Obavijesti

News

Komentari 178

Hvale se: Sj. Koreja testirala bombu jaču i od nuklearne?

Hvale se: Sj. Koreja testirala bombu jaču  i od nuklearne?
2

Nekoliko sati prije objave da su testirali hidrogensku bombu, seizmološke službe više zemalja zabilježile su potres magnitude 5,1 blizu postrojenja za testiranje

VIDEO

Sjeverna Koreja je  objavila da je u srijedu ujutro provela uspješno testiranje hidrogenske bombe .

Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Država, rečeno je u izjavi. Sjeverna Koreja je također poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se neće narušavati njen suverenitet te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:29

Kim Jong: Upotrijebit ćemo bombu u obranu svog suvereniteta

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca naznačio da je njegova zemlja, koja posjeduje nuklearno oružje , proizvela hidrogensku bombu. Sjeverna Koreja je već otprije "moćna država s nuklearnim oružjem koja je spremna aktivirati atomsku i hidrogensku bombu u pouzdanoj obrani svog suvereniteta", rekao je Kim Jong-un u prigodi inspekcijskog obilaska vojne baze.

Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju, te bi uspješno testiranje hidrogenske bombe predstavljalo velik napredak u njezinu vojnom nuklearnom programu.

Zabilježen potres magnitude 5,1

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestile su agencije navodeći kako se pretpostavlja da je potres vjerojatno izazvan ljudskim djelovanjem.

Geološka služba SAD-a izvijestila je da je u srijedu zabilježila potres magnitude 5,1. Južna Koreja  je objavila da se potres dogodio oko 50 kilometara od kompleksa Punggye-ri gdje je Sjeverna Koreja i ranije obavljala ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap.

Kineska državna novinska agencija Xinhua je izvijestila da je u srijedu na području Sjeverne Koreje detektiran potres magnitude 4,9. Xinhua je, pozivajući se na kinesku agenciju za potrese, izvijestila da je potres zabilježen u srijedu u 9 i 30 ujutro po lokalnom vremenu, te da je moguće da je riječ o eksploziji.

Južna Koreja ne vjeruje da je riječ o hidrogenskoj bombi

Južnokorejski ministar obrane kazao je u srijedu kako je teško povjerovati da je nuklearna naprava koju je testirao Pjongjang zapravo hidrogenska bomba, prenijela je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Južna Koreja je osudila testiranje.

"Sjevernokorejska provokacija je jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i ozbiljni izazov međunarodnom miru i sigurnosti", kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Lim Sung Nam.

UN sazvao hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti

U srijedu u 17 sati po hrvatskom vremenu održat će se izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.