Obavijesti

News

Komentari 77

Slavonci od četvrtka mogu klati svinje. Pokrovac: Božić je tu, ne znam zašto se toliko čekalo...

Slavonci od četvrtka mogu klati svinje. Pokrovac: Božić je tu, ne znam zašto se toliko čekalo...

Iz Ministarstva poljoprivrede izvijestili su da od 29. studenog 2023. godine nemamo zabilježen niti jedan novi slučaj pojave afričke svinjske kuge.

VIDEO

Od četvrtka i službeno može krenuti svinjokolja u trima hrvatskim županijama koje su bile zahvaćene afričkom svinjskom kugom: Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji te dijelu Brodsko-posavske županije, a omogućeno je i stavljanje na tržište svježeg mesa. Naime, u Službenom listu Europske unije danas je objavljena Uredba po pitanju posebnih mjera kontrole u odnosu na afričku svinjsku kugu, koja stupa na snagu 21. prosinca.

- Od najavljenih promjena svakako je kao najvažnije potrebno naglasiti: mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe na objektu gdje se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja, uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara. Meso koje potječe od svinja iz zone III, zaklanih u odobrenim objektima za klanje moći će se stavljati na tržište kao svježe meso, isključivo za područje Republike Hrvatske - priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kreće blaži režim: Svinjokolja dozvoljena od sljedećeg tjedna
Kreće blaži režim: Svinjokolja  dozvoljena od sljedećeg tjedna

Posebno ističu da je osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije.

Ministarstvo podsjeća da je na sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Bruxellesu u petak 15. prosinca 2023. godine Hrvatska prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti. Predložene mjere i akcijski plan, navode, jednoglasno su podržani od strane Europske komisije i država članica.

O opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje, koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu, govori činjenica da od 29. studenog 2023. godine nemamo zabilježen niti jedan novi slučaj pojave afričke svinjske kuge, ističu.

Iz Ministarstva poljoprivrede naglašavaju kako je ovo veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija. Zahvalili su odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera doprinijeli suzbijanju afričke svinjske kuge.

- Također podsjećamo subjekte  na važnu obvezu prijave brojnog stanja svinja na objektu do 23.12.2023. kao i obvezu kontinuirane prijave u roku od 3 dana od nastale promjene (uginuće, premještanje, prasenje, klanje na vlastitom objektu) - zaključuje se u priopćenju.  

Ministarstvo poljoprivrede: "Omogućena je trgovina svježim mesom i svinjokolja"
Ministarstvo poljoprivrede: "Omogućena je trgovina svježim mesom i svinjokolja"

Pokrovac: Zašto se toliko čekalo

Budući da je popuštanje mjera i omogućavanje svinjokolje najavljeno je još prošli petak pa je vrijeme do objave same odluke izazvalo nezadovoljstvo kod dijela svinjogojaca. Tomislav Pokrovac koji je vodio prosvjede svinjogojaca zanima što se toliko čekalo. 

- S vremenom se manipulira, ne znam zbog čeka. Trebalo je omogućiti da svinjokolje promptno krenu. Očito taj tko je trebao donijeli odluku po pitanju svinjokolja i klanja niti je katolik niti zna što je Božić niti ga slavi. Mislim da je to sramota - poručio je. 

Pokrovac je stava da se na ovakav način odmaže svinjogojcima.

- Ljudi su izgubili četiri pet dana. Koja je svrha? Ovdje se poigrava s ljudskim sudbinama. Pred Božićem smo i zanima me zašto se toliko čekalo - poručio je Pokrovac. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe