' plaćanja i plaćanja za mlade poljoprivrednike. Na osnovna plaćanja otpada 41 posto financijske omotnice ili godišnje 1,3 milijarde kuna, dok će kroz 'zelene' potpore biti isplaćeno 964 milijuna kuna, odnosno 30 posto od ukupnih sredstava. Za dodatne potpore namijenjene mladim poljoprivrednicima bit će izdvojeno dva posto, odnosno 64 milijuna kuna.

Osigurali novac za sufinanciranje udžbenika

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar istaknuo je kako u proračunu osigurano 21,7 milijuna kuna za sufinanciranje udžbenika učenicima osnovnih i srednjih škola.

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača kojem je prva zadaća izrada nacionalnog programa za zaštitu potrošača.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message