News

Komentari 0

Sjeverna Koreja testirala je vođene taktičke projektile

Sjeverna Koreja testirala je vođene taktičke projektile

Ovo je bio četvrti test S. Koreje u 2022., s dva prethodna lansiranja koja su uključivala "hipersonične rakete" sposobne za veliku brzinu i manevriranje nakon polijetanja i još jedan test u petak

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je ispalila vođene taktičke projektile, objavila je u utorak državna agencija KCNA, što je posljednji u nizu nedavnih testova koji su istaknuli njezine razvojne raketne programe usred zaustavljenih pregovora o denuklearizaciji.

Ovo je bio četvrti test S. Koreje u 2022., s dva prethodna lansiranja koja su uključivala "hipersonične rakete" sposobne za veliku brzinu i manevriranje nakon polijetanja i još jedan test u petak kada je iz vagona ispalila par balističkih raketa kratkog dometa.

Južnokorejska vojska priopćila je kako je Sjeverna Koreja lansirala dvije balističke rakete kratkog dometa iz zračne luke u svom glavnom gradu Pjongjangu, koje su letjele oko 380 kilometara, a do najviše visine od 42 kilometra.

Akademija obrambenih znanosti provela je testiranje navođenih taktičkih projektila sa zapada zemlje, a one su "precizno pogodile otočnu metu" uz istočnu obalu, objavila je službena novinska agencija KCNA, bez pojašnjenja.

"Probna paljba imala je za cilj selektivnu procjenu vođenih taktičkih projektila koji se proizvode i razmještaju te provjeru točnosti sustava oružja", izvijestila je KCNA. Time je "potvrđena točnost, sigurnost i učinkovitost rada sustava oružja u proizvodnji", istaknuto je.

Neobično brzi slijed lansiranja izazvao je osudu SAD-a i poticanje na nove sankcije, dok Pjongjang upozorava na jače akcije, podižući strah od povratka u razdoblje prijetnji "vatre i bijesa" iz 2017.

Obje strane bile su angažirane u naletu diplomacije 2018., ali su se pregovori o denuklearizaciji ponovno zaustavili nakon neuspjelog samita 2019. godine.

Sjeverna Koreja je 2017. godine koristila zračnu luku Sunan za probno ispaljivanje balističke rakete srednjeg dometa Hwasong-12 uz prisustvo vođe Kim Jong Una. Kim nije prisustvovao na posljednjem testu.

Najčitaniji članci