Obavijesti

News

Komentari 47

Škoro: 'Ja bih volio, želio i učinit ću sve da Plenković više ne bude premijer u Hrvatskoj'

Škoro: 'Ja bih volio, želio i učinit ću sve da Plenković više ne bude premijer u Hrvatskoj'
3

Miroslav Škoro, lider Domovinskog pokreta, prepustio je prvo mjesto u prvoj izbornoj jedinici koalicijskom partneru Zlatku Hasanbegoviću, bivšem HDZ-ovcu, a sada predsjedniku Bloka za Hrvatsku

VIDEO

Domovinski pokret predstavio je u srijedu kandidate koji će se boriti za glasove birača u prvoj izbornoj jedinici 5. srpnja, koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba. 

- Mi smo sigurni da smo sastavili u ovom kratkom vremenu, u svega nekoliko tjedana, vrlo reprezentativnu listu na koju smo ponosni, listu koja će ostvariti dobar rezultat u ovoj jedinici i zbog koje ćete vi moći pisati tko je prešao preko zebre na crveno ili napravio ne znam već kakvu nepodopštinu u prošlosti - rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.  

Premijersko mjesto

Što se tiče prepucavanja oko toga tko će biti premijer prilikom formiranja nove vlade, Škoro je poručio kako ovo nisu izbori za premijera već za mjesta u Saboru te da će birači odlučiti tko će biti premijer. 

- I Plenković mora to svoje mjesto u Saboru osvojiti i onda, ovisno o broju mandata koje HDZ osvoji, sjesti i razgovarati o tome tko će što biti u novoj vlasti. Naviklo se na ponašanje HDZ-a da netko dođe i rukopoloži sljedećeg premijera, ali to ne ide tako. Tko će što biti, odlučit će birači, a ja bih volio, želio i potrudit ću se da Plenković ne bude više premijer u Hrvatskoj - poručio je Škoro dodavši kako su Plenkovićeve pošalice o ministarstvu sreće neozbiljne zato što u nekim zemljama doista i postoji takvo ministarstvo.

Što se tiče Plenkovićevih poruka da je glas za Domovinski pokret glas za SDP, Škoro ističe kako je to smiješno.  

-  Ako je netko pomogao SDP-u da se rehabilitira i dođe s 15 posto prije dvije, tri godine, to je Plenković koji je slagao liste za europske izbore i dao kandidata za predsjedničke izbore - rekao je. 

Kandidat nepravomoćno osuđen za primanje mita

Govoreći o SDP-ovu programu za zdravstvo te koji je plan Domovinskog pokreta po tom pitanju, Škoro je spomenuo prof. dr. Milana Vrkljana, predsjednika Odbora za zdravstvo Domovinskog pokreta. On će biti kandidat u II. izbornoj jedinici, a novinari su Škoru upitali hoće li biti teret stranci obzirom da je bio nepravomoćno osuđen za primanje mita, a slučaj je na kraju otišao u zastaru.

- Koliko ja znam, Vrkljan nikada nije bio niti pravomoćno niti u bilo kojem drugom smislu osuđen za bilo što, podnio je valjanu dokumentaciju, koju smo predali DIP-u. Ne  mislim da je bilo kakav teret, nego blagoslov, Mislim da je puno napravio i da će tek puno napraviti. I kada pogledam kandidate na drugim listama, koji su odslužili zatvorske kazne ili bili smjenjivani zbog korupcijskih  afera, mislim da je Vrkljan čovjek koji može uzdignute glave hodati ovom zemljom i biti ponosan, a i mi što je s nama - poručio je Škoro.  

Istaknuo je kako SDP i HDZ daju nerealna predizborna obećanja te istaknuo kako, što se zdravstva tiče, zdravstvene djelatnike treba mobilizirati kako bi se rasteretile bolnice. 

- U Čakovcu i Varaždinu, koji su udaljeni nekoliko kilometara, funkcioniraju dvije bolnice, slično je i u Vukovaru i Vinkovcima. Moramo raditi na većoj mobilnosti zdravstvenih djelatnika i da se te bolnice rasterete. Problem je što što se očekuje da ćemo sljedećih 10-ak godina imati manjak od 2700 liječnika, a mi već sad imamo manjak zdravstvenih radnika, pucaju po šavovima i to se vidjelo u korona krizi. Mi smo zemlja koja je, nažalost, kolonija iz koje velike zemlje, poput Njemačke, isisavaju radnu snagu i gotove radnike, stručnjake - istaknuo je. 

Sestra nositeljica u četvrtoj jedinici

Odgovarajući na pitanje o tome kako je sestru, Vesnu Vučemilović, postavio za nositeljicu liste u četvrtoj izbornoj jedinici, Škoro je poručio kako se on iz te odluke izuzeo te poručio kako tu nema ništa sporno. 

- Aludirate na nepotizam, koji dolazi od latinske riječi koja znači nećak i predstavlja pogodovanje nekome da ga se uhljebi. Ako vi smatrate da je nekoga staviti na listu uhljebljivanje, a da nije uhljebljivanje staviti nekoga da vodi zračnu luku Dubrovnik, onda vi i ja imamo jako različitu percepciju što nepotizam je. Mislim da je predstavljanje gospodarskog programa i ono što će ona napraviti,  najbolji garant da smo mi, bez mog sudjelovanja, izuzeo sam se, odabrali najbolju moguću kandidatkinju u četvrtoj izbornoj jedinici, a rezultat ćete vidjeti sami - rekao je. 

Nositelj liste za prvu izbornu jedinicu, Zlatko Hasanbegović, istaknuo je kako je Grad Zagreb središte političkog života te da očekuje značajan broj osvojenih mandata u njoj.

-  Siguran sam da će svojim uspjehom kandidati koalicije okupljene oko Domovinskog pokreta upravo u ovoj jedinici postaviti temelj svoje političke pobjede na izborima, a rezultat će biti činjenica da će Domovinski pokret biti okosnica buduće Vlade - poručio je Hasanbegović, koji se predstavio kao rođeni Zagrepčanin, po struci povjesničar, viši znanstveni suradnik na institutu Ivo Pilar, bivši ministar kulture te zastupnik u Saboru, kao i u Gradskoj skupštini.

Na pitanje novinara da li bi sjedanje za stol sa SDP-om nakon izbora bio razlog da napusti koaliciju, Hasanbegović je poručio kako je Domovinski pokret jedina politička brana da SDP dođe na vlast.

- Sve dosjetke Plenkovića s tim u vezi su besmislene. Ponovit će se scenarij iz 2012., Plenković će postići povijesni rezultat svoje političke pomajke Jadranke Kosor - rekao je Hasanbegović kojemu je upravo u prvoj izbornoj jedinici Plenković suparnik, kao nositelj HDZ-ove liste. 

Razlog pucanja pregovora s Mostom

Škoro je Hasanbegoviću prepustio prvo mjesto u prvoj izbornoj jedinici pa će on biti nositelj liste za drugu izbornu jedinice, u kojoj će listu Mosta predvoditi Nino Raspudić. Na pitanje je li točno da su pregovori s Mostom propali upravo zato što je Raspudić tražio da na cijeloj listi za tu drugu jedinicu budu kandidati iz Mosta, Škoro je potvrdio. 

- On je sam izjavio na pitanje je li tražio cijelu izbornu jedinicu da jest i ja vam mogu potvrditi daje tražio svih 14 mjesta za svoju neovisnu listu. Domovinski pokret nije mogao pristati niti će ikada pristati na bilo kakvu ucjenu i prijedloge u kojima netko baštini sve za sebe. Mi mislimo da treba formirati liste i vlast na način da to rade najbolji među nama - rekao je Škoro dodavši da je Hasanbegoviću prepustio prvo mjestu u prvoj izbornoj jedinici jer smatra da je to najpoštenije. 

- Ja sam rubno u prvoj izbornoj jedinici, ali u dogovoru s koalicijskim partnerima prepustio sam prvo mjesto u toj jedinici Hasanbegoviću jer je on pravi zagrebački dečko, a ja sam tu 20-ak godina, dotepenec, volim ovaj grad, ali ću ja u  drugu jedinicu - rekao je. 

Drugi na listi Domovinskog pokreta je Igor Peternel, koji je, kako se predstavio, diplomirao i doktorirao na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije te radi u sustavu visokog obrazovanja kao viši znanstveni suradnik.

- Bavio sam se 10-ak godina javnim radom kao potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora gdje sam se zalagao za vladavinu prava, promicao antitotalitarnost, bavio se individualnim ljudskim pravima i samim time stekao sam predispozicije da sve to skupa pretočim u politički rad i želju za promjenama u društvu - rekao je Peternel, inače bivši član SDP-a. 

Treći na listi je Tomislav Jonjić, rođen u Imotskom, zastupnik u Gradskoj skupštini, odvjetnik i povjesničar po struci. 

- Sudionik je Domovinskog rata, radio je u diplomaciji kao veleposlanik u Bernu u Švicarskoj, autor je više 10-aka znanstvenih radova, knjiga - predstavio ga je Hasanbegović.

Iza njega je Željko Pervan, kojeg su predstavili kao stand-up komičara sa 80 milijuna pregleda na YouTubeu.

- Željko kroz svoj komičarski rad obrađuje društvene teme, relevantne, iz visoke politike i na specifičan, ironičan, ali duboko ozbiljan i istinit način - predstavio ga je Peternel. 

Peta na listi je Barbara Knežević, koja dolazi iz Zaprešića. Magistra je prava, diplomirala na učiteljskoj akademiji u Zagrebu i vijećnica je u u Gradskom vijeću grada Zaprešića. Domagoj Bešker je na šestom mjestu, rođen u Trogiru, također magistar prava te glavni tajnik Bloka za Hrvatsku i saborskog kluba Hrvatskih suverenista. 

Na sedmom mjestu našla se magistrica ekonomije i doktorandica sociologije, Ljiljana Vuletić, predsjednica Udruge roditelja djece oboljele od malignih bolesti i dobitnica nagrade Ponos Hrvatske 2014. Ivan Krpan, diplomirani inženjer biotehnologije, po glasove birača ići će s osmog mjesta. 

- Obavljao je više državnih dužnosti, sudionik je Domovinskog rata i odlikovan Spomenicom Domovinske zahvalnosti - rekao je Peternel.

Poduzetnica i vlasnica tvrtke, predsjednica Mjesnog odbora Podsused, bivša HSS-ovka, Petra Brekalo, našla se na devetom mjestu, dok je iza nje Sandra Bartulović, koja je diplomirala na arhitektonskom fakultetu te je vijećnica u Mjesnom odboru Maksimirska naselja. 

Poduzetnik i profesor povijesti i geografije, Pero Ivančić, na 11. je mjestu, a iza njega Pero Kovačević, bivši saborski zastupnik, pravni ekspert za haška pitanja i član tima obrane generala u Haagu. Na 13. mjestu je Deana Leko, diplomirana ekonomistica s višegodišnjim iskustvom u organizaciji brojnih projekata iz područja turizma, kulture, umjetničkih, modnih i glazbenih događanja. 

A na posljednjem mjestu našla se i najmlađa kandidatkinja Mia Belić (24), studentica međunarodnih odnosa, diplomacije, povijesti i filozofije, članica predsjedništva Bloka za Hrvatsku. Pokušali smo razgovarati s njom, kao najmlađom kandidatkinjom, ali odbila nas je poručivši kako se nije za to pripremila. 

Zakon o obnovi

Odgovarajući na pitanje hoće li staviti svoj potpis na HNS-ov i HDZ-ov Zakon o obnovi od potresa, Škoro je poručio da ne samo da će staviti potpis nego će, ako treba, inicirati puno amandmana da bi se donio kvalitetni Zakon.

- Vidjeli smo što se dogodilo, u tom raščišćavanju su više pomogli amateri, alpinisti, u procijeni štete pomogli su dragovoljci statičari, a vidjeli smo da su silni novci prošli kroz gradski proračun zadnjih 10-ak godina, a da ništa nije učinjeno na prevenciji. Žao mi je što su  građani uopće dovedeni u situaciju da idemo na ove isforsirane izbore, a da taj zakon nije donesen - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.