Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Škola u Odri nema dvoranu ni knjižnicu, roditelji su ogorčeni

Školu, koja je izgrađena davne 1967. i nikad nije obnavljana pohađa oko 350 djece iz naselja Odra, Mala Mlaka, Hrašće, Donja Lomnica te nekoliko djece iz Buzina

Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
25 komentara

Roditelji djece zagrebačkog naselja Odra zaprijetili su u utorak da neće djecu pustiti u školu ukoliko se hitno ne riješi problem neadekvatnih uvjeta u O.Š. Odra. Naime, škola u Odri nema sportsku dvoranu pa djeca nastavu tjelesnog imaju u školskom predvorju. Na kameni pod poslažu strunjače, a za tjelovježbu se presvlače u WC-ima jer nemaju svlačionice. Preskakanje kozlića u njihovoj školi postaje opasan sport jer je strop visok tek 2,4 metra te viši učenici moraju dobro paziti kako tijekom preskoka ne bi udarili glavom. Nemaju ni knjižnicu, pa knjige drže u hodniku. Umjesto igrališta, na parkiralištu imaju koš za košarku. Nemaju dnevni boravak, topli obrok ni kabinete za fiziku i kemiju. 

No kako ne bi samo nabrajali što učenici nemaju, treba reći nešto i o onome što imaju. A imaju osam derutnih učionica i azbestni krov. Školu, koja je izgrađena davne 1967. i nikad nije obnavljana pohađa oko 350 djece iz naselja Odra, Mala Mlaka, Hrašće, Donja Lomnica te nekoliko djece iz Buzina, a od sljedeće školske godine dobivaju još 58 novih učenika. 

Gradnja dvorane 'zapela' još od 2005. 

Grad Zagreb je 2005. godine napravio projektnu dokumentaciju za izgradnju sportske dvorane, a 2008. godine i dokumentaciju za nadogradnju škole, koja bi trebala dobiti još jedan kat te još osam učionica. No, sve je zapelo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, koji nisu riješeni sve do danas. 

Odru obišli Bandić, Ostojić i Bernardić

Roditelji kažu da im je dosta čekanja i praznih obećanja, žele novu školu i žele je odmah. Zbog toga su u Odri u utorak organizirali zbor građana na kojem se pojavio aktualni gradonačelnik Milan Bandić, ali i njegov protukandidat Rajko Ostojić te predsjednik gradske skupštine Davor Bernardić. 

Bandić, koji je među okupljene stigao u maniri rock zvijezde, s nekoliko minuta zakašnjenja i okružen suradnicima, koristio je svoju uobičajenu retoriku - nabrajao je koliko je škola i vrtića izgradio sve ove godine i poručio: "Vidimo se ovdje u svibnju na polaganju kamena temeljca". Iskoristio je priliku i kako bi citirao legendarnog britanskog premijera Winstona Churchilla.

- Demokracija je najlošija forma države ako izuzmemo sve ostale, kazao je Churchill pa tako i ja vama kažem, imate izbore pa ako niste zadovoljni sa mnom izaberite boljeg - vikao je s govornice. Građane nije umirio ni SDP-ov kandidat Ostojić, koji im je obećao da će školu dobiti - u sljedeće četiri godine. Mještani Odre na koncu su se razišli bez da su išta dogovorili.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message