News

Komentari 3

Skakavci su im pojeli sav usjev: U Pakistan su ušli preko Irana

Skakavci su im pojeli sav usjev: U Pakistan su ušli preko Irana

Kukac koji se hrani usjevima u lipnju je iz Irana ušao u Pakistan te je već poharao velika područja uzduž jugozapadnih okruga i opustošio polja pamuka, pšenice, kukuruza i drugih usjeva

Pakistanske vlasti proglasile su izvandredno stanje suočene s rojevima pustinjskih skakavaca koji u velikim količinama jedu usjeve, dok raste zabrinutost zbog moguće nestašice hrane. 

„Suočeni smo s najgorom najezdom skakavaca u više od dva desetljeća te smo odlučili proglasiti izvanredno stanje kako bismo se nosili s prijetnjom“, rekla je u subotu ministrica informiranja Firdous Ashiq Awan.

Odluku i nacionalni plan za borbu s najezdom odobrio je premijer Imran Khan nakon što je u petak obaviješten o prijetnji.

„Sumnjam da ćemo biti u stanju proizvesti 27 milijuna tona žita ove godine“, rekao je za njemačku agenciju dpa Nisar Khaskhali, poljoprivrednik i član poljoprivredne komore pokrajine Sind.

„Napad skakavaca je atipičan i alarmirajući“, rekao je Narodnoj skupštini ministar za sigurnost hrane Makhdoom Khusro Bakhtiar.

Vlasti se bore s najezdom pustinjskih skakavaca zbog ograničenih sredstava, kazao je.

Kukac koji se hrani usjevima u lipnju je iz Irana ušao u Pakistan te je već poharao velika područja uzduž jugozapadnih okruga i opustošio polja pamuka, pšenice, kukuruza i drugih usjeva.

Skakavci su putovali sve od južne pokrajine Sind pa do zapadne pokrajine Khyber Pakhtunkhwa.

Pogodni vremenski uvjeti i zakasnio odgovor vlasti olakšali su skakavcima razmnožavanje i prelazak iz pustinje u predjele s usjevima i u obližnje gradove. (kt)

Najčitaniji članci