Obavijesti

News

Komentari 74

Slovenci su odgodili izlet po Savudrijskoj vali: Strah ih je...

Slovenci su odgodili  izlet po Savudrijskoj vali: Strah ih je...
1

Milan Balažic, nekadašnji slovenski veleposlanik, je izlet brodom odgodio i zbog ne dobivanja garancije za sigurnost sudionika gdje ne bi bila isključena ni uporaba sile s hrvatske strane

VIDEO

Bivši slovenski diplomat Milan Balažic odgodio je za danas najavljenu "ekskurziju“ po novim morskim granicama s Hrvatskom u Savudrijskoj vali želeći provjeriti vrijedi li presuda arbitražnog suda s kraja lipnja i na terenu.   Izlet po Savudrijskoj vali trebao je krenuti danas nešto prije 10 sati iz luke Portorož s 37-metarskim turističkim brodom „Laho“ koji ima kapacitet i do 150 putnika. 

Balažic, nekadašnji slovenski veleposlanik u Australiji, je današnji izlet brodom po Savudrijskoj vali odgodio i zbog, kako kaže, ne dobivanja garancije za sigurnost sudionika gdje ne bi bila isključena ni uporaba sile s hrvatske strane. 

Priopćenje od odgodi današnje ekskurzije za neko drugi termin Balažic je, kako kaže, dostavio  medijima u Sloveniji te nekima i u Hrvatskoj. 

-   Državljanke i državljane republike Slovenije obavještavamo vas da u nastaloj situaciji odlažemo realizaciju najavljene ekskurziju po novim slovenskim granicama u Piranskom zaljevu koja je bila zakazana za 2. rujna 2017. Uzrok odlaganja je u tome da do današnjeg dana nismo dobili garanciju o zaštiti i sigurnosti sudionika ekskurzije a isto tako ne želimo biti upotrebljeni u korist ekspanzionističke hrvatske vladine politike. Iz dobro obaviještenih krugova u Zagrebu saznali smo da bi upravo najavljena ekskurzija »Nove budućnosti« upotrebljena kao povod za zaoštravanje političke situacije gdje i upotreba sile ne bi bila isključena. Dobrosusjedstvo između dviju država, članica EU i NATO, očito je žrtvovano na oltar hrvatskih balkanskih nacionalnih interesa. Znamo koji je strateški cilj hrvatske vlade, od Slovenije planira iznuditi nove teritorijalne koncesije a onda to zapakirati u nov bilateralni dogovor koji bi bio predstavljen kao novi uspjeh hrvatske politike i diplomacije. Da bi dosegla ovaj cilj hrvatska politika spremna je inscenirati niz incidenata zbog kojih bi Slovenija navodno brzo poklekla – poručuje Milan Balažic, organizator sada već odgođene ekskurzije po Savudrijskoj vali.  

Dodaje kako u tom 'nemoralnom projektu u kojem po naređenju vrhuške HDZ surađuju i hrvatska diplomacija, tajne službe, policija i vojska, želi se postići simboličnu pobjedu nad Slovenijom, a od toga očekuje se zauzimanje dominantne pozicije na Zapadnom Balkanu'.

- Zbog toga  jer hrvatska politika živi fantazmu regionalne sile ne smije popuštati i zbog toga je konflikt glede granice sa Slovenijom njen prvi strateški interes. Slovenija mora u odnosu na takvo stanje za nadolazeće hrvatske incidente i provokacije odmah pripremiti svoj politički, diplomatski i sigurnosni sustav. Slovenskoj vladi predlažemo da pripremi tužbu protiv Hrvatske na sudu EU i tužbu na međunarodnim sudovima u Haagu i Hamburgu. Isto tako ocjenjujemo da se razmisli o pokretanju postupka za implementaciju 7. članka Lisabonskog ugovora EU, koji predviđa oduzimanje glasačkog prava Hrvatskoj dok ne počne poštovati međunarodno pravo i obećanja data EU. Očekujemo da će se slovenska vlada na hrvatska izazivanja odazvati državotvorno kao vlada suverene zemlje. U tom smislu nužno je promijeniti granični režim i na granici sa Hrvatskom strogo primjenjivati pravila schengenske granice. Dok se nalazimo u situaciji kada hrvatski predsjednik vlade Plenković poziva svoje ribare u sredinu Piranskog zaljeva i zaoštrava huškačku retoriku a hrvatska politika poziva ka nepoštovanju slovenskog teritorijalnog mora, mislimo, da nisu ispunjeni uvjeti za razumni dijalog između obiju država. U tom okviru do daljnjeg ne podupiremo posjet predsjednika vlade Mira Cerara u Zagrebu - poručio je Balažic. 

Hrvatski ribari su prošle nedjelje u popodnevnim satima s desetak što manjih i većih ribarskih brodova organizirali piknik moru na sredini Savudrijske vale koji je protekao bez incidenata ali pod paskom hrvatske a s druge strane i slovenske policije.

Slovenska strana piknik je okarakterizira provokacijom te jednim od najtežih incidenata od arbitražne odluke o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...