News

Komentari 3

Skupljaju potpise za izvanredno zasjedanje Sabora iza izbora

Skupljaju potpise za izvanredno zasjedanje Sabora iza izbora

Tomašević je naglasio da će, ukoliko novoizabrani zastupnici odu na ljetnu stanku, proći više od šest mjeseci od potresa, a da Sabor o tome uopće neće raspravljati

Zeleno-lijeva koalicija u utorak je na Trgu bana Jelačića započela s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom traže da predsjednik države Zoran Milanović, odmah po konstituiranju novog saziva Sabora, zatraži izvanredno zasjedanje na kojem će se raspravljati o Zakonu o obnovi.

"Tražimo od predsjednika da spriječi novoizabrane saborske zastupnike da nakon konstituiranja Sabora odu na dvomjesečnu stanku, prije rasprave i usvajanja Zakona o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije”, kazao je Tomislav Tomašević na konferenciji za medije koalicije Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad.

Tomašević je naglasio da su prošla puna dva i pol mjeseca bez rješavanja pitanja obnove,  a da će, ukoliko novoizabrani zastupnici odu na ljetnu stanku, proći više od šest mjeseci od potresa, a da Sabor o tome uopće neće raspravljati. 

"Posljedično, građani Zagreba i okolice dočekat će zimu u razrušenim domovima, bez grijanja i tople vode. To je nedopustivo! Mi smo spremni kad uđemo u Sabor raditi cijelo ljeto na pripremi kvalitetnog i pravednog zakona o obnovi", poručio je Tomašević.

Sandra Benčić istaknula je da nije cilj da se zakon donese u hitnoj proceduri, već da se srpanj i kolovoz iskoriste za kvalitetnu, stručnu i javnu raspravu o svim aspektima obnove, kako bi usvojeni zakon osigurao kvalitetan institucionalni i financijski okvir za obnovu.

Dodala je i da su s roditeljima i stručnjacima pokrenuli akciju prijava državnom inspektoratu i to “zbog nezakonitog obnavljanja škola koje se podvrgavaju kozmetičkoj obnovi bez jačanja statike zgrada i otpornosti na potres.”

Tomašević je kazao i da bi upravo obnova škola trebala biti prioritet i da Grad Zagreb mora osigurati bolji model za smještaj škola koje će ići u obnovu od ovog kojeg je sada ponudio. 

Zeleno-lijeva koalicija pozvala je građane Zagreba, ali i sve one koji su u ovom trenutku solidarni sa Zagrepčanima da potpišu peticiju na jednom od 6 štandova u Zagrebu i na web stranici platforme Možemo, priopćili su.

Najčitaniji članci