News

Komentari 224

Slovencima propao romantični vikend u Opatiji: 'Stavili su me izolaciju, a cijepljen sam'

Slovencima propao romantični vikend u Opatiji: 'Stavili su me izolaciju, a cijepljen sam'

Iako sam dva puta cijepljen, hrvatski policajac poslao me u samoizolaciju na graničnom prijelazu u Jelšanima, rekao je Borut. Od romantičnog vikenda ostala mu je samo subota popodne

Krajem travnja prvi sam put cijepljen AstraZenecom. U petak, kada smo supruga i ja za vikend krenuli u hotel u Opatiji, cijepljen sam drugi put. Bez testa već idu i svi koji su samo jednom cijepljeni, rekao je Borut za zurnal24.

Uredba kaže da u Hrvatsku možete ići bez testa već 22. dana nakon prve doze (maksimalno 42 dana nakon prve doze, a u slučaju AstraZenece najviše 84 dana nakon prve doze). No, uredba također kaže da nakon druge doze mora proći 14 dana.

Stoga, da nije cijepljen drugi put ispunio bi uvjete jer je prošlo manje od 84 dana nakon prve doze, ali budući da je drugi put cijepljen, službenik na granici je odlučio da je podložan pravilu o dvije doze, a tada treba proći 14 dana od druge doze.

- Ovo je potpuna glupost jer zaštita koju sam dobio s prvom dozom nije nestala s drugim cijepljenjem - pokušao je objasniti Borut, no policajac mu je odgovorio da nije liječnik i donio rješenje o samoizolaciji.

O svemu se oglasio i MUP.

- Ako je osoba cijepljena s dvije doze, a od druge doze prošlo je manje od 14 dana, osoba ne smije dostaviti potvrdu da je prošlo više od 22 dana i manje od 84 dana od prve doze (u slučaju AstraZenece, u slučaju Pfizera i Moderne u trajanju od najviše 42 dana - odgovorili su iz MUP-a.

Ako je od druge doze prošlo manje od 14 dana, a od prve doze više od 42 dana, ili više od 84 dana u slučaju AstraZenece, osoba na granici mora pokazati negativan test.

- U petak smo večerali u hotelu, iako ako sad malo razmislim, vjerojatno uopće nisam smio jesti u blagovaonici. U subotu sam morao na test, koji se može napraviti samo od osam do deset. Bilo je oko 50 ljudi ispred mene, radila je samo jedna žena koja je uzimala briseve, tipkala rezultate, izdavala račune i vraćala novac. Bilo nas je toliko da je morala produžiti radno vrijeme - rekao je Borut.

Od romantičnog vikenda ostala mu je samo subota popodne, a u nedjelju ujutro morali su se vratiti.

Najčitaniji članci