Obavijesti

News

Komentari 12

'Odgađamo Uredbu o visini naknade za korištenje voda, nema potrebe za dizanje cijena'

'Odgađamo Uredbu o visini naknade za korištenje voda, nema potrebe za dizanje cijena'

Premijer Andrej Plenković okupio je ministre i ministrice na redovitoj sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu

VIDEO

Niz je aktivnosti iza i ispred nas. Izražavam zadovoljstvo posjetom austrijskog kancelara koji je dao čvrstu podršku ulasku u Schengen, ušli smo u zadnjih osam dana prije nego se donese službena odluka, vrlo je bio dobar razgovor i s njim i bavarskim premijerom, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Istaknuo je sudjelovanje na forumu nacionalnih manjina. 

- Zalažemo se da se sve manjine osjećaju dobro u Hrvatskoj i da njihova prava budu zaštićena - rekao je. 

Govoreći o rastu BDP-a na 5,7 posto. 

- To je među najvećim rastom u zemljama članicama. Na vrijeme smo donijeli temeljni akt za funkcioniranje u idućoj godini, prihvatili smo amandmane i većine i oporbe i tako pokazali otvorenost, sluh i prepoznavanje dobrih inicijativa - poručio je.

'Nema potrebe za dizanjem cijena vode, odgađamo za godinu dana primjenu Uredbe'

Govoreći o posjeti slovenskog predsjednika na odlasku, Boruta Pahora, istaknuo je kako očekuje da se odnosi između Hrvatske i Slovenije i dalje unaprjeđuju i razvijaju. 

- Danas imamo niz važnih zakonskih akata, jedan od njih je Uredba o visini naknade za korištenje voda, odgodit ćemo primjenu te Uredbe za godinu dana i tako omogućiti jedinicama lokalne samouprave da nema potrebe za dizanjem cijena vode, držimo udar na građane na minimalnoj razini - poručio je. 

'Radimo balans između privatnog i profesionalnog života'

Osvrnuo se na izmjene Zakona o trgovini te radu koje su na dnevnom redu današnje sjednice.

- Napravljen je model od 16 radnih nedjelja, na taj način radimo dobar balans i mogućnost da se učini nedjelja danom za okupljanje, obitelj. S druge strane, oni koji moraju raditi nedjeljom, povećavamo iznos cijene rada na 50 posto više nego što je to nekim drugim danom, to je bit i sukus ovih prijedloga. Želimo da novi zakon o radu uz niz drugih iskoraka napravi bolji balans između profesionalnog i privatnog života. Nastavit ćemo rad na novom Zakonu radu - poručio je.

I ministar rada Marin Piletić je podsjetio kako su ove izmjene Zakona o radu tek prva faza.

- Ovim izmjenama se predlaže sprječavanje neopravdanog uzastopnog sklapanja ugovora na određeno vrijeme, uvodi se novi način obavljanja stalnih sezonskih poslova, koji uključuju i rad na neodređeno uz mogućnost zakonitog rada izvan sezone, potpunije se uređuje rad na izdvojenom mjestu rada, propisuje se zaštita pojedinih kategorija radnika i to primarno roditelja djece do osme godine života u slučaju nejednakog rasporeda radnog vremena, kao i prekovremenog rada. Uređuje se dodatni rad za drugog poslodavca i to bez suglasnosti matičnog poslodavca, uvodi se i pravo na neplaćeni dopust od pet dana godišnje za pružanje osobne skrbi članu obitelji te pravo na odsutnost s posla jedan dan zbog hitnih obiteljskih razloga - podsjetio je ministar dodavši kako se propisuje i ugovaranje plaće u bruto iznosu te se jasno uređuje novi oblik rada putem digitalnih platformi.

- Uvodi se izostanak prava na otkazni rok i otpremninu radnicima koji ostvaruju uvjete za starosnu mirovinu s ciljem poticanja poslodavaca na zadržavanje u radnom odnosu takvih starijih radnika. Uvodi se mogućnost da članovi sindikata koji su pregovarali u kolektivnom ugovoru isti urede za sebe i određena povoljnija materijalna prava. A definira se i rad nedjeljom na način da cijena satnice bude 50 posto više u odnosu na postojeću - rekao je. 

Novost je da se jasno definira i pojam plaće te se predlaže jasna struktura plaće i ostavlja mogućnost da poslodavac dodatke na plaću isplaćuje na način utvrđen posebnim propisom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu pri čemu povećanje za rad nedjeljom i blagdanom, prekovremeni rad i rad noću ne smije se obračunati na iznos niži od utvrđene minimalne plaće, dodao je.

Ministar gospodarstva Davor Filipović je predstavio izmjene Zakona o trgovini. 

- Predlaže se da fond radnih sati od ponedjeljka do subote bude 90, da od ukupnog broja nedjelja 16 bude radnih obzirom da smo turistička zemlja, a predlažu se i neke iznimke zbog potrebe za kontinuiranom opskrbom stanovništva, zbog neprekinutog obavljanja javnih usluga, kao i rada objekata koji su uobičajeno otvoreni nedjeljom zbog specifičnih potreba potrošača. Te iznimke bi uključivale trgovine koje su dio željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, brodova, zrakoplova, trajekata i benzinskih postaja, u bolnicama, u hotelima, prostorima kulturnih i vjerskih ustanova, muzejima... Iznimke bi uključile i otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju na štandovima i tržnicama, sajmovima, automatima, prodaju na daljinu, kioske, pekarnice bi radile do 13 sati - istaknuo je naglasivši kako prema istraživanju koje su proveli dvije trećine građana podržava zabranu rada nedjeljom. 

'Izbjegavamo da više ne bude niti jedno dijete gladno u osnovnim školama'

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojom će se omogućiti financiranje, odnosno sufinanciranje, prehrane za sve učenike osnovnih škola, sredstvima iz državnog proračuna.

- Osiguravamo besplatan školski obrok za sve učenike, riječ je o 311.00 učenika od prvog do osmog razreda, ovom mjerom izbjegavamo da više ne bude niti jedno dijete gladno u osnovnim školama. Ovo je važna mjera koja će zahtijevati oko 545 milijuna kuna godišnje u proračunu, sredstva su predviđena i želimo na ovaj način spriječiti stvaranje razlika među djecom - istaknuo je Plenković naglasivši kako kombinacijom besplatnih udžbenika, obroka i prijevoza Vlada stvara preduvjete za hrvatske obitelji i najmlađe da se koncentriraju na učenje i rezultate. 

- Mislim da smo s ove tri točke znatno olakšali situaciju za roditelje - rekao je. 

Premijer je na kraju poželio sreću Vatrenima na današnjoj utakmici protiv Belgije koja se igra od 16 sati.

- Želimo svi skupa hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji da bude uspješna danas protiv Belgije i da idemo - rekao je.

Uskoro više...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak
Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?
POLICIJA GA JE UHITILA

Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?

Nakon pružanja hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je preminuo na mjestu događaja