Obavijesti

News

Komentari 126

Školarca u Zagrebu vršnjaci su natjerali da konzumira opasnu tvar: 'Uzmi to ili ćemo te istući!'

Školarca u Zagrebu vršnjaci su natjerali da konzumira opasnu tvar: 'Uzmi to ili ćemo te istući!'

Ugurali su nepoznatu tvar prstima u dječakova usta. Ubrzo nakon konzumacije dječaku se zavrtilo pa je nazvao mamu. Ona je odmah došla po njega i odvela ga psihologici. Sve je prijavljeno i policiji

VIDEO

Roditelje učenika jedne zagrebačke škole prije dva tjedna šokirao je slučaj vršnjačkog nasilja, u kojemu su učenici starijih razreda osnovne škole natjerali mlađega da konzumira tzv. "snus". Riječ je o bezdimnom duhanskom proizvodu koji se ne puši, a jedan paketić duhana za sisanje sadrži vrlo veliku dozu nikotina. U vrećicama se nalazi dehidrirani nikotin s različitim aditivima i aromama, a snus sadrži i duhan.

Sve se odvijalo 11. rujna 2023. u poslijepodnevnim satima. U školskom parku jedne zagrebačke osnovne škole (podaci poznati redakciji) družili su se njihovi učenici četvrtog i petog razreda. Pridružila su im se dva starija dječaka koja znaju iz viđenja iz druge osnovne škole. Prvo su im nudili cigarete, što su mlađi dječaci odbili, nakon čega su jednom mlađem dječaku ponudili nepoznati sadržaj. Prvo je odbio nakon čega su postali nasilni.

- Stavi ga u usta ili ćemo te istući - zaprijetili su mu te mu i "pomogli" staviti nepoznatu tvar gurajući je prstima u njegova usta. Ubrzo nakon konzumacije dječaku se zavrtilo pa je nazvao mamu. Ona je odmah došla po njega i odvela ga psihologici gdje su ispričali što se dogodilo.

- Škola je u vezi navedenog događaja poduzela sve što je propisano Pravilnikom o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima. Događaj je prijavljen policiji te Centru za socijalnu skrb kao i svim nadležnim institucijama propisanih navedenim Pravilnikom - odgovorili su na naš upit iz osnovne škole koju pohađa dječak žrtva.

Dodaju da su obavili razgovore sa svim sudionicima događaja koji su im poznati (učenici njihove škole) kao i sa dječakom koji je žrtva događaja te njegovom majkom.

- Obavještena je susjedna škola iz koje dolaze stariji dječaci. U razredu iz kojeg je dječak žrtva događaja održan je roditeljski sastanak kako bi se upozorilo roditelje na opasnost i potrebu razgovora s djecom o odgovornom ponašanju prema sebi. Održano je Učiteljsko vijeće kako bi svi učitelji bili upoznati s događajem i dane su upute učiteljima da s istim upoznaju sve roditelje i učenike i podsjete što učenici trebaju poduzeti u zaštitu svoje sigurnosti i svojih prava. U školi se provodi redovito Školski preventivni program koji uključuje i teme vršnjačkog nasilja te zlouporabu sredstava ovisnosti. Policija je poduzela radnje u otkrivanju učenika susjedne škole te su poduzeli sve potrebne korake u svojoj nadležnosti i izvijestili nas o poduzetom. Na naš zahtjev biti će pojačani posjeti policije u večernjim satima oko škole. Također, radimo na postavljanju dodatnih kamera u sustavu nadzora kojeg škola ima - navode iz škole.

Izražavaju nadu da se slični događaji neće ponoviti, a da će ovaj poslužiti kao upozorenje za još veći oprez u zaštiti naših učenika.

Neslužbeno doznajemo da su policajci utvrdili o kojim se učenicima radi. Budući da nemaju 14 godina ne mogu kazneno odgovarati te su izvijestili Centar za socijalnu skrb koji može izreći mjere iz svog djelokruga.

Pitali smo i policiju što su poduzeli vezano uz navedeni događaj, a njihov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Na pojavu zabrinjavajućeg i opasnog trenda konzumacije snusa i nikotinskih vrećica među učenicima osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj krajem travnja ove godine upozorio je i Nastavni zavod za javno zdravstvo brodsko-posavske županije. (NZJZBPŽ).

- Poznato je da pola grama nikotina može biti kobno za čovjeka, a posebno za tinejdžera. Jedna kutija snusa u prosjeku sadrži 60 miligrama nikotina što odgovara nikotinu iz tri kutije cigareta. Osim toga, kroz sluznicu usne šupljine nikotin iz snusa puno se brže apsorbira u tijelo, a ako smjesu drže u ustima dulje od pet minuta, trovanje je zajamčeno. U slučaju slučajnog gutanja moguć je smrtni ishod. Korištenje snusa nosi rizik za neke kancerogene bolesti, prije svega, usta i grla. Također se povećava rizik za nastanak srčanih oboljenja i moždanog udara. Simptomi predoziranja su mučnina, povraćanje, glavobolja, razdražljivost, slabija pažnja, poremećaj sna, poremećaj pažnje, ubrzano lupanje srca - upozorava dipl. soc. radnica Tamara Brezičević iz Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Upotreba snusa kod djece, nastavlja Brezičević, prema dosadašnjim iskustvima onih koji su priznali da su ga konzumirali, osim euforičnih, dovodi i stanja opijenosti. Posebno je zabrinjavajuće što djevojke navode kako im konzumacija snusa "smanjuje apetit".

- Kod konzumacije snusa nije riječ o standardnoj ovisnosti jer ne dolazi do promjene stanja svijesti, ali ovaj problem je potrebno shvatiti vrlo ozbiljno te bi roditelji svakako trebali obratiti pažnju na promjene u ponašanju svoje djece te o tome otvoreno razgovarati s djetetom i ako je potrebno potražiti pomoć stručnjaka - navodi Brezičević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa