Obavijesti

News

Komentari 170

Sloković o presudi Vidoševiću: 'Povjerovali su čovjeku koji je lagao. To je nedopustivo'

Sloković o presudi Vidoševiću: 'Povjerovali su čovjeku koji je lagao. To je nedopustivo'

Nadodala je kako je dokazni prijedlog da se odobri vještačenje odbijen i da je Vidošević odlučio doći na izricanje presude jer od početka tvrdi da nije kriv

VIDEO

Odvjetnica Jadranka Sloković, braniteljica bivšeg čelnika HGK Nadana Vidoševića, koji je u srijedu nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog izvlačenja novca iz HGK, najavila je žalbu na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda koju je ocijenila nedopustivom.

''Sud je povjerovao osobi koja je priznala da je počinila kazneno djelo s drugim osobama, to je nedopustivo. Rezon suda je da se vjeruje Davoru Komeričkom kojeg smo uhvatili u brojnim lažima i kontradiktornim iskazima. Sve ćemo to iznijeti u žalbi'', kazala je.

Sloković je dodala kako tijekom postupka nije iznesen ni jedan podatak da je rađena provjera Komeričkove imovine te da je sud u trenutku, kada se utvrdilo da ne postoji nesrazmjer između Vidoševićevih primanja i imovine, naprasno od svega odustao i prekinuo dio postupka.

Afera Remorker: Vidoševića je sud proglasio krivim, dobio je 8 godina zatvora. Ide u Remetinec
Afera Remorker: Vidoševića je sud proglasio krivim, dobio je 8 godina zatvora. Ide u Remetinec

Nadodala je kako je dokazni prijedlog da se odobri vještačenje odbijen i da je Vidošević odlučio doći na izricanje presude jer od početka tvrdi da nije kriv.

''Kad vam se dokazi svode na dojam, to je vrlo opasno. Vidošević je želio vidjeti kakav je dojam suda."

Vidoševićeva braniteljica je zaključila da izravnih dokaza nema, osim iskaza Komeričkog i Igora Premilovca koji je u dva navrata kazao da ne zna gdje je odlazio novac.

Bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog izvlačenja 35.5 milijuna kuna iz HGK.  Uz izvlačenje novca iz HGK, Vidošević je proglašen krivim i zbog kupovine skulptura novcem HGK te kupnju bagera novcem Kraša.

Prema presudi, Vidošević će morati isplatiti 35,4 milijuna kuna HGK-u. Uz to, morat će vratiti i novce Krašu, a državi mora vratiti određene umjetnine. 

S obzirom na to da je Vidošević nepravomoćno osuđen na više od pet godina zatvora, bivši čelnik HGK će izravno iz sudnice morati u zatvor.

Vidoševiću će danas objaviti nepravomoćnu presudu, osam godina nakon što je uhićen
Vidoševiću će danas objaviti nepravomoćnu presudu, osam godina nakon što je uhićen

Uz Vidoševića, zbog izvlačenja novca iz HGK fiktivnim poslovima nepravomoćno je na dvije godina osuđena i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, dok su bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njena zamjenica Jasna Mikić nepravomoćno oslobođene optužbi.

Svih četvero okrivljenika došli su na zagrebački Županijski sud na izricanje presude.

Pred kraj suđenja Uskok je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru, dok je preostalo četvero optuženika za izvlačenje milijuna iz HGK prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom.

Riječ je o Igoru Premilovcu, koji je prvi progovori kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani novac' uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Vidošević je bio uhićen još u studenome 2013. zbog sumnje da je organizirao skupinu koja je preko fiktivnih poslova izvlačila milijunske iznose iz HGK, dok je optužnica podignuta u srpnju 2015. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"