Obavijesti

News

Komentari 92

Slovenci su pohrlili u Hrvatsku i stvorili kilometarske kolone

Slovenci su pohrlili u Hrvatsku i stvorili kilometarske kolone
2

SVI PROLAZE Na graničnim prijelazima Bregana i Jurjevski Brod Slovenci, Hrvati i stranci jučer su bez većih problema prelazili granicu. Na Bregani su se stvorile velike kolone

VIDEO

Kažu, otvorili su granice zbog turista. Kakvi turisti? Pa tko će čekati toliko da uđe u zemlju kako bi išao na ljetovanje?

Negodovao je muškarac u srebrnom vozilu zagrebačkih registracija. Zatekli smo ga u petak oko podne na graničnom prijelazu Bregana gdje se iz Slovenije vraćao kući u Hrvatsku. Slovenija je u četvrtak proglasila kraj epidemije korone te su ukinuli brojne mjere, dok su na snazi i dalje, kao i u većini zemalja, pridržavanje općih preporuka socijalne distance, higijene i ostalih.

I Hrvatska je ukinula ograničenje prelaska granice za svoje državljane, dok strani državljani pri ulasku u Hrvatsku moraju imati opravdane razloge za ulazak.

Gužva na Bregani

Na Bregani je bila kilometarska kolona, a tamo smo zatekli i mladića iz Srbije, koji je posljednjih pet dana, kako je rekao, bio zarobljen u Sloveniji.

- Uspio sam doći do Bregane i sad me ne puste da pješice prođem granicu iako sam u tranzitu. Kažu mi da nađem nekoga u automobilu srbijanskih registracija i uđem s njima u Hrvatsku. Gdje da ja sad nađem automobil srbijanskih registracija, ja samo želim kući - govori nam mladić.

Bio je u Austriji kod tete, radio, te ga je tamo zatekla epidemija.

- Trebao sam se vratiti prije dva mjeseca. Ja samo hoću kući - rekao je mladić, koji je na kraju ipak uspio prijeći granicu.

'Napokon na kavu i šoping u Sloveniju'

Osim Bregane, obišli smo i granični prijelaz Jurovski Brod kraj Karlovca. Tamo smo sreli bračni par iz Slovenije koji se uputio u Malinsku na Krku. Tamo imaju nekretninu i žele provjeriti je li s njom sve u redu. Za ulazak u Hrvatsku morali su predočiti vlasnički list i prijaviti datum povratka.

- Napokon mogu na kavu i u šoping u Sloveniju, u Metliku. Od sredine ožujka nisam vidio brojne slovenske prijatelje. Kako smo uz samu granicu, gravitiramo prema Sloveniji i tamo obavljamo brojne stvari, a od kako je zavladala korona, bili smo odsječeni i od grada i od svih prijatelja i rodbine. Iznimno se veselim što se situacija normalizira i što ćemo uskoro moći jedni drugima - rekao nam je Duško Grgurić, vlasnik restorana koji se nalazi uz granični prijelaz u Jurovskom Brodu.

Preko granice sa Slovenijom jučer je prešao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji se u Ptuju sastao sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

- Obje države su odlično upravljale problemima u korona krizi. To je moglo kumovati odlukama obiju vlada da se otvori granica i među prvim smo državama koje su to učinile. To je još jedan signal dobre suradnje - rekao je Pahor.

Milanović je naglasio kako mu je drago da su Slovenija i Hrvatska otvorile granice.

- Radimo to vrlo smjelo i vrlo brzo te je možda to jedini način. Mi smo susjedi, Slovenci imaju i tradicijskih i interesnih veza s Hrvatskom, puno nekretnina - izjavio je Milanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.