Obavijesti

News

Komentari 512

Skupili 91 potpis za rušenje Sabora, sjednici za danas kraj

Skupili 91 potpis za rušenje Sabora, sjednici za danas kraj
6

Darinko Kosor (HSLS) nakon konzultacija kod predsjednice Republike kazao je kako je informacija o dovoljnom broju potpisa za raspuštanje Sabora došla i do nje

VIDEO

>>> Posljednja informacija 

14.47 Predsjednik Kluba zastupnika Milana Bandića Miodrag Demo, u kojem osim njega sjede Sandra Perković, BUZ-ov Milivoj Špika, te tri zastupnika manjina Vladimir Bilek, Mirko Rašković i Ermina Lekaj Prljaskaj, potvrdio je da su i oni dali potpise za raspuštanje Sabora, čime je taj broj potpisa skočio na 91, piše Večernji list. 

13.00 Prekinuta sjednica Sabora danas se neće nastaviti. 

12.26 Nezavisni saborski zastupnik i donedavni Mostovac Ivica Mišić kometirao je u petak prikupljene potpise za samoraspuštanje Sabora rekavši da "ako je to tako, onda je to u redu i treba ići na izbore".
 
- Mi smo isto za to. Nikakav problem nije oko toga, ako većina kaže, mi ćemo to podržati i smatramo da je to jedina opcija. Ako se nešto ne bi promijenilo - rekao je Mišić novinarima u Saboru.

12.02 Drago Prgomet (HRID) rekao je kako je njegova stranka za raspuštanje Sabora, a inicijativu su pokrenuli sami. 
- Hrvatska inicijativa za dijalog je predala prijedlog za raspuštanje Sabora i kao što smo jučer rekli,  mislimo da su novi izbori najpošteniji način da se riješi ova politička kriza. Mi smo sami podnijeli tu inicijativu ne želeći sudjelovati u ničijoj predizbornoj kampanji- rekao je Prgomet dodajući kako bi preferirao da su novi izbori u rujnu.

- Predsjednica će sama odlučiti, ali osobno  bih preferirao da to bude u rujnu da turističku sezonu ne kvarimo kampanjom- rekao je, a na pitanje nije li to i bio jedan od uvjeta u zahtjevu koji je potpisan da se Sabor raspusti 15. srpnja, rekao je da HRID nije postavio taj uvjet.

HRID je čvrsto za nove izbore, a ne za preslagivanje. 

11.59 Predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić potvrdio je novinarima da su upravo predali potpise svih 12 Mostovih zastupnika koji podržavaju odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora te dodao kako Most na taj način šalje političku poruku da ni u kakvim preslagivanjima, sastavljanju neke nove većine, ne namjeravaju sudjelovati.

11.50 HDZ-ov kandidat za mandatara Zdravko Marić izjavio je u petak da ne bi spekulirao s brojem potpisa koje je prikupio HDZ za novu Vladu, bitno je tražiti konstruktivno rješenje, a eventualna nova VLada ima dobar potencijal za značajni iskorak, te za postizanje stabilnosti i poboljšanja na gospodarskom planu.

11.45 Sjednica saborskog Mandatno-imunitenog povjerenstva sazvana je u 12.45 sati. Jedina točka je vraćanje mandata donedavnom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku. Time će mandat prestati važiti HDZ-ovu Anti Županu, koji je u Sabor ušao kao Karamarkova zamjena. 

11.42 Hvala Bogu riješili su nas problema, izjavio je Darinko Kosor (HSLS) nakon konzultacija na pitanje kako komentira da je oporba skupila dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora. Dodao je da je informacija o tome došla i do predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. 

11.30 Peđa Grbin rekao je: 'Građani od nas traže da idemo na izbore. Podnijeli smo zahtjev da se Sabor raspusti. Predlažemo da se na dnevni red uvrsti točka da se raspusti Sabor!'

11.15 Predsjednik Sabora Željko Reiner na zahtjev oporbe prekinuo je sjednicu Sabora.

- Ne znamo kad će završiti konzultacije s predsjednicom Republike, prema tome privremeno prekidam sjednicu, bit ćete svi obavješteni na vrijeme da se okupimo - rekao je Reiner, ali nije želio odrediti vrijeme.

- Nećemo određivati vrijeme, možda danas u 13.30 sati, možda ne danas nego u ponedjeljak, dogovorit ćemo, nakon što se dovrše konzultacije sa predsjednicom - odgovorio Reiner SDP-ovu Peđi Grbinu i HNS-ovu Ivanu Vrdoljaku koji su tražili da se "danas svakako", ne prije 13.30 sati, dakle kad završe konzultacije, Sabor ponovno okupi i na dnevni red uvrsti odluku o svom samoraspuštanju.

- Više se ne možemo praviti da se ništa ne događa jer je natpolovična većina zastupnika upravo podnijela zahtjev za raspuštanje Sabora. Svima je jasno što to znači, to znači da je radu 8. saziva Sabora došao kraj - poručio je Grbin.

- Nema razloga da se sve ovo nastavlja, to bi bila samo daljnja kompromitacija političkih elita - suglasan je Vrdoljak.

_______________

SDP-ovu inicijativu za raspuštanje Hrvatskog sabora potpisala su u petak i petorica zastupnika nacionalnih manjina te reformist Radimir Čačić, a neslužbeno se doznaje kako će tijekom dana prikupljene potpise predati u saborsku proceduru zajedno s potpisima 12 Mostovih zastupnika, čime je prikupljeno dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora.

Raspuštanje Sabora ranije je zatražio i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, a s potpisima prikupljenim u petak i najavom dvoje zastupnika Hridi da će uputiti vlastiti zahtjev za samoraspuštanjem Sabora, broj zastupnika koji podržavaju donošenje takve odluke porastao je na 84.

Neslužbene informacije govore kako će zajednički prijedlog oporbe i Mosta predvidjeti raspuštanje Sabora 15. srpnja, što bi prijevremene parlamentarne izbore odgodilo za jesen.

U Saboru je u tijeku rasprava o izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova, tijekom koje je SDP-ova zastupnica Gordana Sobol najavila da zastupnici te stranke neće sudjelovati u raspravama po bilo kojoj točki do raspuštanja Sabora.ž

"Smatramo besmislenim praviti se da je sve u ovoj državi normalno i ne vidimo smisla da fingiramo da je u Hrvatskoj sve u redu", rekla je Sobol u ime Kluba SDP-a, no nakon toga se u raspravu uključila replikom na izlaganje HSU-ove Marije Ilić.

Predsjednik Sabora Željko Reiner uzvratio joj je da Sabor treba raditi svoj posao, neovisno o tome što je Vlada pala.

Oporba traži raspuštanje

Oporba zahtijeva da u 13.30, nakon završetka konzultacija kod predsjednicom, dođe do glasanja o raspuštanju Sabora.

- Imamo zahtjev da se Sabor samoraspusti, druga strana ne može formirati većinu, ne možete reći da je sve normalno, jer ništa u ovoj državi nije normalno, osim da se ide na prijevremene izbore čim prije, rekla je SDP-ova Dragica Zgrebec predsjedniku Sabora Željku Reineru i zatražila stanku kako bi Klub SDP-a iznio svoj stav. Zahtjevu za stankom priključio se i HNS-ov Milorad Batinić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 512
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla
UŽAS U ZAPREŠIĆU

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla

Nakon dojave i pronalaska policajci su pozvali Hitnu pomoć te je novorođenče prevezeno u KB Sveti Duh. Zasad se ne zna tko je majka. Iz bolnice su nam potvrdili da je beba bila pothlađena i da je sad stabilno
Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.