Obavijesti

News

Komentari 9

Slovenci će proizvoditi cjepivo protiv Covida?: Vlada pregovara sa kompanijom Novartis

Slovenci će proizvoditi cjepivo protiv Covida?: Vlada  pregovara sa kompanijom Novartis

Slovenska vlada je u pregovorima sa švicarskom farmaceutskom kompanijom Novartis o proizvodnji cjepiva protiv Covida-19 u Sloveniji, piše u srijedu ljubljanski list "Delo".

VIDEO

O toj su mogućnosti nedavno govorili ministar za zdravlje Janez PoklukarRobert Ljoljo, direktor farmaceutske tvrtke Lek koja je u vlasništvu Novartisa.

Intenzivni kontakti vlade s Novartisom o tome traju već nekoliko mjeseci, a predsjednik vlade Janez Janša u svibnju se sastao s Richardom Saynorjem, direktorom Sandoza, generičkog odjela Novartisa, najavivši  tada da bi proizvodnja cjepiva u Sloveniji  mogla početi prije kraja ove godine, navodi vodeći slovenski list.

Pregovori se odnose na uvjete poslovanja u Sloveniji i njezina poreznog sustava, a ne na moguće financijske poticaje investiciji Novartisa u Sloveniji, navodi "Delo".

Na skladištima je 1,4 milijuna doza cjepiva. Pola milijuna će se 'pokvariti' do kraja godine...
Na skladištima je  1,4 milijuna doza cjepiva. Pola milijuna će se 'pokvariti' do kraja godine...

U "Leku" su, u vezi mogućeg širenja proizvodnje na područje cjepiva i bioloških lijekova, rekli da to "aktivno ispituju".
Sastanke s predstavnicima "Leka" i kontakte sa švicarskim vlasnikom slovenske farmaceutske tvrtke potvrdilo je i ministarstvo zdravstva.

Na njima se ministar Janez Poklukar složio s ocjenom da bi u Sloveniji bilo dobro razviti kapacitete za proizvodnju cjepiva, pa i za potrebe mogućih novih epidemija, a takva bi proizvodnja povećala i razinu povjerenja u cjepiva, navelo je ministarstvo, a prenosi vodeći slovenski dnevnik.

BiH prva u Europi po smrtnosti od korone, uskoro im stiže cjepivo Johnson&Johnson
BiH prva u Europi po smrtnosti od korone, uskoro im stiže cjepivo Johnson&Johnson

Još nije jasno kakvo bi se cjepivo u Sloveniji u slučaju finalizacije dogovora s Novartisom  proizvodilo. Novartis  Pfizer/Biontechovo  cjepivo  proizvodi u Steinu (Švicarska), a  cjepivo Curevac  u KIndlu (Austrija), no planira i širenje proizvodnje u novim pogonima, što zahtijeva i odobrenje europskog regulatora, navodi "Delo".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...