News

Komentari 11

Direktor HTZ-a: U Hrvatskoj je trenutno 170.000 turista, covid putovnice korisne na granicama

Direktor HTZ-a: U Hrvatskoj je trenutno 170.000 turista, covid putovnice korisne na granicama

Većina gostiju odmara se u Istri i na Kvarneru te u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od gradova su najposjećeniji Rovinj, Poreč i Umag

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, otkrio je kako u Hrvatskoj trenutno boravi oko 170.000 turista, od kojih ih je 130.000 stranih - najviše iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske i Češke. Podaci su to sustava e-Visitor. 

Za Dnevnik HTV-a rekao je kako očekuju da će covid putovnice na razini europskih zemalja itekako ubrzati protok ljudi preko granica. Nada se i kako će se pozitivan trend nastaviti i idućih tjedana i mjeseci te poručio kako je Hrvatska prepoznata kao sigurna turistička destinacija. 

Većina gostiju odmara se u Istri i na Kvarneru te u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od gradova su najposjećeniji Rovinj, Poreč i Umag. 

-  Hrvatska je ipak primarno auto-destinacija i logično je da su gosti s naših najvažnijih emitivnih tržišta najprije posjetili Istru, Kvarner, moram pridodati ovdje i Zadarsku županiju, Splitsko-dalmatinsku. A što se tiče naših južnijih odredišta, reći ću da očekujemo veći priljev od 15. lipnja, odnosno od početka srpnja, kada u Hrvatsku počinje operirati preko 180 aviolinija s naših najvažnijih tržišta. S posebnim nestrpljenjem očekujemo i direktne letove iz SAD-a za Dubrovnik - poručio je Staničić. 

Što se tiče covid putovnica, Staničić je rekao da Hrvatska zasad ima potpisan bilateralni sporazum s desetak zemalja. 

- Vjerujemo da će do početka glavne sezone, dakle, u srpnju, svi imati riješeno pitanje COVID-putovnica - rekao je te dodao kako moramo raditi na tome da imamo dobru epidemiološku situaciju. 

- Moramo biti odgovorni, ne smijemo si dopustiti određene situacije iz prošle godine - rekao je. 

Najčitaniji članci