Obavijesti

News

Komentari 39

Škrlec: 'Razdjelnici se trebaju ukinuti, ne smanjuju račune...'

Škrlec: 'Razdjelnici se trebaju ukinuti, ne smanjuju račune...'
1

Razdjelnici nisu mjera energetske učinkovitosti, ne doprinose kvaliteti hrvatskih građana niti smanjuju račune, priopćio je europarlamentarac Davor Šrklec...

VIDEO

Hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec pozvao je ovoga tjedna na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta hrvatsku vladu da ukine provedbu obvezne ugradnje razdjelnika toplinske energije jer, kako je istaknuo, oni nisu mjera energetske učinkovitosti, priopćio je ured zastupnika

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su na plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljali o stanju energetske unije u 2017. godini, uzimajući u obzir prateće dokumente i analizu trećeg izvješća o napretku energetske unije i pojedinih država članica EU-a, a Hrvatska je među osam država članica koje su ispod očekivanih ciljeva energetske učinkovitosti te spada među rijetke države u kojima je potrošnja energije porasla, i to čak za 5,5 posto, stoji u priopćenju.

Zastupnik Zelenih i član Odbora za industriju, istraživanje i energiju Europskog parlamenta, Davor Škrlec, smatra kako je uzrok tome loša provedba i pogrešna pretpostavka kako će razdjelnici toplinske energije donijeti uštedu.

"Ističem ovdje važnost izvješća o stanju provedbe mjera energetske učinkovitosti u državama članicama. U tom izvješću je dokazano kako mjere energetske učinkovitosti doprinose porastu BDP-a, zapošljavanja, da imaju dobar makroekonomski utjecaj na sve države članice te smanjuju uvoz fosilnih goriva što doprinosi dekarbonizaciji našeg društva. Međutim, ističem kako je u tom izvješću spomenuto da je osam država članica, među kojima je i Hrvatska, zakazalo u proteklom razdoblju i nije dostiglo očekivane ciljeve. I zato ovdje koristim priliku da apeliram i pozovem Vladu RH i ministra energetike da ukinu provedbu obvezne ugradnje razdjelnika toplinske energije jer oni nisu mjera energetske učinkovitosti, ne doprinose kvaliteti života naših građana i ne smanjuju njihove račune za toplinsku energiju, već samo povećavaju energetsko siromaštvo", rekao je Škrlec na plenarnoj sjednici nakon rasprave o stanju energetske unije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sudjelujući u raspravi o stanju energetske unije, zastupnik Škrlec osvrnuo se na analizu proizvođača-potrošača, tzv. prosumera, toplinske energije nakon 2020. godine u okviru trećeg izvještaja o stanju energetske unije.

"Htio bih naglasiti da je jako važan regulatorni okvir kojim će se omogućiti građanima da mogu biti proizvođači energije i ključno je dogovoriti se o zajedničkoj definiciji na europskoj razini. Osim toga, potrebno je osigurati građanima održive načine financiranja jer studija pokazuje kako će nakon 2020. godine upravo fotonaponski paneli na krovovima biti ugroženi zbog ukidanja poticaja. Uz to, nama nedostaje i kvalificirana radna snaga za instalaciju tih sustava, koju ubuduće nužno treba razmatrati kao jednu od važnih točaka energetske unije“, zaključio je Škrlec, navodi se u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.