News

Komentari 0

Skup socijalnih radnika: S ministarstvom uspostaviti komunikaciju koja je pukla

Skup socijalnih radnika: S ministarstvom uspostaviti komunikaciju koja je pukla

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić rekla je na skupu socijalnih radnika u Sv. Martinu na Muri da je potrebno promijeniti percepciju sustava socijalne skrbi

Rekla je i da ponovno treba s ministarstvom uspostaviti komunikaciju koja je pukla dok mu je na čelu bio ministar Aladrović.

Trodnevna 11. konferencija socijalnih radnika "Socijalni rad na prekretnici: Identitet, moć i promjena", koja se održava pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, okupila je više od 450 socijalnih radnika.

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić rekla je da je tema aktualna te kako zajedničkom akcijom trebaju pokušati promijeniti percepciju sustava socijalne skrbi i socijalnog rada u javnosti.

„Ono što vidimo kao izlaz iz te neke slijepe ulice u koju smo došli jest da se ponovno uspostavi komunikacija s resornim ministarstvom, koja nam je, nažalost, pukla u posljednje dvije godine dok je bio na čelu ministar Aladrović”, rekla je Karačić.

Ravnateljica Zavoda za socijalni rad u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Tatjana Katkić Stanić istaknula je da je "cilj stručnog skupa uvidjeti na koji način struka u globalnoj krizi može dogovarati promjene".

„Socijalni radnici moraju biti aktivni zagovarači u promjenama socijalne politike na korist najosjetljivijih skupina građana i važno je razviti to partnerstvo”, rekla je Katkić Stanić.

"Ovaj sustav i ova struka su iznijeli cijeli proces, od zbrinjavanja starijih i djece, organizacije psihosocijalne podrške, do davanja jednokratnih novčanih pomoći", istaknula je Katkić Stanić i dodala da aktivno sudjeluju i u situaciji vezanoj uz prihvat raseljenih osoba iz Ukrajine.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da je u Hrvatskoj 19,3 posto stanovnika u riziku od siromaštva, što znači da svaki peti stanovnik treba socijalni sustav.

„Ako za išta treba biti novaca, treba biti za socijalne usluge, uz dignitet i poštovanje prema socijalnim radnicima i kroz unaprjeđivanje sustava socijalne skrbi”, ocijenio je Posavec.

Osim predsjednika Milanovića i mjerodavnog ministarstva, pokrovitelji konferencije su Grad Zagreb, Međimurska županija, gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće te općina Sv. Martin na Muri.

Najčitaniji članci