News

Komentari 5

Sjeverna Koreja testira oružje, ispaljivali balističke rakete

Sjeverna Koreja testira oružje, ispaljivali balističke rakete

Sjeverna Koreja poznata je po korištenju testiranja oružja za stvaranje međunarodne napetosti. Prošli tjedan izveli su prvu takvu provokaciju nakon inauguracije američkog predsjednika Joea Bidena

SAD i Japan javljaju kako se radi o ispaljivanju balističkih raketa čije je korištenje zabranjeno prema prema rezoluciji UN-ovog Vijeća sigurnosti. Službeni Pjongjang inzistira da se radi o navođenom taktičkom oružju.

-Postupci koji stoje na putu obnavljanja dijaloga između Pjongjanga i Washingotna su nepoželjni - poručio je u svom govoru predsjednik susjedne Južne Koreje, Moon Jae-in, koji nastoji održavati dobre diplomatske odnose s Pjongjangom.

Njegov izrazito oprezan govor ipak je izazvao osude Pjongjanga.

-Bez riječi sam. Ovo je vrhunac drskosti. On je američka papiga koja koristi gangstersku logiku SAD-a - rekla je u službenom priopćenju Kim Yo Jong, sestra i posebna savjetnica sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una.

Bidenova administracija u završnoj je fazi stvaranja plana politike prema Sjevernoj Koreji, a američki predsjednik nekoliko puta je rekao da će nastojati obnoviti saveze s partnerima poput Južne Koreje.

Iako je Biden poručio kako namjerava ostaviti otvorenu diplomaciju s Pjongjangom, Bijela kuća je u ponedjeljak poručila kako se ne namjeravaju sastati s Kimom.

Europske članice UN-ovog Vijeća sigurnosti zatražile su sastanak u utorak kako bi razgovarale o spornom sjevernokorejskom pokusnom isplajivanju raketa.

Najčitaniji članci