Obavijesti

News

Komentari 5

Sjeverna Koreja testira oružje, ispaljivali balističke rakete

Sjeverna Koreja testira oružje, ispaljivali balističke rakete
1

Sjeverna Koreja poznata je po korištenju testiranja oružja za stvaranje međunarodne napetosti. Prošli tjedan izveli su prvu takvu provokaciju nakon inauguracije američkog predsjednika Joea Bidena

SAD i Japan javljaju kako se radi o ispaljivanju balističkih raketa čije je korištenje zabranjeno prema prema rezoluciji UN-ovog Vijeća sigurnosti. Službeni Pjongjang inzistira da se radi o navođenom taktičkom oružju.

-Postupci koji stoje na putu obnavljanja dijaloga između Pjongjanga i Washingotna su nepoželjni - poručio je u svom govoru predsjednik susjedne Južne Koreje, Moon Jae-in, koji nastoji održavati dobre diplomatske odnose s Pjongjangom.

Njegov izrazito oprezan govor ipak je izazvao osude Pjongjanga.

-Bez riječi sam. Ovo je vrhunac drskosti. On je američka papiga koja koristi gangstersku logiku SAD-a - rekla je u službenom priopćenju Kim Yo Jong, sestra i posebna savjetnica sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una.

Bidenova administracija u završnoj je fazi stvaranja plana politike prema Sjevernoj Koreji, a američki predsjednik nekoliko puta je rekao da će nastojati obnoviti saveze s partnerima poput Južne Koreje.

Sj. Koreja lansirala 2 projektila - sumnja se na balističke rakete
Sj. Koreja lansirala 2 projektila - sumnja se na balističke rakete

Iako je Biden poručio kako namjerava ostaviti otvorenu diplomaciju s Pjongjangom, Bijela kuća je u ponedjeljak poručila kako se ne namjeravaju sastati s Kimom.

Europske članice UN-ovog Vijeća sigurnosti zatražile su sastanak u utorak kako bi razgovarale o spornom sjevernokorejskom pokusnom isplajivanju raketa.