Obavijesti

News

Komentari 169

'Skupili smo 371.821 potpisa za otkazivanje Istanbulske...'

'Skupili smo 371.821 potpisa za otkazivanje Istanbulske...'
5

Zahtijevamo od ministra uprave da nam dodijeli daljnjih 15 dana za prikupljanje potpisa tamo gdje ih nismo mogli skupljati, a to je Rijeka, Gradac,Pula, Sisak i Samobor, rekao je Željko Sačić...

VIDEO

Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" objavila je danas u Zagrebu kako je prikupila 371.821 potpisa građana za referendum o otkazivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.  Za referendum je potrebno 374.740 potpisa, a rok za prikupljanje potpisa istekao je u nedjelju, 27 svibnja u ponoć.  

Inicijativi, prema tome, nedostaje još najmanje 3000 potpisa za koje se nadaju da će ih ipak imati.

- Ostvarili smo fenomenalan rezultat. Stanje se mijenja iz trenutka u trenutak. Hvala i volonterima i potpisnicima, napravili smo vrlo veliku stvar. Knjižice s potpisima još pristižu pa se nadamo da ćemo imati potreban broj, rekla je koordinatorica inicijative Kristina Pavlović.

Istaknuli su kako su više od 1000 potpisa sami obrisali jer su podaci bili nepotpuni ili rukopis nečitak. 

'U tjedan dana 215.00 potpisa za otkazivanje Konvencije...'
'U tjedan dana 215.00 potpisa za otkazivanje Konvencije...'

Predstavnik inicijative Željko Sačić je dodao kako su napravili tri prebrojavanja, a brojke još pristižu. Podsjetio je da su podnijeli kaznene prijave i obavijestili Ministarstvo uprave da im je bilo onemogućeno prikupljanje potpisa u Rijeci, Gradcu, Sisku i Samoboru. Naglasio je kako su od Ministarstva uprave zatražili da im odobri dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa na mjestima gdje im je to bilo, kako kaže, protupravno onemogućeno.

Izrazio je nadu da će tada moći objaviti i višu brojku potpisa nego je to potrebno za raspisivanje referenduma. "Prikupili smo respektabilan broj potpisa u nenormalnim uvjetima, ta priča nije završena", rekao je Sačić dodavši kako još nisu stigli podatci iz svih dijelova Hrvatske.

 "Ne zato da istjerujemo pravdu, nego je naprosto nevjerojatno da netko može činiti kaznena djela samovoljno! Ne možemo dopustiti da se samovolja tolerira na štetu prava građana. Tko zna što nas onda čeka u budućnosti", poručio je osvrćući se na zabranu prikupljanja u pojedinim gradovima.

Iz inicijative su pozvali i predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i predsjednika vlade Andreja Plenkovića da se očituju po tom pitanju.

Upitan, što ako ipak ne prikupe potpise, Sačić je odgovorio kako po zakonu potpise mogu pokušat prikupljati opet za pola godine. "Mi smo poslali zahtjeve ministru uprave, ako smo došli do 371.000, zar je problem doći do još 4.000 potpisa", rekao je. 

Hrvatski građani su svoj potpis za referendumsku inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije mogli dati od 13. do 27. svibnja. Rok za prikupljanje potpisa istekao je u nedjelju, 27 svibnja u ponoć.

Hrvatski sabor potvrdio je 13. travnja Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulsku konvenciju, sa 110 glasova za, dva suzdržana i 30 protiv.  Hrvatska je 30. od 47 članica Vijeća Europe koje su ratificirale Istanbulsku konvenciju i 18. članica EU-a koja je to učinila. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 169

VIDEO

Pad Cessne kod Zagreba: Čovjek koji je poginuo bio je vozač Hitne pomoći iz Zaprešića?
NESREĆA U STUPNIČKOM OBREŽU

Pad Cessne kod Zagreba: Čovjek koji je poginuo bio je vozač Hitne pomoći iz Zaprešića?

Riječ je o padu sportskog aviona koji je prevozio padobrance na uvježbavanje skokova s padobranom za natjecanje

Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke
UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke

Pad zrakoplova tipa Cessna 182 na području Općine Stupnik dogodio se danas, a prva dojava prema HGSS-u zaprimljena je u 16:13 sati. Fotografije u nastavku su uznemirujuće!
Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika
STRAVA NA MEDVEŠČAKU

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika

Liječnička pomoć muškarcu je pružena u Kliničkoj bolnici Merkur gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, javlja zagrebačka policija